Війна — день 747: росіяни все ще тиснуть на сході, але мають проблеми з живою силою і технікою

Читать на русском
Автор
2791
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 12 березня 2024, 00:06
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Окупанти продовжують відчайдушно тиснути на сході, навіть попри те, що їхній ресурс поступово "видихається" і це стосується як живої сили, так і бойової техніки. Тому в самій Росії активно шукають чим заповнити втрати та шукають для цього нестандартні способи, наприклад, облави на мігрантів. Водночас кількість застосувань на полі бою російських авіабомб та ударних безпілотників зростає, що свідчить про те, що російська військова промисловість ще має змогу виробляти зброю.

У цьому матеріалі Телеграф розповідає про головні події в Україні та світі 11 березня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 На лівому березі Києва чули вибухи. Поки що додаткової інформації немає і ворожі "шахеди" теж туди не залітали.

22:00 Зеленський вважає, що пропозиції президента Франції Емманюеля Макрона щодо відправлення іноземних військ до України означає лише використання їх для тренувань українських військових.

21:00 Міністр оборони України Рустем Умєров у телефонній розмові обговорив із міністром оборони США Ллойдом Остіном ситуацію на фронті, середньострокові та короткострокові потреби і конкретні запити України.

20:00 Виведення українських бригад на ротацію і на відновлення триває і відбувається "настільки, наскільки дає змогу оперативна обстановка", повідомив речник оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Дмитро Лиховій.

19:00 По всій Україні повітряна тривога.

Причина — зліт російського ракетоносія МіГ-31К з авіабази в Нижегородській області РФ

18:00 На Оріхівському напрямі з'явилася нова точка спроб ворожого наступу – Времевський виступ, де окупанти ведуть штурми, повідомив речник оперативно-стратегічного угрупування військ "Таврія" Дмитро Лиховій.

17:00 Воїни Національної гвардії не лише утримують позиції по всій лінії фронту, а завдають підрозділам противника критичних втрат, повідомив голова МВС Ігор Клименко.

Сумарно у росіян за тиждень такі втрати:

  • 106 артилерійських систем
  • 88 автівок окупантів
  • 80 одиниць бронетехніки
  • 50 танків
  • 12 складів боєкомплекту та палива
  • 4 зенітно-ракетних комплексів
  • 2 ракетних систем залпового вогню

Також виявлено та знищено дронами та артилерією більше 30 бліндажів з особовим складом противника.

15:00 Після дводенної тиші без штурмів РФ знову пішла на штурм українського плацдарму на лівому березі Херсонщини. Зібравши мінімальні сили, ворог провів 4 штурмові атаки. Зазнавши безповоротних і санітарних втрат, відійшов на свої вихідні позиції. Наші воїни продовжують утримувати зайняті позиції та здійснюють заходи щодо розширення плацдарму.

14:00 У НАТО вважають, що Росія, ймовірно, зможе підтримувати свої воєнні дії у нинішніх масштабах ще від двох до п'яти років і може виробити достатньо зброї, щоби протриматися ще кілька років. Проте значна частина зростання виробництва, пов'язаного з обороною, припала на низькотехнологічну продукцію. Також Росія не робить різниці між новозробленою бронетехнікою та старими моделями, вивезеними зі зберігання та відремонтованими.

13:00 Іран проведе військово-морські навчання з Росією та Китаєм. Вони пройдуть у північній частині Індійського океану.

12:30 Про вибухи повідомляють мешканці Харкова та Запоріжжя

12:00 У низці регіонів України оголошено повітряну тривогу. Зафіксована активність бойової авіації ворога на півночі, сході та у Чорному морі.

Карта тривог на 12:00
Карта тривог на 12:00

11:00 На Сумщині через бойові дії наразі без електроенергії перебуває понад 1000 абонентів у 19 населених пунктах. Про це повідомили у Міненерго.

10:30 Президент Чехії Петр Павел вважає, що перебування військ НАТО на території України не порушить жодних міжнародних норм. Про це пише Euractiv.

"Слід пам'ятати, що після анексії Криму та окупації частини Донбасу, яка по суті була агресією, хоча і в набагато менших масштабах, ніж сьогодні, на території України діяла тренувальна місія НАТО, яка свого часу включала понад 15 країн і налічувала близько 1000 осіб", — заявив політик.

09:00 У Харкові вночі стався приліт у Слобідському районі. Повідомляється, що було пошкоджено готель та інфраструктурний об'єкт.

08:00 ЗСУ ліквідували 920 окупантів. Також було знищено 8 ворожих танків, 24 ББМ, 23 артсистем, 1 РСЗВ, 2 засоби ППО, 59 БпЛА.

Втрати армії РФ від початку вторгнення — 424 980 осіб.

07:00 За минулу добу на фронті відбулося 64 бойових зіткнення. Як повідомляє Генштаб ЗСУ, найбільш активними напрямками були Новопавлівський та Бахмутський.

06:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі у низці регіонів України лунала повітряна тривога — на півдні здебільшого через атаки безпілотників, на півночі та сході — через активність бойової авіації противника поблизу кордону. Подекуди є влучання. Чекаємо офіційної інформації від Повітряних Сил;
  • в Росії начебто теж було "гучно" — окупанти стверджують, що могли за ніч збити шість невідомих БПЛА. За даними Міноборони РФ, було начебто застосовано шість дронів: чотири — на Брянщині, два — у Орловській області;
  • у США пройшла 96-а церемонія нагородження "Оскар". Золоту статуетку в номінації "Кращий документальний фільм" завоювала українська стрічка "20 днів у Маріуполі". Зі сцени автор фільму Мстислав Чернов заявив, що без вагань обміняв би цей Оскар на те, щоб війна в Україні ніколи не починалася;
  • "Ми знищили три чверті бойових терористичних батальйонів ХАМАС. І ми близькі до завершення останньої частини бойових дій", — таку заяву зробив прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу, коментуючи перебіг війни в Ізраїлі.

05:00 Український документальний фільм "20 днів у Маріуполі" завоював "Оскар". Це перший український фільм, який отримав таку високу нагороду.

03:00 Російські терористи вчергове намагаються атакувати Одесу кількома групами БПЛА. В Харкові внаслідок теракту росіян пошкоджено об'єкт цивільної інфраструктури.

01:00 Російські безпілотники перебувають над Харківською, Сумською та Полтавською областями.

00:00 Окупанти за добу 32 рази обстріляли Сумську область, через що там було чути 184 вибухи.

Про те, що відбувалося 8 березня, читайте у матеріалі: Війна — день 744: увесь світ об’єднався для ЗСУ, а українці обговорюють нову роботу Залужного

Із ситуацією в Україні за 9 березня можна ознайомитись у матеріалі: Війна — день 745: Україна скоро отримає снаряди, ситуація на фронті вирівнюється

Інформацію за 10 березня лютого дивіться за посиланням: Війна — день 746: загарбники прориваються на сході та обстрілюють українські міста