Війна – день 758: Україна оговтується після масованої атаки ракет та дронів

Читать на русском
Автор
3546
Настав новий день спротиву російським окупантам Новина оновлена 22 березня 2024, 23:18
Настав новий день спротиву російським окупантам. Фото telegraf.com.ua

Розповідаємо оперативно про головне за добу

На календарі п’ятниця, 22 березня 2024 року. Минула доба ознаменувалася різкою активізацією російської армії — вперше за довгий час окупанти завдали масованого удару по Києву і вивели ракетоносії на бойове чергування в Чорне море. Але українські захисники проявили себе з кращого боку і збили всі ракети, що летіли на столицю, при цьому одну з них збили з кулемета. Однак у лавах української армії людей критично не вистачає, через що дедалі частіше звучать заклики знизити вік мобілізації.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 22 березня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:12 Групи БпЛА через Сумщину, Полтавщину, прямують південно-західним курсом у напрямку Кіровоградщини, — Повітряні сили ЗСУ.

22:00 Повідомляється про низку вибухів у Білгороді.

21:00 Зеленський в вечірньому зверненні про ракетну атаку: "Удари ці були дуже підлі, прораховані так, щоб завдати шкоди не стільки воєнної – по нашій здатності оборонятися, а саме структурної шкоди життю суспільства. І це терор за визначенням, навіть без будь-якого прикриття. Російський терор зараз можливий лише тому, що ми не маємо достатньо сучасних систем ППО – тобто, по-чесному, достатньо політичної волі, щоб їх надати. Всі партнери знають, що саме потрібно і хто саме може ухвалити дійсно рятівні рішення".

19:00 Внаслідок авіаудару по Новогродівці на Донеччині напередодні загинуло двоє людей — вони опинилися під завалами будинку і рятувальники не змогли їх врятувати.

18:00 Франція та Німеччина дали "зелене світло" виробнику танків KNDS на створення філії в Україні, — Bloomberg.

Зеленський провів нову Ставку після обстрілу.

17:00 В Запоріжжі за останніми даними троє людей загинули, ще два десятки – постраждали, повідомляє голова Запорізької ОВА Іван Федоров.

За 2 місяці Україна отримала лише 10% від запланованої західної фіндопомоги, — Ольга Стефанішина.

16:00 Внаслідок ракетного обстрілу України загинуло 5 людей та 26 поранено, — Нацполіція. Найбільше жертв у Запоріжжі там загинули троє людей: 8-річна дівчинка та її 35-річний батько, а також водій тролейбуса.

15:00 В Новгород-Сіверському районі Чернігівської обласі ворожий дрон влучив у мікроавтрбус з цивільним, попередньо постраждало троє людей.

14:00 Російські ракети вдарили по ДніпроГЕС 8 разів, на станції працюють аварійні служби та ДСНС, — керівник Департаменту протидії злочинам в умовах збройного конфлікту Офісу генпрокурора Юрій Бєлоусов.

13:00 Росія створює нове угруповання військ у понад 100 тисяч солдатів, і не виключено, що влітку окупанти спробують здійснити новий наступ на одному з напрямків, — командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Павлюк.

12:00 СБУ затримала чергового "ждуна" на Харківщині. Чоловік намагався здати позиції ЗСУ російським спецслужбам. Наразі зрадник затриманий, його чекає тюремне ув'язнення.

11:00 Кількість поранених у Запоріжжі внаслідок нічної атаки зросла до 14 осіб. Відомо про одного загиблого, зазначили в ОВА.

10:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою щодо втрат російських окупантів:

Втрати армії РФ в Україні 22.03.2024
Втрати армії РФ в Україні 22.03.2024

09:00 Цієї ночі по Україні російські окупанти випустили понад 150 засобів ураження різного типу. Через складність комбінованого удару вдалося збити далеко не все, однак ліквідовано 55 "шахедів" і 37 ракет.

08:00 Однією із головних цілей російських окупантів була гребля Дніпровської ГЕС у Запоріжжі. Це офіційно підтвердили в "Укргідроенерго".

"Наразі триває пожежа на станції. На місці працюють надзвичайні служби та енергетики, долаючи наслідки численних авіаударів. Загрози прориву немає. Ситуація на плотині станції контрольована", — підкреслили у повідомленні.

07:00 За минулу добу на фронті зафіксовано 74 бойових зіткнення. Найбільш активним напрямком продовжує бути Новопавлівський:

06:00 У Запоріжжі пролунало кілька потужних вибухів — за попередніми даними, місто атакували "Кинджалами". Місцева влада вже повідомила про два зруйнованих та сім пошкоджених приватних будинків.

05:10 Вибухи у Харкові призвели до масштабного відключення електроенергії. Спостерігаються проблеми із водопостачанням, на маршрути не вийде електротранспорт

04:50 До повітряного простору України увійшли перші ракети з Каспійського моря. Також повідомляється про зліт МіГ-31 із Саваслейки.

04:40 Вибухи в Харкові. Після ударів зникло світло.

04:00 В Україні триває масштабна повітряна тривога. Ударні дрони фіксують в кількох областях. Повідомляється про пуск балістики з Півдня та ракет з Каспійського моря. Чули вибухи у Запоріжжі.

00:00 У повітряному просторі України кілька груп ударних дронів.

Також кримські канали повідомляли про вибух у районі Севастополя.

Станом на початок доби карта бойових дій в Україні має такий вигляд. Згідно з даними DeepState, ворог просунувся північніше Тоненького під Авдіївкою.

Тоненьке Донецької області на карті бойових дій
Тоненьке Донецької області на карті бойових дій
Карта бойових дій Україна 22.03.2024
Карта бойових дій Україна 22.03.2024

Інформацію за 19 березня дивіться за посиланням: Війна — день 755: росіяни посилюють тиск біля Авдіївки, а у Бєлгороді лунають вибухи

Про те, що відбувалося 20 березня, читайте у матеріалі: Війна — день 756: окупанти сповільнилися під Авдіївкою, а в прикордонних областях РФ чути вибухи

Із ситуацією в Україні за 21 березня можна ознайомитись у матеріалі:Війна — день 757: росіяни влаштували масований ракетний удар по Києву, є постраждалі