Війна — день 763: росіяни знову націлилися на Харків, а в Бєлгороді гримлять вибухи

Читать на русском
Автор
2883
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 27 березня 2024, 23:00
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Російські окупанти намагаються сконцентрувати зусилля на тому, щоби прорвати українську оборону на Новопавлівському напрямку, а також промацують позиції ЗСУ на Лиманському. При цьому росіяни не відмовляються від планів щодо подальшого захоплення українських територій і знову націлилися на Харків, не виключаючи і того, що його повністю зруйнують у процесі. На тлі цього у ряді російських областей вже стали традиційними вибухи, а прильоти спостерігаються і у великих містах.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 27 березня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Державний секретар США Ентоні Блінкен обговорив з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом посилення політичної та практичної підтримки України, повідомив прес-секретар Блінкена Метью Міллер у середу.

"Держсекретар Блінкен і генеральний секретар Столтенберг обговорили підготовку до майбутньої зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО, зокрема механізми посилення політичної та практичної підтримки НАТО України", — сказано в пресрелізі.

22:00 Повітряна тривога шириться Україною.

Як пишуть моніторингові групи, 2 борти ТУ-22М3 в акваторії Чорного Моря курсом до пускових рубежів у районі Севастополя.

21:00 За графіком, західні винищувачі F-16 повинні з'явитися в небі України в середині літа, наразі все йде за планом, повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

20:00 Протягом доби зафіксовано 49 бойових зіткнень, на Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога – за добу відбито 21 атаку, повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України.

19:00 Уряд Чехії сьогодні схвалив ще один фінансовий внесок в ініціативу закупівлі боєприпасів для підтримки України, заявив прем'єр-міністр Чехії Петро Фіала.

18:00 Голова ГУР МОУ Буданов назвав "Телеграм" проблемою яку можна використати на користь України.

За його словами, ресурс завдає руйнівного ефекту тут усередині, але так само завдяки йому можна щось доносити до людей на окупованих територіях.

17:00 За попередніми даними, сьогодні ворог вперше по Харкову завдав удару саме керованим боєприпасом великого калібру — голова ОДА Синєгубов

16:00 У Варшаві відбулося перше засідання країн-учасниць коаліції бронетехніки на підтримку України. Під час першого засідання представники країн-учасниць виробили консолідовану позицію щодо підсилення технічного парку Збройних сил України певними зразками бронетехніки та організації системи їх ремонту.

Зазначається, що у рамках коаліції бронетехніки створено чотири синдикати. На кожен синдикат покладено певні завдання: постачання озброєння та боєприпасів для західної бронетехніки; їх технічне обслуговування та ремонт; підготовка екіпажів та технічного персоналу; відпрацювання ефективної тактики застосування бронетехніки на полі бою.

15:00 Польща подвоїть внесок у чеську ініціативу щодо закупівлі артилерійських снарядів для України, заявив міністр оборони Польщі Радислав Сікорський.

14:00 З наступного тижня у Херсонській міській територіальній громаді буде скорочено тривалість комендантської години, повідомив голова Херсонської міської військової адміністрації Роман Мрочко.

"Відповідний наказ уже підписано. Починаючи з 1 квітня 2024 року комендантська година діятиме з 21:00 до 05:00 щодня", — написав Мрочко.

13:00 Мешканка села Михайлівка Бериславського району Херсонської області загинула у власному будинку внаслідок атаки ударного безпілотного літального апарату, запущеного російськими окупантами, повідомив голова Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

12:00 У Херсоні співробітники СБУ затримали місцевого колаборанта, який під час російської окупації був охоронцем російської катівні. Після звільнення міста чоловік всіляко намагався "замести сліди", аби не потрапити на очі спецслужбам, навіть переїхав на орендовану квартиру. Наразі він перебуває під вартою, йому загрожує до 15 років в'язниці із конфіскацією майна.

11:00 У Харкові — серйозна нестача електропотужностей, пов'язана із останніми ракетними атаками на місто. Жителів закликають обмежити використання бойлерів, альтернативою пропонують централізоване постачання гарячої води.

10:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрат російських окупантів. Знову зросла кількість знищеної живої сили противника — за добу ліквідовано понад тисячу російських солдатів!

Втрати армії РФ в Україні 27.03.2024
Втрати армії РФ в Україні 27.03.2024

9:30 Цієї ночі силами ППО було знищено 10 із 13 російських дронів. Бойова робота велася у Київській, Сумській та Харківській областях. На жаль, на Харківщині є приліт.

8:00 Над Сумською областю вночі наші захисники збили два безпілотники типу "шахед".

7:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжим зведенням з фронту. За останню добу на різних напрямках зафіксовано 67 бойових зіткнень із ворогом. Найбільш "гарячим" напрямком лишається Новопавлівське. Загалом 26 березня ворог завдав 5 ракетних та 74 авіаційних ударів, здійснив 152 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

6:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • вночі у Київській та низці інших північних і східних областей оголошувалася повітряна тривога. Причина — атака "шахедів", яку вдалося вельми оперативно відбити. Вибухи лунали щонайменше на Сумщині та Харківщині, чекаємо на уточнення інформації від адміністрацій;
  • неспокійно було і в РФ — ще до опівночі (по Києву) влада Бєлгородщини заявила начебто про збиття одразу 18 цілей над обласним центром. Повідомляється про одного пораненого. Додаткових даних не розголошувалося;
  • Франція дещо змінює свою оборонну промисловість, аби прискорити виробництво обладнання, якого потребує Україна, — Bloomberg;
  • Ізраїль вночі наніс удар по півдню Лівану. Як пише Reuters, імовірно ціллю був центр надання допомоги Ісламській групі в селі Хеббаріє. Ймовірно, загинуло щонайменше семеро осіб;
  • Україна виборола собі місце у відбірковому матчі на Євро-2024. У другому таймі наша команда отримала право боротися за європейський футбольний кубок. обігравши Ісландію 2-1.

3:00 Франція може вжити спеціальних заходів, щоб змусити військову промисловість зробити необхідне для України обладнання

1:00 Чехія може передати Україні 1,5 мільйона снарядів замість 800 тисяч, які вона обіцяла до цього.

00:00 У російському Бєлгороді вночі чули вибухи

З ситуацією в Україні за 24 березня можна ознайомитись у матеріалі: Війна — день 760: масована ракетна атака в окупованому Криму, "прильоти" у Бєлгороді

Інформацію за 25 березня дивіться за посиланням: Війна — день 761: окупанти змінюють тактику, обмін ударами далекобійною зброєю продовжується

Про те, що відбувалося 26 березня, читайте у матеріалі: Війна — день 762: росіяни продовжують тероризувати українські міста, але й у відповідь прилітає