Війна — день 740: росіяни наступають на сході та півдні, жарко під Роботиним та Авдіївкою

Читать на русском
Автор
2808
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 04 березня 2024, 23:33
Бої за Україну продовжуються. Фото Колаж "Телеграфу"

Оперативно про головне за добу

Сьогодні 4 березня 2024 року. Україна відбиває широкомасштабне російське вторгнення вже 740 днів. Ситуація на фронтах складна, але контрольована: російські терористи рвуться в наступ, але українські війська тримають позиції та відбивають атаки.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 3 березня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Представники оборонних блоків України та Великої Британії обговорили оперативну обстановку та нагальні потреби Збройних Сил України, а також можливості України щодо знищення російського флоту, повідомив міністр оборони України Рустем Умеров.

22:00 Повітряні сили Збройних Сил України знищили військовий об'єкт армії РФ на території тимчасово окупованої частини Херсонської області, повідомив командувач ЗС ЗСУ генерал-лейтенант Микола Олещук.

21:00 Під час обстрілу Краматорського району росіяни вбили двох рятувальників, ще троє отримали поранення

20:00 Наступ росіян на Авдіївському напрямку повністю зупинено, кажуть в ОСУВ "Таврія"

19:00 Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що не спрямовуватиме війська в Україну "в найближчому майбутньому"

18:00 Одна людина загинула внаслідок ворожого обстрілу Запорізького району, повідомив голова Запорізької ОВА Іван Федоров.

"Росіяни касетними боєприпасами двічі обстрілювали с. Різдвянка Запорізького району Запорізької області. Другий обстріл забрав життя цивільної людини", — розповів він.

17:00 На Авдіївському напрямку просування РФ сповільнилось за минулий тиждень, – голова Ради резервістів Сухопутних військ.

За його словами, під Авдіївкою все ще тривають важкі бої. Вихід ЗСУ з міста був поетапним, тому РФ не мала можливості просуватись накатом. Завдання, яке стояло перед окупантам – створити буферну зону, обвал лінії оборони ЗСУ та вихід на лінію Вугледар – Курахове – Покровськ.

16:00 Керовану авіаційну ракету Х-59 в Дніпровському районі знищено підрозділом ПК "Схід"

Російські окупанти в неділю, 3 березня, вдарили по Куп’янську керованою авіаційною бомбою з касетним зарядом, повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

15:00 Зеленський провів щоденний селектор. Зокрема, на ньому обговорили аудит ЗСУ, надходження зброї та боєприпасів.

14:00 За останню добу українські військові не допустили втрати рубежів, районів та позицій на Таврійському напрямі. Зокрема, це стосується й Авдіївського напрямку, повідомляє командувач ОСУВ "Таврія" Олександр Тарнавський.

13:00 Канцлер Німеччини Олаф Шольц виключив можливість постачання ракет Taurus Україні, якщо для їхньої експлуатації потрібно буде залучити німецьких солдатів.

12:00 За минулу добу росіяни знову втратили понад 1000 представників особового складу. Також у них значні втрати у автомобільній техніці та артсистемах, повідомляє Генштаб ЗСУ.

Втрати армії РФ в Україні 04.03.2024
Втрати армії РФ в Україні 04.03.2024

11:00 У Дніпрі СБУ затримала чергового колаборанта, який співпрацював із російськими спецслужбами, допомагаючи їм вишукувати радіолокаційні станції ЗСУ. Зараз він під вартою, йому загрожує довічне ув'язнення.

10:00 Кіберфахівці Головного управління розвідки України зламали сервери російського Міноборони. Тепер представники української спецслужби володіють програмним забезпеченням для захисту інформації та шифрування, яке використовувало відомство окупаційної армії, а також — масивом секретної службової документації ворога.

09:00 В Одесі завершена пошукова операція на місці влучання російського дрону у багатоквартирний будинок. Всього загинуло 12 осіб, із яких п'ятеро дітей. Всього постраждало 20 осіб, в тому числі вагітна жінка. На стаціонарному лікуванні зараз знаходиться три особи: дві людини — в реанімаційному відділенні у важкому стані, ще одна — із пораненнями середнього ступеню тяжкості лікується в травматологічному відділенні.

08:00 У ніч на понеділок ворог обстріляв Дніпропетровщину — дісталося вже "традиційно" Нікопольському району. Як повідомили у Дніпропетровській ОВА, пошкоджень зазнали пошта, приватний будинок та автівка. У Марганці є руйнування лінії електропередач. На щастя, люди не постраждали.

07:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжим ранковим зведенням з фронту. За останню добу на різних напрямках було зафіксовано 78 бойових зіткнень із ворогом.

06:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі у низці регіонів України лунали сигнали повітряної тривоги — зокрема, через активність ворожої авіації поблизу. Про ймовірні удари КАБ-ами повідомляли на Сумщині, Харківщині та Донеччині. Чекаємо коментарів військових;
  • у Палаті представників Конгресу США знову хочуть "здвинути" голосування за виділення допомоги України. Як пише CNN, цього разу республіканці хочуть відкласти цю справу щонайменше до середини березня. У гіршому випадку розгляд документа може статися взагалі у квітні;
  • 30 військових із національної збірної ветеранів України візьмуть участь у змаганнях Повітряних Сил США 2024. Вони вже вирушили до Лас-Вегасу, де і відбудеться спортивний захід. Воїни випробують сили у девʼяти видах спорту: стрільбі з лука, легкій атлетиці, велосипедному спорті, паверліфтингу, веслуванні на тренажерах, волейболі сидячи, плаванні, баскетболі на кріслах колісних;
  • у понеділок, 4 березня, НАТО розпочинає нові навчання неподалік кордонів Росії. Військові тренування під назвою Nordic Response 24 пройдуть на півночі Фінляндії, Швеції та Норвегії. Остання є головуючою у цих навчаннях.

05:00 Повітряних тривог немає. Деякий час фіксувалася активність тактичної авіації терористів на сході країни.

03:00 Франція передала Україні новий великий пакет військової допомоги. Що до нього увійшло:

  • 6 155-мм САУ Caesar;
  • 6 155-мм буксированих гаубиць TRF-1;
  • 1 радар повітряного огляду Ground Master 200;
  • 38 колісних танків AMX-10RC;
  • 190 бронетранспортерів VAB 4x4;
  • 120 бронемашин VLTT P4;
  • 6 вантажівок Renault GBC 180;
  • 10 вантажівок Renault TRM 10.000 ACH;
  • 3 паливозаправники Scania CCP10;
  • 30 швидкісних моторних човнів Zodiac Fortune RHIB;

01:00 Україна, судячи з усього, ще не скоро отримає військову допомогу від США. В Палаті представників знову затягують з термінами ухвалення.

00:00 Російські безпілотники не фіксуються. Активності авіації терористів в небі також немає.

Інформацію за 1 березня лютого дивіться за посиланням: Війна — день 737: фронт тримається, на Мар’їнському напрямку тяжкі бої

Про те, що відбувалося 2 березня, читайте у матеріалі: Війна — день 738: російські війська наступають на низці напрямків, ЗСУ обороняються

Із ситуацією в Україні за 3 березня можна ознайомитися у матеріалі: Війна — день 739: жалоба в Одесі, важкі бої на сході