Війна — день 751: напружена ситуація на кордонах і ракетний удар по Одесі

Читать на русском
Автор
2194
Настав новий день спротиву російським окупантам Новина оновлена 15 березня 2024, 23:16
Настав новий день спротиву російським окупантам. Фото telegraf.com.ua

Розповідаємо оперативно про головне за добу

На календарі п’ятниця, 15 березня 2024 року. Напередодні загострилася ситуація в прикордонних районах, зокрема надходить багато повідомлень про бої та вибухи на території Бєлгородської області Росії. Не обходиться і без російських атак проти України. Крім того, президент Франції Емманюель Макрон дедалі рішучіше говорить про відправку військ до України, більше того, група французьких військових вже могла вирушити до Румунії, згідно з повідомленнями ЗМІ.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 15 березня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Ворог просунувся у Тоненькому та північніше Орлівки, — DeepState.

Карта бойових дій в Україні, де Росія просунулася 15.03.2024
Карта бойових дій в Україні, де Росія просунулася 15.03.2024

22:00 Російські війська увечері 15 березня завдали ракетного удару по місту Конотоп на Сумщині.

21:00 "Особливо жахливий і смертельний удар РФ по цивільних цілях в Одесі: спочатку балістична ракета, потім, коли прибули рятувальники, другий удар. Чергова демонстрація варварства путінської агресії. Всі відповідальні будуть притягнуті до відповідальності", — зовнішньополітичний речник Єврокомісії Петер Стано у Twitter.

Греція веде переговори з Чехією про закупівлю зброї, яку планує протягом 2024 року передати Україні, — повідомляє англомовна версія грецької газети Kathimerini.

20:00 В Одесі вже 20 загиблих та 73 постраждалих внаслідок ракетної атаки.

Уряд офіційно визначив розташування Національного військового кладовища, — його розмістять на двох ділянках у Гатненській громаді Фастівського району Київської області.

19:00 Ключова причина, через яку канцлер Німеччини Олаф Шольц активно чинить спротив переданню Україні далекобійних крилатих ракет Taurus, може бути пов’язана з особливостями наведення цілей, — пише t-online.

18:00 Зеленський після удару по Одесі: "Були важливі військові наради. Визначили найуразливіші місця ворога, ті, де ми можемо завдати йому найбільшої шкоди. І будемо завдавати. Що більше російська держава втрачатиме і що більшою буде ціна її агресії, то ближчим буде справедливе завершення цієї війни. Жоден російський теракт не повинен залишатися без відповіді".

17:00 Кількість жертв внаслідок ракетного удару по Одесі зросла до 16 осіб, повідомляє ДСНС України. Поранення отримали 73 особи.

У Бєлгороді сильні вибухи, сирена звучала вчетверте на день. Один зі снарядів влучив в автобус. Все це відбувається на тлі першого дня президентських виборів у РФ.

16:00 Ракетний удар по Одесі завдали з оперативно-тактичного ракетного комплексу "Іскандер М", — Сили оборони півдня.

15:00 Німеччині знадобиться два роки для того, щоб відновити запаси Taurus, якщо Берлін все ж таки вирішить передати далекобійні крилаті ракети Україні. Нині виробничі лінії простоюють, пише Financial Times.

14:16 Відбій масштабної повітряної тривоги.

14:00 Відомо вже про 14 загиблих, 46 постраждалих внаслідок ракетного удару по Одесі.

13:00 В Україну повернули ще 100 загиблих українських захисників. "Тіла наших Оборонців після ідентифікації будуть передані родинам для гідного поховання", — Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.

Внаслідок ракетного удару по Одесі загинули фельдшер та співробітник ДСНС, які після першого вибуху приїхали надавати допомогу на місце, — очільник Одеської ОВА Кіпер.

12:00 Росія завдала удару по Одесі, місцеві канали повідомляють про більш ніж 30 постраждалих. Офіційно влада підтверджує, що є постраждалі, проте їх кількість поки що уточнюється.

11:00 "Шахеди", якими нині користуються російські окупанти у війні проти України, дещо відрізняються від початкових модифікацій цього типу дронів. За словами очільниці пресцентру ОК "Південь" Наталії Гуменюк, вони пофарбовані у темніші кольори та мають інший звук.

"Висновку про те, чи мають вони посилену бойову частину ми поки що не маємо. Зокрема стосовно того дрона, який влучив у багатоповерхівку в Одесі 2 березня. Але є припущення у фахівців, що, ймовірно, деякі з них дійсно мають підсилену бойову частину", — заявила військова.

10:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою щодо втрат російських окупантів:

Втрати армії РФ в Україні 15.03.2024
Втрати армії РФ в Україні 15.03.2024

09:00 Через удар російського БПЛА по Вінничині загинула ще одна жінка. Від отриманих травм вона померла у лікарні. Загальна кількість жертв сягнула двох.

08:00 Як повідомляє Генштаб ЗСУ, за минулу добу на фронті зафіксовано 76 бойових зіткнень із ворогом. Найактивнішими напрямками лишаються Новопавлівський та Авдіївський.

07:00 Цієї ночі в небі над Україною було збито 27 із 27 безпілотників. На жаль, також росіяни запускали по кількох областях ракети різних типів. Їх знищити не вдалось.

6:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі у низці областей України лунали звуки повітряної тривоги. На Вінничині, Київщині, Житомирщині та Сумщині повідомлялося про звуки вибухів. Подекуди відомо про "прильоти". Детальну інформацію очікуємо від Повітряних Сил та місцевих адміністрацій;
  • Інститут вивчення війни (ISW) пише, що росіяни, найімовірніше, задіюють тактичні і оперативні резерви армії, аби наростити власний наступ на сході України, доки ЗСУ знаходяться в очікуванні допомоги країн Заходу. Ворог сподіваються, що його резервів буде достатньо для покращення бойової ситуації, хоча аналітики й переконані у протилежному;
  • "Ми робимо все можливе, щоб допомогти Україні перемогти Росію, тому що я скажу дуже просто: не може бути тривалого миру, якщо не буде суверенітету, якщо не буде повернення до міжнародно визнаних кордонів України, включно з Кримом", – заявив президент Франції Еммануель Макрон у свіжому інтерв'ю французьким телеканалам;
  • Латвія взялася за перевірку громадян РФ, котрі перебувають на території цієї країни. Як повідомили в місцевому управління з питань міграції, близько 800 росіян, котрі не мають права ні на постійне, ні на тимчасове проживання, можуть бути депортовані на батьківщину найближчим часом.

00:00 Група "Шахедів" рухається із Сумщини на Чернігівщину, — Повітряні сили України.

Внаслідок удару безпілотника по житловому будинку на Вінниччині загинула одна людина, четверо госпіталізовані — Вінницька ОВА.

Наслідки атаки дронів по дому на Вінниччині 14.03.2024
Наслідки атаки дронів по дому на Вінниччині 14.03.2024

У Росії повідомляють про "дуже серйозні руйнування" села Козинка в Білгородській області, де раніше заявляли про нібито висадку вертолітного десанту та бої.

Козинка на карті бойових дій в Україні
Козинка на карті бойових дій в Україні

З ситуацією в Україні за 12 березня можна ознайомитись у матеріалі: Війна — день 748: наступ росіян на сході забуксував, але окупанти намагаються атакувати далі

Інформацію за 13 березня дивіться за посиланням: Війна — день 749: окупанти відчайдушно штурмують позиції ЗСУ напередодні виборів до РФ та використовують хімічну зброю

Про те, що відбувалося 14 березня, читайте у матеріалі: Війна — день 750: вибухи та бої під Білгородом, та збройні заводи Німеччини в Україні