Війна — день 752: в Одесі оголошено день жалоби, в Росії бої у двох областях

Читать на русском
Автор
2616
Настав новий день спротиву російським окупантам Новина оновлена 16 березня 2024, 23:07
Настав новий день спротиву російським окупантам. Фото Телеграф

Розповідаємо оперативно про головне за добу

Сьогодні 16 березня 2024 року, 752-й день війни України проти російського терористичного режиму. В Одесі оголосили день жалоби за жертвами російського теракту 15 березня, де загинуло понад 20 людей. Тим часом на російських кордонах дуже неспокійно – терористи намагаються вибити антипутінські сили, які зайшли у Курську та Бєлгородську області РФ.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 16 березня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Голова ГУР Кирило Буданов про рейди руських добровольців: "Наскільки нам відомо, вони не збираються закінчувати рейди найближчим часом і будуть робити все, на що їм вистачить сил. А як ми бачимо за останній час, сили у них достатні є для того, щоб досягти. Що буде далі, побачимо з часом. Вони допомагають нам з першого дня подій від 24.02.2024 і воюють вони досить таки не погано. Вони були у багатьох гарячих точках, як це зараз прийнято називати, в Україні. Ми спробуємо допомогти їм у міру наших можливостей".

22:00 Макрон в інтерв'ю Мосейчук: "Росія не може і не повинна виграти цю війну. Наша мета — повернути сталий мир в Європу. Сталий мир — це мир, який дозволить Україні повністю відновити свою територіальну цілісність і суверенітет, відновити міжнародне право, і буде гарантувати безпеку Україні та європейцям. Ми готові сказати, що у нас немає лімітів, і ми будемо реагувати в залежності від того, як буде діяти Росія".

Також він зазначив, що якщо США раптом припинять допомогу Україні, то ЄС не відступить: "Для нас Україна — екзистенційне питання. Якщо ви програєте в цій війні, ми потім не зможемо мати європейської безпеки. Тому готуємося для усіх можливих сценаріїв".

21:00 Юрій Ігнат звільнений з посади прес-секретаря Повітряних сил. "Він залишатиметься у складі Повітряних Сил і працюватиме на іншому напрямку не менш успішно", — повідомляє командувач Повітряних сил Микола Олещук.

Володимир Зеленський про удари українських дронів по заводам в Росії: "Російська система війни має вразливості і що ми можемо досягти цих її вразливостей своєю зброєю. І я дякую Збройним Силам України, СБУ та Головному управлінню розвідки за нову українську далекобійність. Звичайно, дякую й нашому оборонно-промисловому комплексу – всім, хто працює заради української сили, бо це дійсно українська далекобійність – те, що можуть наші власні дрони. Україна тепер завжди матиме свою власну ударну силу в небі".

19:00 Голова МВС Ігор Клименко дав вказівку за необхідності внести корективи в алгоритм роботи екстрених служб після вчорашнього обстрілу Одеси, де рятувальники та правоохоронці загинули під час роботи на місці ракетного удару.

18:00 Рятувальники завершили аварійно-пошукові роботи на місці влучання ворожого безпілотника в Сумах, — з-під завалів було деблоковано тіла трьох загиблих людей, а п'ятьох вдалося дістати живими.

17:00 Президент Володимир Зеленський призначив колишнього голову Луганської ОВА Сергія Гайдая головою Мукачівської районної державної адміністрації Закарпатської області.

16:00 В лікарнях Одеси залишаються 38 постраждалих внаслідок вчорашнього ракетного удару росіян. За уточненими даними, з них 11 — у тяжкому стані, — заступник начальника Одеської ОВА Андрій Фігель.

За три дні поліцейські евакуювали 190 людей, серед них — 26 дітей з Великописарівської громади, що на прикордонні Сумщини, — МВС.

15:00 Німецькі спецслужби підготували для уряду аналіз російських військових загроз, відповідно до якого Росія може напасти на територію НАТО "з 2026 року", пише Business Insider.

14:00 В Бєлгородській області призупинять роботу навчальних закладів та ТЦ.

"Бачу велику кількість звернень. Виходячи з поточної обстановки, ухвалюємо рішення, що торговельні центри Бєлгорода і Бєлгородського району в неділю і понеділок працювати не будуть", — заявив губернатор регіону Гладков.

13:00 Вчора, 15 березня, біля так званої "виборчої дільниці" на центральній площі тимчасово окупованого Скадовська пролунав вибух в момент патрулювання окупаційних сил.

Внаслідок диверсії було поранено п'ятьох російських терористів. Їх ушпиталили.

12:00 Кількість жертв в Одесі зросла до 21. Зранку помер ще один рятувальник.

11:00 Добровольці з "Російського добровольчого корпусу" взяли у полон понад два десятки російських військових під час рейду у Бєлгородську та Курську області.

10:00 Російський дрон-камікадзе вдарив по селу під Харковом вночі 16 березня. Пошкоджений об'єкт критичної інфраструктури.

09:00 РФ обстріляла Золочів балістичною ракетою "Іскандер-М", – Синєгубов.

Там пошкоджено 16 будинків, приміщення лікарні. Знищено будівлю гуртожитку, 4 автомобілі бригади швидкої, 4 легкові автівки. Без постраждалих.

Також у селі Охрімівка Чугуївського району через атаку ворожого БПЛА поранено дві людини.

08:00 Сили оборони ліквідували за добу ще 1160 російських окупантів. Крім того, воїни ЗСУ знищили 21 танк та 2 засоби ППО.

07:00 Ранок у Бєлгороді почався з прильотів

05:00 Кілька разів оголошувалася повітряна тривога через загрозу тактичної авіації та балістики з боку російських терористів.

03:00 Російські терористи намагалися запускати безпілотники по Харкову з території тимчасово контрольованої терористичним режимом Бєлгородської області. У відповідь українські безпілотники відвідали Бєлгородщину.

01:00 Повітряних тривог немає, тактична авіація терористів неактивна, безпілотники не фіксуються.

00:00 Російський Курськ традиційно приймає нічні подарунки. У місті гримлять вибухи.

Інформацію за 13 березня дивіться за посиланням: Війна — день 749: окупанти відчайдушно штурмують позиції ЗСУ напередодні виборів до РФ та використовують хімічну зброю

Про те, що відбувалося 14 березня, читайте у матеріалі: Війна — день 750: вибухи та бої під Білгородом, та збройні заводи Німеччини в Україні

З ситуацією в Україні за 15 березня можна ознайомитись у матеріалі: Війна — день 751: напружена ситуація на кордонах і ракетний удар по Одесі