Війна — день 759: Росія посилила провокації та терор, але Україна тримає позиції

Читать на русском
Автор
3919
Настав новий день спротиву російським окупантам Новина оновлена 23 березня 2024, 22:01
Настав новий день спротиву російським окупантам. Фото telegraf.com.ua

Розповідаємо оперативно про головне за добу

На календарі субота, 23 березня 2024 року. Мало не весь світ оговтується після подій попереднього дня, коли Росія завдала по Україні найбільшого удару за довгий час, а в Підмосков’ї стався теракт, — група чоловіків розстріляла відвідувачів торгового центру "Крокус хол", після чого підпалила його. Підлили олії у вогонь і чутки про невдоволення США ударами України по нафтопереробних заводах у РФ.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 23 березня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

22:00 У окупованому Криму лунає повітряна тривога. Місцеві телеграм-канали пишуть, що поблизу Севастополя та Чорноморського лунають вибухи.

21:00 Правоохоронці зафіксували наслідки чергової ворожої атаки на Харків, яку росіяни здійснили в суботу ввечері. Пошкоджено складські приміщення та будівлі підприємства, без постраждалих. За попередніми даними, удар був завданий ракетою Х-35.

20:00 Протягом доби зафіксовано 64 бойові зіткнення, загалом противник атакував позиції українських підрозділів на шести напрямках, повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України.

19:00 Після вечірнього обстрілу російських окупантів в одному з районів Харкова зафіксовано приліт у промзону, пошкоджено нежитлову будівлю, обійшлося без постраждалих, повідомив мер міста Ігор Терехов.

18:00 Велика Британія надасть Україні новий пакет військової допомоги – 60 млн фунтів стерлінгів (понад $75 млн) на безпілотники та 20 млн фунтів стерлінгів на системи протиповітряної оборони.

17:00 ГУР МОУ повідомляє, що 22 березня на території тимчасово окупованого Мелітополя відбулось два вибухи.

Внаслідок спеціальної акції ГУР МО України та місцевого руху опору успішного вогневого ураження завдано групі російських загарбників та їхній військовій техніці.

За попередніми даними, в епіцентрі вибухів перебувало близько 20 російських окупантів, дві тентовані вантажівки "Камаз" та УАЗ "Patriot".

Точні втрати ворога уточнюються.

16:00 Сили оборони півдня протягом доби отримали підтвердження, що у ворога на Оріхівському та Херсонському напрямках стало менше на:

  • 152 окупанти;

73 одиниці озброєння та військової техніки, з них:

  • 5 танків;
  • 13 гармат;
  • 8 мінометів;
  • 37 одиниць авто-бронетехніки;
  • 2 станції радіолокаційної боротьби;
  • 2 комплекси відеоспостереження "Муром-М";
  • 2 камери відеоспостереження;
  • 1 комплект антенних систем управління БпЛА;
  • 1 одиниця військової інженерної техніки;
  • 1 аерофотостанція;
  • 1 човен.

Знищено ще 3 ворожі польові пункти боєпостачання.

15:00 На Новокуйбишевському нафтопереробному заводі у Самарській області РФ в ніч на 23 березня спалахнула пожежа та лунали вибухи. За даними української розвідки, там "стався інцидент".

"Ми можемо лише констатувати, що інцидент там був. В тому числі цей об'єкт використовується у військових цілях", — сказав Юсов.

14:00 Запорізька АЕС опинилась на межі блекауту вдруге за добу. Окупанти пошкодили лінію, що живить станцію, наразі все вже відновили.

13:00 Партизани не припиняють стежити за російськими загарбниками у тимчасово окупованому Маріуполі Донецької області. З'явилися фото та відео нового "рейду".

12:00 Росіяни влучили снарядом у "Пункт Незламності"

Це сталося зранку. Ворог скинув вибухівку з дрона на в одному з сіл Новоолександрівської громади.

Також вночі під російський обстріл потрапила Новоронцовка – постраждала місцева жителька.

11:00 Російські війська продовжують нещадно обстрілювати Сумську область. За добу ворог завдав, більшою мірою по прикордонню регіону, понад 250 ударів, є поранений.

09:00 Під час атаки дронів по Харкову 23 березня зафіксовано "приліт" у одну з комунальних установ. Поранення отримав і цивільний чоловік.

08:00 За минулу добу Сили оборони знищили ще 1050 окупантів, 12 танків і 75 дронів ворога.

07:00 Не припиняються атаки на Нікопольщину. Протягом ночі – 3 удари БпЛА і 2 артобстріли.

Під прицілом були сам Нікополь і Червоногригорівська громада.

Пошкоджений енергетичний об'єкт. Понівечені коледж, 2 багатоквартирні та один приватний будинки.

2 господарські споруди зруйновані, 4 – побиті. Зачепило теплицю і лінії електропередач.

Загиблих та постраждалих немає.

05:00 У Запорізькій області все ще йде полювання на безпілотники – чутно роботу мобільних вогневих груп, в небі перебуває не більше двох БПЛА.

Українські безпілотники тим часом полюють на російські підприємства. В Самарській області РФ вирує пожежа на Куйбишевському НПЗ (так, черговий нафтопереробний завод підбито), у Бєлгородській області дрон влетів у цехи єдиного в РФ електрометалургійного комбінату.

03:00 Кілька безпілотників все ще перебувають у повітряному просторі. Повітряну тривогу оголосили у Запорізькій області.

01:00 Російські терористи атакували Харків. У місті прогриміло кілька сильних вибухів.

00:00 У багатьох областях України тривога у зв’язку з атакою дронів.

У DeepState оновили карту бойових дій в Україні: "Ворог просунувся на околицях Тоненького та в Бердичах. Тривають важкі бої в Іванівському, Георгіївці, Семенівці та Роботиному".

Карта бойових дій Україна 23.03.2024
Карта бойових дій Україна 23.03.2024

Про те, що відбувалося 20 березня, читайте у матеріалі: Війна — день 756: окупанти сповільнилися під Авдіївкою, а в прикордонних областях РФ чути вибухи

Із ситуацією в Україні за 21 березня можна ознайомитись у матеріалі:Війна — день 757: росіяни влаштували масований ракетний удар по Києву, є постраждалі

Інформацію за 22 березня дивіться за посиланням: Війна — день 758: Україна оговтується після масованої атаки ракет і дронів