Війна — день 762: росіяни продовжують тероризувати українські міста, але й у відповідь прилітає

Читать на русском
Автор
2751
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 26 березня 2024, 23:39
Бої за Україну продовжуються. Фото Телеграф

Оперативно про головне за добу

Російські терористи продовжують наступ на фронті та намагаються тероризувати українські міста ракетами та БПЛА. Зокрема актом відчаю стала спроба атакувати Київ "аналоговнєтними" ракетами "Циркон" – яка призвела до втрати терористами двох ракет без жодного ефекту. Окрім того, Україна не залишається у боргу – щоночі кудись в Росії прилітають безпілотники, горять НПЗ, електростанції та нафтобази.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 26 березня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Протягом цієї зими російські окупанти стратили 32 українських військовополонених, йдеться у звіты Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, який охоплює період із 1 грудня 2023-го по 29 лютого 2024 року.

Експерти також провели інтерв’ю з 60 українськими військовими, нещодавно звільненими з полону. Вони розповіли про жахливе ставлення в полоні в окупантів, неможливість спілкуватися з сім'ями та відсутність задовільного харчування і медичної допомоги.

Зокрема, російські військові та посадовці катують полонених, у тому числі застосовують побиття, електричний струм, змушують довго перебувати в незручному положенні, погрожують розстрілом або імітують його. Більше ніж половина полонених пережила сексуальне насильство.

22:00 Парламент Литви сьогодні, 26 березня, схвалив поправки, які дозволять закуповувати дрони з китайськими деталями і передавати їх Україні.

20:00 Франція незабаром зможе поставити Україні 78 гаубиць "Цезар", — повідомив міністр оборони Себастьян Лекорню на пресконференції.

За його словами, між Францією, Україною та Данією досягнуто домовленості про фінансування 155-мм самохідних гаубиць Caesar, що дозволить Франції "швидко поставити" їх.

Франція також поставила за мету поставити Україні цього року 80 000 снарядів для 155-мм гармат — порівняно з 30 000, поставленими з 24 лютого 2022 року, сказав він.

19:00 По Харкову вдень вдарила крилата ракета Х-35У, повідомили у прокуратурі. Це протикорабельна ракета, яку, найімовірніше, запустили з берегового комплексу "Бал".

Пошкоджена нежитлова будівля. У багатоповерхівці вибило вікна, є пошкодження фасаду. Гостру реакцію на стрес отримав 64-річний чоловік.

18:00 В операційній зоні Сил оборони півдня продовжується щоденна контрбатарейна боротьба, ворог не залишає намірів вибити українські підрозділи із зайнятих позицій.

16:00 Сили оборони півдня протягом доби отримали підтвердження, що у ворога на Оріхівському та Херсонському напрямках стало менше на:

  • 125 окупантів;
  • 37 одиниць озброєння та військової техніки, з них:
  • 12 артилерійських систем;
  • 19 одиниць авто-бронетехніки;
  • 6 одиниць спеціальної техніки.

15:00 Ворог останнім часом намагається атакувати досить потужно інфраструктурні об'єкти України, знайти слабкі місця у системі ППО, зазначив начальник служби зі зв'язків із громадськістю Повітряних сил Збройних сил України Ілля Євлаш.

14:00 Російські окупаційні війська вдень у вівторок завдали авіаційного удару по цивільній інфраструктурі міста Суми, повідомляє обласна військова адміністрація. Попередньо люди не постраждали.

13:00 Росії не вистачає солдатів на нові військові округи через війну в Україні, що сковує її зусилля на інших ділянках, зокрема на північному заході країни, вважають у британській розвідці.

12:30 У Харкові стався черговий "приліт" ворожої ракети — цього разу у Шевченківському районі міста. Постраждала нежитлова будівля. Є пошкодження багатоповерхового будинку поруч, однак обійшлося без жертв.

11:00 Під час атаки на Чорноморський флот РФ були уражені ще два судна — розвідувальний корабель "Іван Хуст" та вкрадений у України ВДК "Костянтин Ольшанський".

10:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрат окупантів на фронті в Україні. За останню добу наші захисники "відмінусували" ще майже 800 російських загарбників.

Втрати армії РФ в Україні 26.03.2024
Втрати армії РФ в Україні 26.03.2024

09:00 ЗСУ атакували в Криму великий десантний корабель "Костянтин Ольшанський". Про це в ефірі нацмарафону повідомив речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук.

"ЗСУ завдали удару ракетою "Нептун" по кораблю "Костянтин Ольшанський". Ушкодження судна уточнюються", — підкреслив він.

08:00 Цієї ночі в небі над Україною було знищено всі 12 запущених окупантами "шахедів". Дані повідомили у Повітряних Силах ЗСУ.

07:00 Генштаб ЗСУ поділився ранковим зведенням щодо подій на фронті. За останню добу на різних напрямках зафіксовано 57 бойових зіткнень із ворогом. Найбільш активні бої тривають на Новопавлівському напрямку.

06:30 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі росіяни вкотре "кошмарили" окремі регіони України. Так, "шахедами" тероризували південні області, а також Харків, де місцеві жителі нарахували понад п'ять гучних вибухів. На щастя, обійшлося без масштабних наслідків;
  • гучно було і в Росії — про чергову атаку невідомих БПЛА повідомлялося у Курській та Бєлгородській областях. Чекаємо більше подробиць;
  • "Сьогодні Путін знову розмовляв сам із собою, і це знову транслювали по телебаченню. Знову звинувачує Україну. […] Всі в нього терористи, окрім нього самого, хоча терором уже два десятиліття живиться саме він", — так звинувачення України у теракті в Москві від Володимира Путіна прокоментував президент України Володимир Зеленський;
  • у Байдена вкотре нагадали Конгресу США, чому важливо ухвалити пакет фінансової допомоги Україні. "Йдеться про нашу національну безпеку – так само як ми говоримо про допомогу Україні, це також наша власна національна безпека. Тут все пов’язано", — прессекретар Білого дому Карін Жан-П’єр.

05:00 Одеса відбилася від безпілотників. Також російські терористи атакували ракетами С-300 Покровський район Донецької області.

03:00 Після атаки на Харків єдиний прильот – перед недобудовою. Збито понад 8 безпілотників росіян. Також терористи намагалися атакувати Одесу ударними безпілотниками, сили оборони знищили загрозу. Мішенню знову повинна була стати енергетична інфраструктура.

01:00 На Харків іде атака ударних безпілотників російських терористів. У місті було чутно вибух, іде робота сил протиповітряної оборони.

00:00 У кількох регіонах України тривога через загрозу ударних БПЛА з боку російських терористів.

Про те, що відбувалося 23 березня, читайте у матеріалі: Війна — день 759: Росія посилила провокації та терор, але Україна тримає позиції

Із ситуацією в Україні за 24 березня можна ознайомитись у матеріалі: Війна — день 760: масована ракетна атака в окупованому Криму, "прильоти" у Білгороді

Інформацію за 25 березня дивіться за посиланням: Війна — день 761: окупанти змінюють тактику, обмін ударами далекобійною зброєю триває