Війна — день 749: окупанти відчайдушно штурмують позиції ЗСУ напередодні виборів до РФ і використовують хімічну зброю

Читать на русском
Автор
2034
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 14 березня 2024, 00:10
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Повномасштабне протистояння триває по всій лінії фронту, а найбільший тиск противник чинить у Донецькій області, зокрема йдеться про Авдіївський, Новопавлівський та Лиманський напрямки. Оскільки в Росії наближається дата виборів, то Кремлю необхідно якнайшвидше показати якусь перемогу, а тому окупанти женуть свої війська на штурми попри втрати. І при цьому вони не гребують використанням забороненої хімічної зброї, щоб забезпечити собі перевагу.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 13 березня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 США не бачать ознак, що Росія готується застосувати ядерну зброю в Україні, — Білий дім

22:00 За останні дні за допомогою безпілотників було виведено з ладу 12% усієї нафтопереробної промисловості Росії.

21:00 У жодній сучасній війні на фронті не може перебувати більшість військовослужбовців, зокрема логістика, розвідка, забезпечення, ремонт озброєння — це небойові завдання, водночас триває робота над оцінкою ефективності використання військовослужбовців, йдеться у коментарі Міністерства оборони України виданню Financial Times.

20:00 На Таврійському напрямку зафіксовано найменшу кількість авіаударів з боку російсько-окупаційних військ за 10 днів, повідомив речник ОСУВ "Таврія" Дмитро Лиховій.

19:00 За добу на фронті сталося 70 бойових зіткнень, на Авдіївському напрямку українські захисники відбили 14 ворожих атак у районах Бердичів, Орлівки, Тонечкого, Первомайського Донецької області, повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

18:00 Число постраждалих внаслідок ракетного удару по Кривому Розі у вівторок зросло до 49 осіб, у лікарнях залишаються 10 дорослих та семеро дітей, повідомляє голова обласної військової адміністрації Сергій Лисак.

17:00 Пентагон може передати Україні ракети ATACMS більшої дальності — WSJ

16:00 Окупанти здійснили обстріл Вовчанська керованою авіаційною бомбою. Внаслідок ворожої атаки пошкоджений двоповерховий житловий будинок та споруди поруч.

На цю хвилину інформація про постраждалих не надходила.

15:00 У Сумах з-під завалів п’ятиповерхівки деблокували тіло людини

На даний час також відомо про 8 постраждалих. Роботи тривають. Під завалами ще можуть перебувати люди.

14:00 Число жертв у Кривому Розі збільшилося до п'яти. Під завалами знайшли тіло чоловіка.

13:00 Зеленський показав наслідки влучання "шахеда" в будинок у Сумах

12:00 СБУ затримала депутатку Херсонської обласної ради за співпрацю із коллаборантами та окупантами під час захоплення Херсона. Жінка допомагала гауляйтеру Сальдо відкривати військові шпиталі для загарбників в українських лікарнях регіону. Згодом, після деокупації, вона позиціонувала себе "поза політикою", намагаючись уникнути правосуддя. Хотіла втекти до окупованого Криму, однак не встигла. Наразі перебуває під вартою, їй загрожує до 10 років із конфіскацією майна.

11:30 Міненерго повідомило про наслідки нічних обстрілів України для енергетичної системи. Так, у Кривому Розі відсутнє газопостачання у 430 мешканців багатоповерхових будинків, у Сумах — через влучання БПЛА 16 багатоквартирних будинків наразі без тепла.

10:00 Одесу вранці 13 березня ворог атакував за допомогою ракети. Як повідомили у Силах оборони півдня, ціль вдалося знешкодити над морем.

У Кривому Розі 14 березня оголосили трауром за загиблими через російську ракетну атаку. Нагадаємо, що через руйнування багатоповерхівки загинуло вже четверо осіб.

09:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою щодо втрат російських окупантів на фронті в Україні:

Втрати армії РФ в Україні 13.03.2024
Втрати армії РФ в Україні 13.03.2024

08:30 У Запорізькій області поранено двох жінок — 63 і 77 років — унаслідок чергового обстрілу Гуляйполя. Про це повідомив голова ОВА Іван Федоров. Постраждалим уже надано всю необхідну медичну допомогу.

7:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжим ранковим зведенням новин із фронту. Минулої доби на різних напрямках збільшилася інтенсивність боїв — загалом зафіксовано 91 зіткнення з противником.

6:00 Ранку! Зібрали для вас новини, котрі ви могли проспати:

  • ця ніч минула для більшості регіонів України вельми мирно, однак Сумщину ворог серйозно тероризував. Окрім регулярних тривог, зафіксовано також щонайменше один приліт. Як повідомила ОВА, у Сумах "шахед" поцілив у багатоповерхівку. Дані уточнюються;
  • із серйозними наслідками атаки також зіткнулися і жителі Кривого Рогу. За останніми даними, жертвами чергового російського ракетного удару стало 2 осіб, поранених налічувалося 44. Понад два десятки людей були госпіталізовані, є восьмеро "важких";
  • США виділили черговий пакет військової допомоги Україні, однак, за словами радника з нацбезпеки Джейка Саллівана, подібна підтримка не замінить прийняття необхідного двопартійного законопроєкту про національну безпеку. Він підкреслив, що виділена допомога направлена на утримання позицій ЗСУ від атак ворога;
  • українська тенісистка Марта Костюк перемогла росіянку Анастасію Павлюченкову в четвертому колі турніру WTA 1000 в каліфорнійському Індіан-Веллсі, що дозволило нашій спортсменці вийти до чвертьфіналу змагань. Дякуємо за старання та вітаємо!

3:00 Окупанти вночі атакували Суми безпілотником, у місті було чути вибух.

1:00 Внаслідок російського обстрілу Кривого Рогу 8 людей потрапили до лікарні у тяжкому стані, серед них троє дітей. Загалом кількість постраждалих зросла до 44.

00:00 У Конгресі США йде збір за винесення законопроєкту щодо допомоги Україні на голосування в обхід спікера. Вже зібрано 165 голосів із 218 необхідних.

Інформацію за 10 березня дивіться за посиланням: Війна — день 746: загарбники прориваються на сході та обстрілюють українські міста

Про те, що відбувалося 11 березня, читайте у матеріалі: Війна — день 747: росіяни все ще тиснуть на сході, але мають проблеми з живою силою та технікою

З ситуацією в Україні за 12 березня можна ознайомитись у матеріалі: Війна — день 748: наступ росіян на сході забуксував, але окупанти намагаються атакувати далі