Війна — день 755: росіяни посилюють тиск біля Авдіївки, а у Бєлгороді лунають вибухи

Читать на русском
Автор
3637
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 19 березня 2024, 23:08
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Російські окупанти продовжують наступати на сході України, однак останнім часом намагаються концентрувати сили на Новопавлівському напрямку (біля Авдіївки), де в середньому відбувається близько половини всіх зіткнень. При цьому спостерігачі зазначають, що росіяни стягують стратегічні бомбардувальники на аеродром "Дягілєво" у Рязанській області, що може бути свідченням підготовки нового масштабного удару. Втім, Україна теж не збирається мовчки зазнавати ударів, а активно використовує свої далекобійні дрони. Також не вщухають бої у прикордонних областях РФ, де російські добровольці ведуть запекле протистояння з путінськими військами.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 19 березня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Дев'ять країн у Південній Америці мають у своєму розпорядженні російську військову техніку. США пропонують обміняти це обладнання для використання в Україні та замінити його на американське обладнання, яке набагато краще, ніж обладнання російського виробництва, заявила голова Південного командування США Лора Річардсон.

Влада Бельгії показала відео з навчань українських військових на літаках F-16.

22:00 У Курську та Білгороді прогриміли серії вибухів, у Курську місцями зникла електрика.

Зеленський випустив традиційне вечірнє звернення:

21:00 "Росія незабаром може мати такий військовий потенціал, щоб атакувати НАТО вже в 2026-27 роках", – заявив президент Анджей Дуда в інтерв’ю CNBC, посилаючись на звіт німецьких експертів.

20:00 "Санітарна зона" буде, але не в Україні, а в Росії, — так секретар РНБО Олексій Данілов відповів Путіну.

"Звичайно, "санітарна зона" буде зроблена, але точно не Путіним, а українським військом. Причому не тільки українським військом, а я більш ніж впевнений, що в цьому братимуть участь і інші країни. І цей "санітарний кордон" проходитиме на території кордонів таких міст як Москва, може трохи далі, щоб російські терористи не нападали на Україну", — заявив Данілов.

19:00 Прем’єрка Італії Джорджія Мелоні виступила проти відправки західних військ в Україну, тому що вважає це приводом для ескалації війни, якої треба уникати "за будь-яку ціну".

18:00 США фіксують поступове просування армії РФ в Україні, але Київ заявляє, що здатний утримати лінію фронту і Захід "не дасть Україні зазнати поразки", заявив міністр оборони США Остін на засіданні "Рамштайну".

За його словами, Росія зазнає "приголомшливих" втрат: як мінімум 315 тисяч російських солдатів було вбито і поранено, до 211 млрд доларів було витрачено на оснащення військ, розгортання та обслуговування військової техніки.

17:00 Окупанти скинули вибухівку з безпілотника на автомобіль з цивільними на вʼїзді до села Осокорівка Херсонської області, постраждали двоє людей, — голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін.

Фінляндія виділила €30 мільйонів на закупівлю боєприпасів у рамках чеської ініціативи, — Міноборони.

16:09-16:53 Вся Україна — ракетна небезпека! Зафіксовано зліт МіГ-31К з аеродрому Саваслейка Нижньогородської області.

15:00 Сумська область під обстрілом КАБами.

Німеччина поставить 10 000 артилерійських снарядів Україні, 100 бронемашин для піхоти та 100 транспортних машин, заявив міністр оборони Борис Пісторіус на Рамштайні. Питання постачання Taurus не згадується.

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявив у вівторок, що запропонує використати 90% доходів від заморожених в Європі активів РФ на закупівлю зброї для України через Європейський фонд миру, а решту – спрямувати до бюджету ЄС на посилення потенціалу української оборонної промисловості.

14:00 США та коаліція не дозволять Україні зазнати поразки у війні проти агресії Росії, — заявив міністр оборони США Ллойд Остін, відкриваючи засідання формату "Рамштайн".

13:00 ГУР Міноборони України надає допомогу російським добровольчим формуванням "Російський добровольчий корпус", "Свобода Росії" і "Сибірський батальйон", які діють на території Росії, — речник української розвідки Андрій Юсов.

12:00 Унаслідок ударів українських безпілотників по російських НПЗ близько 600 тис барелів щоденних нафтопереробних потужностей Росії було виведено з ладу, — вважає генеральний директор міжнародної енергетичної групи Gunvor Group Ltd. Торбйорн Торнквіст.

11:00 Влада Бєлгородської області РФ вирішила вивезти дев'ять тисяч дітей з регіону у зв'язку з обстрілами території.

10:30 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрат окупантів на фронті в Україні:

Втрати армії РФ в Україні 19.03.2024
Втрати армії РФ в Україні 19.03.2024

9:00 Неспокійною є ситуація і на Сумщині. За минулу добу зафіксовано 5 обстрілів прикордонної області, прозвучало 11 вибухів. Атаки зазнали Білопільська, Краснопільська, Великописарівська, Новослобідська, Есманьська громади.

8:00 Херсонщина продовжує перебувати на лінії вогню. Лише за вчора, 18 березня, Херсонські МТГ обстріляли сім разів. У самому Херсоні є прильоті, пошкоджено дві багатоповерхівки. Про постраждалих чи загиблих не повідомлялося.

7:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжим ранковим зведенням щодо новин на фронті. Інтенсивність боїв загалом дещо знизилася — за минулу добу зафіксовано всього 61 зіткнення із ворогом по всіх напрямках. Найбільш напруженою ситуація лишається на Новопавлівському.

06:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • ця ніч минула для жителів більшості областей України вельми спокійно. Повідомлялося про кілька вибухів на Сумщині та Харківщині, інформація уточнюється;
  • тим часом у російському Бєлгороді пізньої ночі лунали вибухи — місцеві пабліки стверджують, що велася бойова робота проти невідомих дронів. За попередніми даними, пошкодження могли завдати підприємству "Енергомаш";
  • "Технології і технологічність – це запорука нашої переваги над ворогом. Чільне місце тут посідають безпілотні системи. Тому розвиток застосування безпілотних систем – це мій пріоритет", — заявив у соцмережах Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський;
  • президент Чехії Петр Павел переконаний, що найближчим часом збройні компанії Європи зможуть виготовляти потрібну кількість боєприпасів, забезпечуючи як себе, так і потреби України;
  • в російській Якутії стався обвал гірських порід на одній із місцевих шахт, приблизно десь 13 осіб можуть знаходитися під землею. Рятувальна операція продовжується вже щонайменше сім годин, однак успіхів станом на 6 ранку за Києвом не досягнуто.

05:00 Повітряних тривог немає, в небі спокійно.

3:00 Для низки східних та центральних областей було оголошено повітряну тривогу через загрозу застосування балістичного озброєння.

1:00 На Сумщині за добу пролунало 214 вибухів. Усього росіяни здійснили 50 обстрілів

00:00 У російському Бєлгороді вночі сталися вибухи. Також повідомлялося про вибухи у більш віддаленому від українського кордону Воронежі.

Інформацію за 16 березня дивіться за посиланням: Війна — день 752: в Одесі оголошено день жалоби, в Росії бої у двох областях

Про те, що відбувалося 17 березня, читайте у матеріалі: Війна — день 753: окупанти продовжують терор, але Україна має свою ударну силу в небі

Із ситуацією в Україні за 18 березня можна ознайомитись у матеріалі:Війна — день 754: на території Росії йдуть бої, а над Україною літають "шахеди"