Війна — день 741: ЗСУ зупинили просування росіян під Авдіївкою, але вони знайшли нову ціль

Читать на русском
Автор
4589
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 05 березня 2024, 23:05
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Росіяни продовжують атакувати на різних напрямках, фокусуючи свою увагу та сили в районах Авдіївки та Мар’їнки. Зокрема, однією з пріоритетних цілей для окупантів став населений пункт Новомихайлівка, де вони намагаються вибити українських захисників тактикою штурмів малими групами. Тим часом у ЗСУ кажуть, що їм вдалося повністю зупинити просування росіян під Авдіївкою.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 5 березня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Ми не повинні закривати можливості підтримки України, ми повинні розширити форми допомоги, включно з можливою присутністю в Україні, — президент Чехії Петр Павел після зустрічі зі своїм французьким колегою Еммануелем Макроном, повідомляють Novinky. cz.

Павел наголосив, що поки не йдеться про відправку бойових підрозділів, а лише про форми допомоги та "небойову взаємодію".

22:00 Питання про використання в інтересах України доходів від заморожених російських активів може бути вирішене найближчими тижнями, вважає член Єврокомісії з питань юстиції Дідьє Рейндерс.

21:00 Сили оборони України за минулу добу відобразили атаки та штурми російських окупантів на лиманському, бахмутському, авдіївському, новопавлівському, горіхівському та херсонському напрямках, всього протягом доби відбулося 76 бойових зіткнень.

20:00 Еммануель Макрон хоче зателефонувати генсеку НАТО Єнсу Столтенбергу, а також міністрам закордонних справ та оборони основних союзників України. За інформацією Reuters, він хоче обговорити допомогу Силам оборони України. Відеоконференція відбудеться у четвер, 7 березня.

19:00 Армія РФ на Лімано-Куп'янському напрямку зосередила понад 100 тисяч військових, розповів голова Харківської ОВА Олег Синєгубов. І ця цифра є незмінною вже не перший місяць. Ворог намагається розвинути наступ у районі Синьківки та Табаївки, але ЗСУ утримують позиції. За словами Синєгубова, мета української армії – зайняти висоти, звідки ворог наступає.

18:00 Сайт Міністерства оборони Росії не може впоратися із наслідками кібератаки ГУР. Сервіси не працюють уже добу, розповів речник ГУР Андрій Юсов.

17:00 З початку введення воєнного стану прикордонників намагалися підкупити 968 разів на загальну суму 10 млн грн. 42 із них, – на суму понад 630 тисяч гривень, – припинено протягом лютого цього року, повідомляють у Держприкордонній службі.

Більшість спроб підкупу правоохоронців намагались здійснити громадяни України – чоловіки призовного віку, які намагалися у такий спосіб уникнути мобілізації та виїхати за кордон.

16:00 Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт командувача дальньої авіації Росії Сергія Кобилаша та колишнього командувача Чорноморського флоту РФ Віктора Соколова за злочини проти людяності у зв'язку з обстрілами енергоструктури України.

15:00 Щонайменше 7 російських моряків загинули внаслідок ураження патрульного корабля "Сергій Котов". Ще 6 моряків отримали поранення, повідомляють у ГУР Міноборони.

52 члени екіпажу, ймовірно, вдалося евакуювати.

14:00 Минулої доби в операційній зоні оперативно-стратегічним угрупованням військ "Таврія" сталося 51 бойове зіткнення, повідомив командувач ОСУВ Олександр Тарнавський.

Загальні втрати росіян склали: у живій силі — 417 осіб (убитими та пораненими), в озброєнні та військовій техніці — 2 танки, 9 бойових бронемашин, 9 артсистем, 3 реактивні системи залпового вогню, 1 засіб ППО, 14 автомобілів.

Крім того, засобами РЕБ нейтралізовано або збито 329 БПЛА різних типів.

Сили оборони України також знищили ще 1 склад боєприпасів та 5 інших важливих об'єктів противника.

12:30 Головне управління розвідки поділилося відео із "полювання" на російський патрульний корабель "Сергій Котов", що був знищений поблизу берегів Феодосії.

11:30 У Запоріжжі СБУ затримала ворожого агента, який планував підірвати відділення пошти. Наразі йому загрожує довічне ув'язнення.

10:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрат російської армії в Україні:

Втрати армії РФ в Україні 05.03.2024
Втрати армії РФ в Україні 05.03.2024

09:00 Близько 7 ранку 5 березня росіяни вкотре обстріляли Херсон. За даними місцевої влади, внаслідок атаки є поранений — 76-річний чоловік отримав мінно-вибухову травму.

08:30 Джерела "Телеграфу" підтвердили знищення російського патрульного корабля "Сергій Котов" у окупованому Криму. За наявними даними, це була операція за участі представників ГУР Міноборони. Для атаки на вороже судно використовувалися морські дрони.

07:30 Генштаб ЗСУ поділився ранковим зведенням новин із фронту. Як зазначають військовослужбовці, за останню добу на різних напрямках зафіксовано 74 бойових зіткнення.

06:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі основна увага окупантів була привернена до Одеси, котру атакували "шахедами" понад три години. Місцеві жителі повідомляли про неодноразові вибухи в місті та області, чимало з них "належали" засобам протиповітряної оборони. Чекаємо на офіційні коментарі влади;
  • також неспокійно було на прикордонні — зокрема Сумщині та Харківщині, де найближчі до кордону з РФ громади атакували КАБами. Офіційного коментаря також іще не було;
  • утім і без відповіді окупанти не залишилися. Існує ймовірність, що ЗСУ вдалося вразити чергову морську цілу окупантів. Кримський міст перекривали, поруч фіксувалися вибухи. За непідтвердженими даними, ворожа армія могла втратити патрульний корабель "Сергій Котов". Чекаємо на офіційні заяви представників ЗСУ;
  • загарбникам вдалося просунутися під Бахмутом — зокрема, зафіксовано просування до центру Новомихайлівки, що знаходиться на південному заході від Донецька, — ISW.

05:00 Україні вже скоро можуть передати десятки тисяч канадських ракет CRV7. Це одна з найпотужніших некерованих авіаракет Заходу.

3:00 Вночі в районі Керчі пролунали вибухи, а рух по кримському мосту було перекрито, повідомляють у місцевих telegram-каналах. Офіційних коментарів із цього приводу не надходило.

1:00 Кілька груп БПЛА атакували Одесу, через що там було чути численні вибухи. Про руйнування поки не повідомлялося, проте ще кілька груп було помічено у Чорному морі

00:00 Російські окупанти запустили групу ударних безпілотників у бік Одеси.

Про те, що відбувалося 2 березня, читайте у матеріалі: Війна — день 738: російські війська наступають на низці напрямків, ЗСУ обороняються

Із ситуацією в Україні за 3 березня можна ознайомитись у матеріалі: Війна — день 739: жалоба в Одесі, важкі бої на сході

Інформацію за 4 березня лютого дивіться за посиланням: Війна — день 740: росіяни наступають на сході та півдні, спекотно під Роботино та Авдіївкою