Війна — день 743: росіяни тиснуть у Донецькій області, але сповільнилися під Куп’янськом

Читать на русском
Автор
2053
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 07 березня 2024, 23:18
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Ситуація на фронті залишається стабільно складною, а російські окупанти продовжують чинити тиск на низці ділянок фронту. Основні бої відбуваються, як і раніше, на сході України, хоч на Куп’янському напрямку спостерігалося зменшення кількості атак. Загалом в українському військовому керівництві зазначають, що у росіян пішли в хід слабо підготовлені резерви, а тому є підстави вважати, що цього року ЗСУ можуть розпочати ще один контрнаступ.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 7 березня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Колишній головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний може стати новим послом України в Британії, він має для того потрібну освіту і сам схилявся до дипломатичної кар'єри, — стверджує міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

22:00 Володимир Зеленський 8 березня здійснить візит до Туреччини й проведе переговори з турецьким лідером Реджепом Таїпом Ердоганом, — канцелярія президента Туреччини.

21:00 Союзники України передали Чехії всі кошти, необхідні для закупівлі 800 тисяч артснарядів для Києва, — президент Чехії Петр Павел.

Британія виділила додаткові 125 мільйонів фунтів стерлінгів (160 млн доларів), які підуть на фінансування понад 10 000 дронів для України, — міністр оборони Британії Грант Шаппс. Йдеться про FPV-дрони, 1000 дронів для одностороннього нападу, а також спостережні та морські дрони.

20:00 Зеленський підписав указ про демобілізацію у квітні-травні 2024 року військовослужбовців строкової служби, термін служби яких закінчився під час воєнного стану та був продовжений понад установлені строки.

19:00 Росія нанесла авіаудар по Костянтинівці на Донеччині, постраждало двоє людей.

Ворог завдав ракетного удару по Сумам, пошкоджено приміщення школи, центральної міської лікарні, обласного центру екстреної медичної допомоги, водоканалу. Попередньо обійшлося без загиблих, проте одна цивільна людина травмована.

18:00 В Харківській області ухвалили рішення про примусову та обов’язкову евакуацію дітей з їх батьками з 18 населених пунктів Великобурлуцької та Вільхуватської територіальних громад на Куп’янському напрямку.

17:56 Вся Україна — ракетна небезпека! Зафіксовано зліт МіГ-31К з аеродрому Саваслейка Нижньогородської області.

17:00 Немає обмежень та червоних ліній у підтримці України, – президент Франції Еммануель Макрон.

ЗСУ завдали удару по базуванню військ росіян у селищі Чаплинка Херсонської області.

16:00 Швеція офіційно стала 32-м членом НАТО, відповідний протокол було видано Держдепом США.

Дмитро Медведєв заявив, що метою ракетного удару по Одесі не був Зеленський і прем'єр Греції, але йому "прикро", що ракета не промазала: "Но вот досадно всё равно как-то. Жаль, что точно запулили в заранее спланированное место. И что его величество случай своим карающим перстом не решил судьбу первого генитального музыканта иначе".

15:00 В Сумах пролунав вибух під час повітряної тривоги, повідомляють місцеві ЗМІ.

14:00 Норвегія виділить до 1,6 мільярда норвезьких крон ($153 млн) на чеську ініціативу щодо закупівлі 800 тисяч боєприпасів для України, — прем'єр-міністр Йонас Гар Стьоре.

У Казані (Росія) пожежа в казармах найвищого танкового командного училища.

12:30 Вранці 7 березня росіяни знову випустили по Одеській області ракету. На щастя, вона впала на підльоті до узбережжя. Як повідомили в Силах оборони півдня, ворог використав ракету типу Х-31П.

11:00 В Одесі СБУ затримала ще одну зрадницю, котра зливала російським спецслужбам дані про розташування українських військових та готувала черговий ракетний удар по місту. Її завербували до співпраці у січні 2024 року. Наразі вона знаходиться під вартою, їй загрожує довічне ув'язнення.

10:00 Генштаб ЗСУ оновив втрати російської армії у війні з Україною. За минулу добу були ліквідовані понад 1100 окупантів.

Втрати армії РФ в Україні 07.03.2024
Втрати армії РФ в Україні 07.03.2024

9:00 За минулу добу окупанти вбили на Донеччині одного цивільного (у Нетайловому) та поранили ще трьох людей у інших населених пунктах. Про це повідомив очільник ОВА Вадим Філашкін.

8:00 Поодинокі точкові ракетні удари за допомогою Х-59 та Х-31-П російські окупанти використовують для перевірки українських систем ППО в плані ведення відповідної розвідки. Така заява прозвучала від речниці Сил оборони півдня Наталії Гуменюк в ефірі телемарафону. Вона також додала, що останніми днями авіаційна активність росіян дещо зменшилася — в основному після регулярного збиття ворожих літаків.

7:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжим ранковим зведенням новин з фронту. За попередню добу сталося 92 бойових зіткнення, найбільше — на Авдіївському та Новопавлівському напрямках.

6:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі росіяни "кошмарили" мирних українців за допомогою дронів, КАБів та подекуди використовували у обстрілах артилерію. Відомо про вибухи на Харківщині, Херсонщині, Сумщині, також про гучні звуки повідомляли у Запорізькій області. Чекаємо офіційної інформації від адміністрацій та Генштабу;
  • неспокійно було і на території РФ — у небі над Брянською і Тульською областями окупанти начебто збили по два невідомих БПЛА. Про ймовірні пошкодження внаслідок цього не повідомляється;
  • у Хмельницькій області уже пізнього вечора змогли повністю відновити постачання електроенергії в усі населені пункти, що були знеструмлені через ворожу атаку "шахедів" 6 березня;
  • Держдеп США та німецький фонд Маршалла планують створити Партнерство міст України (UCP) — проєкт, що перебачає стале відновлення інфраструктури населених пунктів, постраждалих через війну. Важливим показником при цьому має стати інклюзивність населеного пункту. Найімовірніше, ініціативу представлять у червні на Конференції з відновлення України в Берліні;
  • "Громадяни та суспільство Грузії не приймуть проросійського уряду, якщо він буде яскраво проросійськи налаштованим", — вважає президентка Грузії Саломе Зурабішвілі. Про це вона заявила в інтерв'ю "Грузія Online". Зазначимо, що цьогоріч у країні мають відбутися чергові парламентські вибори.

3:00 Чеська компанія Czechoslovak Group заявила про плани виробляти в Україні снаряди для артилерії, запчастини до бронетехніки та іншу продукцію військового призначення.

1:00 Декілька БПЛА з Бєлгородської області атакували Харківську. У місцевих telegram-каналах з'являлися повідомлення про вибухи у Чугуївському районі

00:00 Окупанти за добу 19 разів обстріляли Сумську область, всього було зафіксовано 91 вибух.

Інформацію за 4 березня лютого дивіться за посиланням: Війна — день 740: росіяни наступають на сході та півдні, спекотно під Роботиним та Авдіївкою

Про те, що відбувалося 5 березня, читайте у матеріалі: Війна — день 741: ЗСУ зупинили просування росіян під Авдіївкою, але вони знайшли нову мету

Із ситуацією в Україні за 6 березня можна ознайомитись у матеріалі: Війна — день 742: росіяни тиснуть на кількох напрямках і масово атакують "шахедами"