ЗСУ просуваються все глибше: що зараз відбувається у Курській області (карти та відео)

Читать на русском
Автор
44401
Українські військові вже активно знімають фото та відео у Суджі Курської області Новина оновлена 12 серпня 2024, 15:53
Українські військові вже активно знімають фото та відео у Суджі Курської області. Фото telegraf.com.ua

Оперативно інформуємо про головні події у Курській області

У вівторок, 6 серпня, Збройні сили України зайшли до Курської області Росії, і з того часу не тільки не були вибиті назад, а й з кожним днем ​​просуваються все далі вглиб території РФ. Станом на 9 серпня українські військові перебувають вже на відстані близько 20 кілометрів від Курської АЕС у Курчатові.

Росіяни в паніці від таких новин, багато хто зірвався і переїжджає, також сильно критикують в Росії поведінку свого військового керівництва. В Україні ж, навпаки, вельми надихнуті такою зміною сил на полі бою. Судячи з відсутності серйозної реакції країн Заходу, українських партнерів за кордоном все влаштовує.

"Телеграф" стежить за всіма подіями у Курській області та оперативно оновлює цей матеріал, збираючи останні новини, карти, фото та відео.

12 серпня

15:30 Губернатор Курської області визнав, що під контролем України 28 населених пунктів. За його словами, глибина прориву 12 кілометрів, а ширина 40 кілометрів.

11:45 Голова оборонного комітету Бундестагу Маркус Фабер зазначив, що наступ ЗСУ на Курську область показує, чому Німеччині варто передати більше танків Україні.

10:00 Росіяни повідомляють, що площа бойових дій у Курській області минулої доби збільшилася на 70 квадартних кілометрів і становить 720 км2

08:30 У мережі розповсюджується відео начебто із Суджі із захопленим українськими військовими новеньким російським танком Т-80БВМ. Що найважливіше — у нього повний бак і невикористаний боєкомплект.

11 серпня

23:20 Українські військові просунулися приблизно на 30 км вглиб території Росії в Курській області. РФ будує нові оборонні лінії поблизу Курської АЕС. Зазначається, що українські сили просунулися в межах 50 км від об’єкта, пише ВВС.

Російськи воєнкори про ситуацію на вечір:

20:40 Російські пропагандисти пишуть, що ЗСУ увійшли до населеного пункту Мартинівка на північному сході від Суджі.

Мартинівка на карті Курської області
Мартинівка на карті Курської області

18:45 Міноборони Росії показувало відео нібито ударів по українських військових у Курській області, але з'ясувалося, що ролики були або зняті в іншому місці, або старі, — розслідувачі The Insider.

17:45 Російські воїнкори стверджують, що ЗСУ нібито намагаються зайти до населеного пункту Коренево: "Йде масована атака FPV та робота важкої артилерії. Чисельність супротивника до 150 чоловік. Ідуть бої".

Коренево на карті Курської області
Коренево на карті Курської області

14:00 Росіяни почали швидко зводити укріплення на південь від Курчатова, де розташована АЕС.

13:00 У мережі з'являються кадри, як стверджується, із Курської області. На них зафільмовано проліт української бойової авіації.

11:00 У селі Гуєво у Суджанському районі Курської області військові зняли прапор РФ та встановили на його місці український.

10:00 Голова Біловського району Курської області підтвердив захід "диверсійно-розвідувальних груп супротивника".

"Зараз ситуація стабільна, але дуже напружена. Сьогодні нам незрозуміло деякі моменти щодо прикордонних територій", — заявив він.

Також він попросив усіх мешканців району, які його покинули, доки не повертатимуться назад.

08:00 У мережі опублікували кадри нічної роботи з нібито російських військ у Курській області.

00:00 На тлі повідомлень про можливий захід ЗСУ до Біловського району Курської області там наростає паніка. Люди просять якихось офіційних коментарів щодо евакуації.

10 серпня

23:00 Російські воєнкори пишуть, що ЗСУ рухаються до Біловського району Курської області. У н.п. Біла оголошена евакуація.

22:00 Велика ймовірність, що ЗСУ зайдуть великими силами до Бєлгородської області найближчими 2 днями, — російський воєнкор.

21:00 Росіяни, побоюючись подальшого просування українських військ, розпочали зведення додаткової лінії оборони в Курській області.

Водночас командир "Ахмата" заявив, що нібито бої в Курській області є вирішальною битвою, після закінчення якої Україна паде. Тим не менш, за даними росЗМІ, зона бойових дій у Курській області розширилась до 650 квадратних кілометрів.

20:00 У Курській області Махновка та селище Івашковський (на північ від Суджі) перейшли під контроль ЗСУ. Нагадаємо, що офіційно Україна не коментує події на Курщині.

19:00 У мережі публікують актуальну мапу бойових дій у Курській області. Попередньо, під контролем ЗСУ вже 450-550 км².

У США повідомили, щр підтримують зв’язок з українською стороною на тлі прориву кордону в Курській області. Однак Вашингтон поки не готовий до будь-яких коментарів. Водночас Джон Кірбі відмовився дати характеристику ситуації в Курській області, пояснивши це тим, що варто дочекатися, поки у Вашингтона буде краще уявлення про події на території російського регіону.

18:00 Російські війська, ймовріно, могли зупинити просування українських підрозділів на Північ Курської області, але поки не зупинили їхній рух на схід, кажуть військові аналітики, пише The New York Times.

За даними російського МНС, з Курської области евакуйовано близько 76 тисяч осіб. Російські телеграм-канали пишуть, про захоплення ЗСУ село Пльохово на Курщині.

17:00 У Курську офіційно зареєстрованих як внутрішньо переміщених вже 16 000 осіб, — росЗМІ. Реальна цифра може бути в рази більша, оскільки багато хто не подає заяви чи їде до інших регіонів. Тільки в Орлі розмістили близько 800 евакуйованих.

16:00 За попередніми даними, кількість полонених росіян вже може досягати 1 тисячі. Також з'являється інформація про захоплення російської техніки, в тому числі і танка, а також удар по військовій колоні РФ у Курській області завдяки публікаціям росіян про пересування їхніх військ.

15:00 У мережі публікують кадри нової групи військовополонених росіян.

Також, судячи з публікацій у мережі, російська армія намагається накривати ДРГ ракетами "Іскандер-М", але особливого успіху вони не мають.

14:20 Губернатор Білгородської області В'ячеслав Гладков про село Пороз: "Надходить суперечлива інформація: з одного боку, ми всі бачили ролик, який знятий на тлі сільського Будинку культури, з іншого боку, жителі, які щойно виїхали, кажуть, що противника не бачили і стрілянини не чули".

13:25 МАГАТЕ звернулося з проханням до всіх сторін проявляти стриманість через ситуацію поблизу Курської атомної електростанції, про це заявив генеральний директор агентства Рафаель Гроссі. Тим часом в Росатомі наголошують, шо Курська АЕС працює у штатному режимі.

В Курську область продовжують прибувати додаткові військові підрозділи РФ.

В мережі спірна інформація щодо того, під чиїм контролем зараз Мартинівка Суджанського району Курщини.

12:10 Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що Україна просунулась у Курській області вже на відстань до 35 км: "Українці до миру не готові і продовжують ескалацію напруженості. Два дні тому атака на курскому напрямку, де вони просунулися на кілька десятків кілометрів – 30-35 уже сьогодні. Окопуються там".

09:50 З'явилося відео з нібито українськими військовими в населеному пункті Пороз в Бєлгородській області. Офіційних коментарів поки немає, але один з російських військових каналів теж інформує про захід "диверсійної групи" ЗСУ.

08:00 У Росії заявляють про нібито перехоплення та знищення одразу 32 українських безпілотників: 26 — над Курською областю та 6 над Ярославською областю.

На підльоті до Ярославля дрони намагалися атакувати одне із підприємств, повідомив губернатор регіону Михайло Євраєв. За його словами, на місці падіння руйнувань та постраждалих немає.

07:00 У Брянській, Білгородській та Курській областях Росії ввели режим контртерористичної операції (КТО) через "підвищення рівня диверсійно-терористичних загроз" з боку України, повідомив НАК.

Режимом контртерористичної операції передбачається:

  • перевірка документів, а у разі їх відсутність доставлення осіб до органів внутрішніх справ для встановлення особи;
  • обмеження пересування людей та транспорту, за необхідності їх видалення з окремих ділянок місцевості та об'єктів та переселення на безпечні території;
  • посилення охорони суспільного порядку на важливих об'єктах;
  • прослуховування телефонів та пошти;
  • призупинення діяльності небезпечних виробництв та організацій, у яких використовуються вибухові, радіоактивні, хімічно та біологічно небезпечні речовини;
  • введення карантину.

01:00 Наступ України в Курскій області отримав "зелене світло" від союзників — Politico. Видання зазначає, що на тлі боїв в області області Росії немає жодних ознак того, що західні союзники України чинять тиск на Київ, щоб змусити його послабити наступ. У МЗС ФРН повідомили в Politico, що Україна "має право на самооборону, закріплене в міжнародному праві".

9 серпня

22:20 Росія заявила, нібито знайшла на Курській АЕС уламки, ймовірно, від збитих ракет.

21:00 У Курській області заявили про збиття 4 ракет і 4 безпілотників України, внаслідок чого сталася пожежа на трансформаторній підстанції і зникла електрика в Курчатові, де знаходиться Курська АЕС, і ще низці населених пунктів.

У мережі з'явилося відео, як українські військові "українізують" табличку на в'їзді до Любимівки, — вона знаходиться приблизно за 20 кілометрів від Курської АЕС.

20:00 Українські воїни записали відеозвернення з міста Суджа, в якому заявили, що контролюють стратегічний об'єкт у Суджі. Філіал "Газпрому" контролюється 99-м механізованийм батальйоном 31-ї окремої степової бригади.

18:00 Російські "воєнкори" скиглять про те, що українці нищать їхні колони завдяки відеокамерам зовнішнього спостереження, до яких отримали доступ. Таким чином ЗСУ вдається вирахувати місцерозташування російських колон, блокпостів та опорних пунктів.

Підрозділи української армії були помічені в західній частині Суджі, а саме у селі Заолешенка. Також частинам ЗСУ вдалося зайти на хутір Другий Княжин, як повідомляють місцеві, під прикриттям бронетехніки.

Нині тривають стрілецькі бої в районі хутора Кучерів за 22 кілометри на південний схід від Суджі. Згідно з повідомленнями росіян, ЗСУ намагаються прорвати кордон і в цій точці.

Курська облсть зараз, де ЗСУ
Карта боїв у Курській області

16:15 Українці контролюють щонайменше 155 км² Курської області, — WarMapper. Для порівняння, росіяни контролюють ~150 км² північно-східної частини Харківської області.

Де зараз ЗСУ в Курській області, карта
Де зараз ЗСУ в Курській області, карта

14:40 Російське міноборони заявило, що знову направило озброєння і техніку для нарощування сил в Суджанський район, — заявлено, що в складі колон э РСЗО "Град", артилерійські знаряддя, танки на тралах, важка гусенична техніка, автомобілі "Урал" і "КамАЗ".

Володимир Путін провів оперативну нараду із постійними членами Ради Безпеки. Обговорювалися питання боротьби із тероризмом. З доповіддю виступив директор ФСБ Олександр Бортніков.

Нової хвилі мобілізації на тлі подій у Курській області не буде, заявив член комітету нижньої палати парламенту з питань оборони Віктор Заварзін.

12:45 У наступі в Курській області бере участь одна з найсильніших бригад ЗСУ. Це 80-та десантно-штурмова, — Forbes. Загалом, за даними видання, в операції задіяно щонайменше три бригади ЗСУ чисельністю до 2 тисяч осіб кожна.

Міноборони повідомило, що сили ЗС РФ продовжують відбивати "спробу вторгнення" ЗСУ на територію Росії.

Тим часом місцева влада повідомляє, що бойові дії йдуть уже за кілька десятків кілометрів від Курчатова і Курської АЕС, ситуація напружена. Російські воїнкори публікують такі карти бойових дій у Курській області:

Карта бойових дій у Курській області 09.08.2024
Карта бойових дій у Курській області 09.08.2024
Де йдуть бої, відстань до Курської АЕС 09.08.2024
Де йдуть бої, відстань до Курської АЕС 09.08.2024

11:23 У Курчатові Курської області, поруч із яким розташована Курська АЕС, чути вибухи. Місцеві пабліки діляться фотографіями зі слідами роботи ППО в небі.

10:40 Російські "військори" повідомляють, що ситуація у Курській області залишається напруженою, бої тривають. З'явилося відео наслідків удару по колоні російської техніки в Рильському районі. Очевидці повідомляють про велику кількість знищеної техніки та загиблих російських військових.

09:00 Російський "воєнкор" Олександр Сладков стверджує, що бої в Курській області тривають. Під частковим або повним контролем ЗСУ може перебувати 11 населених пунктів Суджанського району. При цьому, стверджує Сладков, основні резерви українська сторона нібито ще не задіяла.

02:00 У Курській області вночі прогриміли потужні вибухи, почалася пожежа. РосЗМІ повідомляють про ймовірне знищення цілої колони російської техніки.

00:00 Західні ЗМІ повідомляють, що у Курській області в полон було взято сотні росіян, а сотні квадратних кілометрів територій захоплено.

8 серпня

23:00 ЗСУ готують наступ і на Бєлгородську область РФ, — російські воєнкори. А західні ЗМІ пишуть, що наступ у Курській області виявився більш успішним, ніж очікували в Україні. Зокрема, російські військові кажуть, що прикордонні села Коренівського району Курської області ЗСУ утримують малими силами. У небі нібито повне панування українських дронів, а територію патрулюють групи по кілька людей.

22:00 Атака ЗСУ на Курську область викликає занепокоєння, ООН закликає забезпечити захист цивільного населення, — офіс генсека ООН.

Успіх ЗСУ на Курському напрямку підтверджує Міноборони Франції у Х: "Ця атака може змусити рф залучити війська з інших секторів, таким чином зменшивши тиск на місцях, де ЗСУ раніше зазнавали труднощів".

21:00 Російські воїнкори повідомляють, що ЗСУ пішли в атаку в Кореново Курської області. Також повідомляють про бої біля Мартинівки, неподалік Суджі.

Більше того, за даними деяких росЗМІ, ЗСУ зводять фортифікаційні споруди в Курській області, ведуть бої за 15 кілометрів від Льгова і за 30 — від Курчатова.

20:00 "Володимире Володимировичу, 6 числа на нашу землю зайшли іноземні війська з натовською технікою, наше місто було перетворене на руїни", — жителі Суджанського району записали відеозвернення до Путіна. Тим часом із сусіднього Рильського району Курської області почалася евакуація.

19:00 Захоплення Україною Курської АЕС малоймовірне, — The Economist з посиланням нібито на джерела в Генштабі ЗСУ. За даними джерел, для цього потрібно здійснити 80-кілометровий "марш" від кордону та мати великі сили. Мовляв, без належно організованих сил ми повторимо помилки росіян на північ від Києва у 2022 році.

Тим часов ще 59 окупантів на КПВВ в Суджі було взято у полон, повідомляє ТСН.

18:00 430 км² — зона бойових дій в Курській області. Ця площа більша за Харків, — аналітики Top Lead. Близько 20 населених пунктів поблизу Курська зараз повністю або частково не під контролем РФ. Зазначимо, що офіційно Україна ще не говорила про причетність до подій у Курській області.

The Washington Post вважає, що ймовірною метою України може бути зрив усіх постачань російського газу до Європи.

17:00 Путін пообіцяв виплатити постраждалим жителям Курської області близько $100 — але лише тим, хто цього потребує.

16:00 ЗСУ за добу прорвали 2 лінії оборони в Курській області вартістю 15 млрд рублів, — росЗМІ.

15:00 Росіяни розпочали формування резервів для контрудара під Суджею, пишуть монітори. Зазначається, що помічено перекидання окремих підрозділів із Білгорода під Курськ, а також залучення загальновійськових піхотних та протитанкових резервів. Також спостерігається перекидання резервів із Маріуполя.

Мета — у найкоротший термін зібрати угруповання чисельністю близько 2000, не дати закріпитися та відбити назад те, що втрачено.

Противник підтягує додаткові ракетні ресурси (зокрема балістичні ракети) та снаряди, які нещодавно отримав із Північної Кореї.

14:00 Вокзали на станціях Суджа, Коренево, Псел (село Гір'ї) на Курській області РФ тимчасово закриті для пасажирів, повідомляє Московська залізниця.

13:00 З'явилося відео захоплення полонених на території Курської області та транспортування їх до України.

10:24 Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що Україна розпочала наступ у Курській області, щоб посилити свої переговорні позиції. Він впевнений, що просування ЗСУ вглиб РФ лякатиме росіян і погіршуватиме їхнє ставлення до президента Росії Володимира Путіна.

8:27 Військовий аналітик, координатор групи "Інформаційний спротив", полковник Костянтин Машовець розповів, що відбувається у Курській області на третій день боїв. За його словами, ЗСУ нібито перерізали важливу рокаду противника в Курській області дорогу Рильск — Коренево — Суджа на відтинку Зелений Шлях — Свердликово. Детальніше про це можна прочитати за посиланням.

7:00 Жителі Курської області знову прокинулись під звуки вибухів. На цей раз голосно було в Курчатові. Місцеві так перелякались, що відразу почали писати повідомлення в місцеві чати.

6:00 Російські ЗМІ стверджують, що відомий російський пропагандист Євген Поддубний все ж живий та перебуває в реанімації. Його планують перевести на лікування в Москву.

7 серпня

23:30 До Курської АЕС стягують "Панцірі".

23:20 У Росії повідомляють, що Євгені Піддубний нібито живий, але з опіками та травмами внаслідок атаки.

Богдан Кротевич голова штабу 12 бригади НГУ "Азов" оцінив наступ у Курській області.

22:30 Росія втратила повний контроль над територією площею до 350 кв км у Курській області, "Агентство".

22:00 У Курській області було ліквідовано одного з найвідоміших російських воєнкорів Євгена Піддубного, пишуть росЗМІ. Попередньо, відомо, що у його машину влучив FPV-дрон.

Українські військові повідомляють, що за 2 дні боїв у Курській області в полон взято близько 300 російських військових.

21:30 Представник Держдепартаменту Метью Міллер заявив, що дії України в Курській області не порушують обмеження США на використання поставленої Києву американської зброї.

21:00 У Курській області було запроваджено режим надзвичайної ситуації. Тим часом попередньо відомо, що ЗСУ просунулися вже в 11 населених пунктах.

Відео знищеної російської техніки у Курській області публікують у мережі.

20:00 У Суджі, як зазначають росіяни, наразі відсутня електроенергія та водопостачання. Також зʼявилась інформація, що саме у Суджі розташовувався штаб армії РФ, який планував наступ на Сумщину у квітні цього року.

Водночас, співробітники Курської АЕС скаржаться, що на атомній станції немає укриттів, а серед охоронців залишились лише жінки, чоловіків забрали.

17:36 За даними російських воєнкорів, угруповання вторгнення виявилося більшим за очікуване та ЗСУ вже просунулись на 25 км вглиб території РФ. Також наші військові натякають, що ще один російський Су відправився у вічний політ. Проте офіційного підтвердження інформації наразі немає.

16:40 У мережі публікують супутникові знімки руйнувань на міжнародній автоперепустці "Суджа" у Курській області РФ. На зображенні прикордонного пункту за 6 серпня можна побачити кілька слідів, схожих на прильоти. Зауважимо, що українська сторона офіційно не підтверджувала інформацію.

Екс-заступниця міністра оборони Ганна Маляр зазначила, що росіяни на тлі подій у Курській області можуть запускати в інфо простір дезінформаційні повідомлення.

"Росіяни зараз запускають багато дезів. Ви ж розумієте, що рішення "здати об'єкт" не оприлюднюватиме просто так підконтрольний ФСБ блогер або воєнкор", — написала вона.15:30 Російський диктатор Володимир Путін екстрено зібрав засідання Ради безпеки, щоб обговорити ситуацію в Курській області. Він звинуватив Україну у "масштабній провокації". Важливо додати, що Україна не підтверджує своєї причетності до того, що відбувається у прикордонних містах Росії.

Російські воїнкори заявляють про захоплення міста Суджа, а також, що ЗСУ, ймовірно, зайняли газовимірювальну станцію "Суджа" у Курській області. Зазначається, що ГВС "Суджа" – єдина станція, через яку здійснюється прокачування газу для транзиту до Європи. "Газпром" подає газ обсягом 42 млн кубометрів на добу.

14:30 За десятки кілометрів від зони бойових дій знаходиться Курська АЕС, на якій стоять ті ж енергоблоки, що й на Чорнобильській. Будь-яка позаштатна ситуація може призвести до страшних наслідків. Про це "Телеграфу" сказав доктор фізико-математичних наук, колишній працівник Інституту ядерних досліджень НАНУ Людвіг Литвинський.

14:00 Міноборони Росії виступило із заявою про ситуацію в Курській області.

"Операція зі знищення формувань ЗСУ триває", — йдеться у повідомленні.

Згідно із заявами міністерства, протягом минулої ночі російські військові спільно з прикордонниками нібито "продовжували знищувати збройні формування ЗСУ в районах Курської області, які безпосередньо примикають до російсько-українського кордону".

13:15 З міста Суджа в Курській області Росії, яке опинилося поряд із зоною бойових дій і сильно зруйноване, нібито оголошено евакуацію. Проте мешканці міста масово скаржаться, що насправді їх кинули напризволяще. У відповідь місцева влада заявляє, що евакуація проводиться, а ситуацію в області тримає на особистому контролі президент РФ Володимир Путін.

11:50 У російських "воєнкорів" поки не почалася методичка все замовчуємо. Тому, за неперевіреними даними, ЗСУ могли просунутися вглиб Курської області на 15 км.

10:53 Російські пропагандисти істерять через близькість українських військ до Курської АЕС, яка розташована неподалік міста Курчатов. Путінський "воєнкор" Олександр Сладков навіть висловив свої припущення, навіщо українській стороні може знадобитися контроль над ядерним об'єктом.

"Варіантів багато: 1. Вимагати віддати їм Запорізьку АЕС, і тоді вони підуть із Курської. 2. Вимагатимуть вивести війська з України, інакше вони підірвуть", — заявив пропагандист.

Курська АЕС карта
Курська АЕС на карті

Варто нагадати, що українська армія шанує правила війни і не б'є по мирному населенню, а також не допустить удару по такому об'єкту інфраструктури, як атомна електростанція, — адже це може спричинити непоправні наслідки. Однак російських "журналістів" нічого не зупиняє від поширення паніки та пропаганди.

9:33 Військовий оглядач Олександр Коваленко опублікував актуальну карту пожеж у Курській області. Супутники фіксують загоряння у низці населених пунктів, зокрема у напрямку Дар'їного та Гончарівки.

06:15 Всю ніч у Курській області лунали сигнали тривоги та подальші вибухи. В основному — через активність безпілотників та ракет у небі. Зокрема, неспокійно було у місті Курчатов, поблизу якого знаходиться Курська АЕС.

6 серпня

23:45 Місто Суджа на Курській області після обстрілу.

22:51 Російські військові пабліки пишуть про нову наземну атаку, яка розпочалася ввечері. Повідомляють, що нібито українські сили атакують російське село Свердликове біля кордону. Воно розташоване на трасі, що з'єднує міста Коренево та Суджа. Одночасно в Суджі влада заявила про обстріли і удари дронами по навколишніх трасах. А також про ракетні пуски.

21:33 У Міноборони РФ видалили інформацію про те, що українські військові залишили Курську область. У своєму повідомленні вони залишили лише частину того, що Україна спробувала прорвати кордон.

21:17 Суджа Курської області та прикордоння у вогні — свідчать дані NASA FIRMS.

20:16 OSINT-аналітики публікую знімки знищених танків РФ Т-62М разом із тягачами у Курській області.

19:44 У мережі зʼявились кадри, на яких видно групу російських військових, які, ймовірно, здались у полон.

19:00 Росіяни кинули у бій під Суджею солдатів строкової служби. Деякі з них загинули, інші здались у полон. У місцевих телеграм-каналах поширюють фото, що відбувається у Суджі.

Туди ж кинули в кадирівців, але вони не підкріпили російські сили. Z-воєнкори пишуть, що підрозділ "Ахмат" втік.

На гучні звуки скаржаться жителі населених пунктів Коренево та Рильск. Поблизу останнього нібито спрацювало російське ППО.

Втрати у живій силі підтверджують російські воєнкори. Проте невідомо, чи вони підтверджують про загибель солдатів строкової служби чи військовослужбовців ЗС РФ. Також повідомляється про втрати авіації РФ.

Зараз, як стверджують росіяни, ЗСУ використовують піхоту та бронетехніку.

"На кордоні з Курською областю російські військові (нібито — Ред) знищили два танки противника", — повідомляють російські "військкори".

Водночас російський ТГ-канал "записки ветерана" пише таке: "ЗСУ намагаються прорватися і до Бєлгородської області".

Telegram-канал Mash повідомляє, що нібито українських воїнів "відкинули на кордон РФ".

"За даними Mash, бій досі йде — збірну солянку з бойовиків забороненої РДК, 22-й ОМБ ЗСУ та бійців тероборони відкинули за кордон РФ і прямо зараз добивають за допомогою артилерії та авіації. Противник розбився на малі групи й розосередився в посадках Шостки району Сумської області", — заявляють у російському паблику.

Щобільше, паблік пише, що нібито мінімум 20 бійців ЗСУ загинули, ще близько 50 поранені внаслідок спроби їхнього прориву на територію РФ у Суджанському районі Курської області. Однак цьому немає жодних підтверджень.

До речі, зовсім неподалік місця всіх подій знаходиться Курська атомна електростанція. Після появи інформації про нібито прорив у мережі активно почали "гуглити" цю АЕС.

Зазначимо, що офіційного підтвердження словам росіян в Україні не давали.

Реакції на ситуацію в Курській області

Поки що в пропагандистських Telegram-каналах справжня істерика, керівник Центру протидії дезінформації при Раді національної безпеки та оборони Андрій Коваленко обіцяє багато добрих новин.

"Багато буде новин з курскої області. Угруповання армії РФ "північ" провалює оборону", — написав він.

Тим часом військовий оглядач Денис Попович на своїй сторінці у Facebook жартує про створення СНР.

"Ми спостерігаємо за появою нової демократичної держави – Суджанська народна республіка", — зазначив він.

Кандидат історичних наук та громадський діяч Андрій Плахонін на своїй сторінці у соцмережі також прокоментував останні події:

"Уцілілі українські танки дезорганізовано вступають у Курськ… І ще рано вранці, за інерцією, напевно, різного роду експерти виклали кілька текстів, як росіянам вигідно ще більше розтягнути українські резерви. І тут же, без жодного переходу, доблесні російські прикордонники відбили, знищено вся бронетехніка, що вціліли українські танки, рухаються на Суджу… Так і захотілося запитати, а нову Прохорівську битву реконструюватимуть? Але вчасно згадав, що ювілей Курської битви відгуляли минулого року".

Український блогер Сергій Стерненко пише : "Суджа, ви готові до референдуму?".

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що в ніч проти 6 серпня в Курській області під час атаки дронів пролунали потужні вибухи. Зокрема, постраждало місто Суджа та інші населені пункти. Місцеві кажуть, що вибухи також було чути у Глушково, Коренево, Льговському, Білівському, Курчатівському та Жовтневому районах.