Війна — день 744: весь світ об’єднався для ЗСУ, а українці обговорюють нову роботу Залужного

Читать на русском
Автор
2576
Настав новий день спротиву російським окупантам Новина оновлена 08 березня 2024, 23:05
Настав новий день спротиву російським окупантам. Фото telegraf.com.ua

Розповідаємо оперативно про головне за добу

На календарі п’ятниця, 8 березня 2024 року. У Туреччині заявляють про підготовку візиту президента України Володимира Зеленського цього дня. Було підписано довгоочікуваний указ про демобілізацію строковиків, чий термін служби було продовжено у зв’язку з воєнним станом. Колишній головком ЗСУ Валерій Залужний може стати послом України у Великій Британії. А весь світ тим часом об’єднується для допомоги українським військовим, — зокрема Чехія зібрала гроші для постачання 800 тисяч снарядів для ЗСУ.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 8 березня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Міністерство фінансів США 8 березня ввело санкції проти двох компаній у Росії та Центрально-Африканській Республіці, які сприяли діяльності "ПВК Вагнера" в Африці, — деревообробна компанія Bois Rouge і ТОВ "Брокер Експерт".

22:00 На зустрічі Зеленського та Ердогана було підписано Угоду між урядом України й урядом Туреччини про створення системи електронного обміну попередньою інформацією про переміщувані між сторонами товари і транспортні засоби.

Україні вдалося повернути з окупації десятьох дітей і возз'єднати їх із сім'ями, — керівник благодійної організації Save Ukraine Микола Кулеба.

21:00 Ердоган хоче провести мирний саміт за участю Росії. Про це турецький президент оголосив на прес-конференції із Зеленським у Стамбулі.

"Знищення російських військових машин у Чорному морі буде продовжуватися", — секретар РНБО Олексій Данілов.

20:00 Колишній заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко почав працювати радником міністра оборони Рустема Умєрова.

19:00 Естонія слідом за іншими державами також має намір підписати угоду про безпекову співпрацю з Україною в межах декларації лідерів "Групи семи", ухваленої на Вільнюському саміті НАТО.

18:00 У Вовчанську ворожий FPV-дрон влучив у цивільний автомобіль. За попередніми даними, загинули 58-річний чоловік та 53-річна жінка. Зі слів свідків, у авто могла перебувати ще одна особа, — Харківська ОВА.

В Сумах чули вибух під час повітряної тривоги.

17:00 Президент Володимир Зеленський своїм указом присвоїв корвету класу "Ada" Військово-морських сил ЗСУ, який будується у Туреччині, ім′я гетьмана Івана Виговського.

16:00 Володимир Зеленський прибув з офіційним візитом до Туреччини.

Станом на березень 2024 року українські правоохоронці задокументували і розслідують 45 фактів убивств військовополонених з початку вторгнення, — речниця Офісу генпрокурора Надія Маскимець у коментарі "Українській правді".

Ворожий дрон скинув боєприпас з повітря на спецавтомобіль рятувальників у Вовчанську Харківської області

15:00 Через ракетний удар Росії по місту Суми 7 березня загинуло дві людини, ще 26 постраждали. Серед них 6 – у медичних закладах, повідомили в ОВА.

14:00 Бренди Inditex — Zara, Pull&Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home — повертаються в Україну, — МЗС України.

13:00 Станом на січень 2024 року в українській армії служить 45 587 військовослужбовиць. Для порівняння, у 2014 році цей показник становив понад 16,5 тисяч, а у 2023 році – понад 43,4 тисячі. Серед жінок, які зараз є військовими, 13 487 мають статус учасника бойових дій. Також понад 4 тисячі захисниць перебувають в районі проведення бойових дій.

Віцепрезидент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс приїхав в Україні у п'ятницю, 8 березня.

12:00 СБУ вкотре вдало відпрацювала на Донеччині. Цього разу затримано двох інформаторів зі Слов'янська, котрі співпрацювали із ворогом, намагаючись знайти "слабкі місця" у обороні міста, а також координати розташування важливих військових об'єктів ЗСУ. Обом чоловікам загрожує до 12 років в'язниці.

11:00 Канада стане одним із членів міжнародної "коаліції дронів" для України. Офіційна Оттава планує продовжувати шукати шляхи посилання потенціалу безпілотників нашими ЗСУ. Про це йдеться у заяві міністра оборони Канади Білла Блера.

10:00 Генштаб ЗСУ потішив оновленою статистикою втрат ворога на війні в Україні:

Втрати армії РФ в Україні 08.03.2024
Втрати армії РФ в Україні 08.03.2024

09:00 Внаслідок нічної атаки на Одещину було пошкоджено інфраструктурний об'єкт. На щастя, у будівлях нікого не було, адже вони тривалий час законсервовані. На відкритій місцевості розпочалася пожежа, однак її швидко ліквідували. Про це повідомили у Силах оборони півдня.

08:00 Цієї ночі у небі над Україною було успішно знищено 33 безпілотники типу "шахед". Також ворог застосував проти мирного населення ракети різних типів.

07:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжим ранковим зведенням щодо новин на фронті. За останню добу відбулося 86 бойових зіткнень із ворогом. Найактивнішими напрямками лишаються Новопавлівський та Авдіївський.

06:00 Ранку! Зібрали для вас кілька важливих новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі під ворожим ударом знаходилася низка областей. Ворог застосовував для атаки різний тип озброєння — зокрема як "шахеди", так і артилерію. Так, про вибухи повідомлялося на Одещині, Сумщині, Херсонщині, Кіровоградщині та Харківщині. Чекаємо на офіційну інформацію від влади;
  • "Україна може зупинити Путіна, якщо ми будемо разом з Україною, і надамо Україні необхідну зброю. […] Ми не можемо відійти і поставити під удар всю Європу", — таку заяву зробив американський президент Джо Байден під час свого виступу перед Конгресом США;
  • українські захисники наразі успішно знищують ворожі літаки у 20 разів швидше, аніж РФ здатна виробити нові. Про це заявив військовий радник делегації Великої Британії в ОБСЄ Ніколас Окотт;
  • посольства трьох країн — США, Великої Британії та Німеччини — на офіційних сайтах попередили власних громадян про загрозу терористичних актів у Москві протягом наступних 48 годин. Ділові відомства рекомендували іноземцям уникати великих скупчень людей і стежити за місцевими новинами;
  • очільник МЗС України Дмитро Кулеба вважає, що рішення про призначення ексголовкома ЗСУ Валерія Залужного на посаду посла у Великій Британії — одне із найправильніших. "Туди не відправляють абикого. Лондон для будь-якої країни — це надзвичайно важливе місце призначення", — підкреслив він.

05:00 В небі все спокійно, повітряних тривог зараз немає.

03:00 Загрози безпілотників вже немає. Кілька разів оголошувалася повітряна тривога через загрозу балістики з боку російських терористів.

01:00 Російські терористи вдарили ракетами С-300 по Чугуєву, попередньо троє людей поранено, є руйнування. На півдні країни продовжується відстріл безпілотників у Одеській області.

00:00 Ворог вдарив по Куп’янську, йде розбір завалів, попередньо загинули двоє цивільних.

Ніч в Україні розпочалася під черговою атакою "Шахедами" із моря.

Карта бойових дій на початок доби виглядає так:

Карта бойових дій DeepState в Україні 08.03.2024
Карта бойових дій DeepState в Україні 08.03.2024

Про те, що відбувалося 5 березня, читайте у матеріалі: Війна — день 741: ЗСУ зупинили просування росіян під Авдіївкою, але вони знайшли нову мету

Із ситуацією в Україні за 6 березня можна ознайомитись у матеріалі: Війна — день 742: росіяни тиснуть на кількох напрямках і масово атакують "шахедами"

Інформацію за 7 березня лютого дивіться за посиланням: Війна — день 743: росіяни тиснуть у Донецькій області, але сповільнилися під Куп’янськом