Україна пережила одну із наймасовіших повітряних атак: у багатьох містах лунали вибухи (оновлено)

Читать на русском
Автор
13784
Зафіксовані пуски ракет Новина оновлена 22 березня 2024, 12:59
Зафіксовані пуски ракет. Фото Колаж "Телеграфу"

Кілька годин поспіль велика частина країни знаходилася в укриттях

В Україні 22 березня зранку була масштабна повітряна тривога. Вона була пов'язана з ворожими безпілотниками та ракетною загрозою.

9:00 Україну атакували понад 60 ударних дронів та більш як 90 ракет різних типів — президент.

8:30 Хмельницька область – 1 жінка загинула, є поранені. Під завалами продовжують шукати людей.

8:00 В Укргідроенерго офіційно підтвердили удар російських окупантів по ДніпроГЕСу в Запоріжжі. На станції пожежа.

7:50 Голова Івано-Франківської ОДА Світлана Оніщук повідомила про влучення в об'єкт критичної інфраструктури. Повідомляється про постраждалого. У Хмельницькому повідомляється про влучення по критичній інфраструктурі, загиблих та постраждалих.

7:01 Відбій повітряної тривоги. Про це пишуть Повітряні сили.

Після атаки в деяких областях спостерігаються перебої зі світлом. Проблеми з електрикою є у Кривому Розі, Дніпрі, Кропивницькому, на Сумщині.

6:49 Балістика у напрямку Дніпра та Запоріжжя. Вибухи в Запоріжжі.

У Золочівському районі Львівської області горить ліс. Займання відбулось через падіння уламків "шахеда", який збили захисники українського неба, повідомляє голова Львівської обласної військової (державної) адміністрації Максим Козицький.

6:35 Росіяни зранку нанесли 12 ракетних ударів по Запоріжжю. Зруйновано 7 будинків, ще 35 отримали пошкодження, зафіксовано потрапляння по об'єктах інфраструктури. Є поранені, їхня кількість уточнюється, повідомляє голова Запорізької ОВА Іван Федоров.

Міністр енергетики України Герман Галущенко назвав ранкову атаку росіян найбільшим ударом по об'єктах енергетики за останній час. У багатьох регіонах відбуваються перебої зі світлом. Було знеструмлено одну з ліній електропередачі, яка живить ЗАЕС.

6:29 Пуски С-300 у напрямку Харківщини. Ракети летять з Бєлгородської області.

6:24 Вибухи в Хмельницькій та Івано-Франківській областях. Моніторингові канали повідомляють, що зараз чисто, відбувається дорозвідка.

У Кривому Розі є потрапляння в об'єкти критичної інфраструктури, заявив керівник військової адміністрації міста Олександр Вілкул. Введені графіки аварійних відключень світла.

6:18 Над Тернопільщиною остання ракета з курсом на Хмельницький. Телеграм-канали повідомляють про роботу ППО на Львівщині.

6:13 Вибухи у Запоріжжі, пишуть місцеві Телеграм-канали. Також гучно в Дніпропетровській та Івано-Франківській областях.

6:08 Зафіксовано зліт ще 3 літаків МіГ-31К з аеродрому Саваслейка Нижньогородської області, повідомляють Повітряні сили України. У напрямку Павлограду летить ракета, пишуть моніторингові канали.

6:05 Повідомляють про роботу ППО у Києві, про це пише журналіст Андрій Цаплієнко. Моніторингові канали повідомляють про ракету Львів.

6:00 На Дніпро летять аеробалістичні ракети Х-47М2 "Кинджал", Кривий Ріг — загроза ударних дронів. Моніторингові канали повідомляють про виходи із Криму. Вибухи у Хмельницькій області, Києві та Запоріжжі. "Кинджал" летів на Старокостянтинів на Хмельниччині.

Голова Вінницької ОДА Сергій Борзов повідомив про влучання в об'єкт критичної інфраструктури. Росія атакувала ракетами та безпілотниками.

5:45 Існує підвищена ракетна небезпека для західних регіонів! Рекомендуємо всім перебиратися до безпечних місць, бо роботи для ППО ще багатенько. Після короткої посадки на "Саваслєйці" у повітря знову здійнялися 2 МіГ-31К.

5:38 У Сумах лунають вибухи. Про це повідомляють місцеві пабліки. Раніше вибухи чули у Сумському районі.

5:31 На Дніпро та Кривий Ріг запущені ракети типу Х-22.

5:30 Повідомляють про ракети Х-101 на Київщині, Дніпропетровщині у бік Запорізької області, Черкащині на Вінниччині, Кіровоградській області у бік Криворізького району.

5:20 Київське метро зараз. Повідомляється про вхід ракет в Київську область.

5:12 Повідомляється про ракету "Кинджал" в бік Запоріжжя та Дніпропетровської області.

5:05 Вибухи знову пролунали у Запоріжжі, також їх чули у Кривому Розі. Атака комбінована — ракети та безпілотники, частина яких, як повідомляється, ще не збита.

4:50 До повітряного простору України увійшли перші ракети з Каспійського моря. Також повідомляється про зліт МіГ-31 із Саваслейки.

4:40 Знову вибухи у Харкові. Повідомляється про пуски балістики.

4:36 У Харкові пролунало щонайменше чотири вибухи, повідомляють регіональні телеграм канали. Також повідомляється, що пуски здійснили всі 13 бортів Ту-95МС — загалом 2 серії пусків.

4:20 Ще чотири борти Ту-22м3 злетіли з аеропорту "Моздок" в Північній Осетії РФ. Вони можуть нести надзвукові ракети Х-22.

4:13 Моніторинговий телеграм-канал повідомляє про вибухи у Запоріжжі в результаті пуску балістики.

О пів на четверту ранку Повітряні сили повідомили про пуски крилатих ракет з літаків Ту-95МС з району Каспійського моря. Зазначається, що розрахунковий час входження в повітряний простір України близько 05:00 ранку. Також є загроза використання балістики з півдня.

Про рух ворожих БпЛА у Повітряних силах повідомили ще наприкінці доби 21 березня. Згідно з останніми даними на 4:00 ворожі дрони помітили у Тернопільській області курсом на Львівщину, на межі Вінницької та Житомирської областей, на півдні Вінниччини, у Черкаській області, у Кіровоградській області, на Дніпропетровщині, на сході Миколаївщини, у Запорізькій області та в акваторії Чорного моря.

Карта тривог Україна 22 березня
Карта тривог станом на 4:03

Напередодні Росія також атакувала Україну ракетами. Атака відбулася після тривалої перерви. Більшість ракет були націлені на столицю України. В Києві після масштабного обстрілу зафіксовані руйнування, є постраждалі.