Війна — день 750: вибухи та бої під Бєлгородом, та збройові заводи Німеччини в Україні

Читать на русском
Автор
2048
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 14 березня 2024, 23:33
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Російські окупанти продовжують пробувати прорвати оборону ЗСУ у ряді місць, переважно у східній частині країни. Найбільш активними залишаються Авдіївський та Новопавлівський напрями, де піхотні штурми підтримуються активними ударами авіації. Такі темпи ведуть до величезних втрат у їхніх лавах, однак через наближення виборів у Росії на це ніхто не звертає уваги. Водночас Україна активно завдає ударів у відповідь, через що вибухи чути навіть у віддалених від фронту російських містах.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 14 березня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Полки французьких військ прямують у Румунію для можливого подальшого розгортання в Україні, а саме в Одесі, – пише FranceNews24.

Макрон заявляє, що Франція не знаходиться в ситуації, коли треба відправляти війська, але не виключає такої можливості: "Ми не в прямому конфлікті з Росією, але не маємо дати їй перемогти".

22:16 На Вінниччині є влучання БпЛА у житловий будинок, троє людей госпіталізовано, — голова Вінницької ОДА Сергій Борзов.

22:00 Росія за понад два роки повномасштабного вторгнення в Україну втратила більш як 350 тисяч військових, — заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

21:30 Кілька груп "шахедів" із Вінницької області заходять на Хмельниччину та Житомирщину. Інші – курсом на захід, повідомляють Повітряні сили.

Зеленський опублікував вечірнє звернення:

20:10 Ракети на Полтаву та Чернігів, — Повітряні сили ЗСУ.

20:00 Російські воєнкори пишуть про бої та висадку українського десанту з вертольота у районі села Козинка Грайворонського району Бєлгородської області, — судячи з відео із соцмереж, місцеві жителі терміново виїжджають.

Козинка Бєлгородської області на карті Росії та України
Козинка Бєлгородської області на карті Росії та України

19:00 Німецький збройовий концерн Rheinmetall заявив про плани відкрити щонайменше чотири заводи в Україні на тлі прогнозів рекордного прибутку від продажів озброєнь цього року, пише AFP.

Зеленський у День українського добровольця нагородив сім'ї загиблих українських військових.

18:00 У Криму на військовому аеродромі в Джанкої росіяни зосередили 10 ударних вертольотів Мі-28 та два Ка-52, а також чотири штурмовики Су-25. Крім того, вони намалювали один фальшивий гелікоптер Мі-28, зазначив OSINT-дослідник MT Anderson. Саме ці повітряні судна окупанти, найімовірніше, використовують для атак по Україні.

17:00 Президент Франції Еммануель Макрон розглядав відправку військових до Одеси "у найближчому році", передає Le Monde. Його рішенню передувала напруга на фронті в Україні, вихід ЗСУ з Авдіївки та нескінченні штурми росіян. Він також зазначав, що такий варіант не є остаточним, але "нічого не можна виключати".

16:00 На Сумщині проводиться евакуація з прифронтових населених пунктів, оскільки російські окупанти продовжують обстрілювати села авіабомбами. Загарбники знищили ракетою міст через річку Ворскла, і це ускладнює процес евакуації.

15:00 Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський прибув до Запорізької області. Там він продовжив роботу у бригадах, які тримають оборону на цьому напрямі.

Фото: https://www.facebook.com/CinCAFofUkraine

14:00 СБУ затримала у Миколаєві агента ФСБ, який влаштував у квартирі "наглядовий пункт" за колонами ЗСУ. З вікон житла він спостерігав за інтенсивністю руху підрозділів однією з ключових автотрас у напрямку передової. Всю інформацію чоловік передавав ворогові.

13:00 Російські окупанти обстріляли з артилерії Нікополь. Внаслідок події постраждав 7-річний хлопчик, а також 43-річний чоловік, 73-річна жінка та дві місцеві мешканки 74 років. Про це повідомили у Дніпропетровській обласній прокуратурі.

12:00 З-під завалів багатоповерхівки у Сумах, котру зруйнував "шахед" 13 березня, витягли тіло ще одного загиблого.

11:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою щодо втрат російських окупантів в Україні:

Втрати армії РФ в Україні 14.04.2024
Втрати армії РФ в Україні 14.04.2024

10:00 Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський привітав добровольців ЗСУ із їхнім професійним святом.

"Рівно 10 років тому, 14 березня, вранці, прямо з Майдану Незалежності сотні бійців Самооборони Майдану вирушили на вишкіл у Нові Петрівці на Київщині. Вони стали бійцями першого добровольчого батальйону Національної гвардії України. За кілька днів добровольчі батальйони вже організовувались у багатьох містах України. Вчорашні вчителі, лікарі, студенти, підприємці, спортсмени, айтівці зробили свій вибір — боронити незалежність України", — підкреслив він.

9:00 В Україні оголошувалася повітряна тривога через ймовірне застосування балістичного озброєння ворогом. Не "почервоніли" лише низка південних та західних областей.

8:00 Вночі ворог також тероризував Харків. Прильот "шахеда" стався поблизу приватних будинків у середмісті, на щастя, обійшлося без постраждалих. Також місто атакували ракетною, попередньо С-300, вона вдарила по лісосмузі поруч із нежитловими приміщеннями. Трохи пошкоджені окремі будівлі, однак також без жертв. Інформацію повідомив мер Харкова Ігор Терехов.

7:00 За минулу добу на фронті відбулося 79 бойових зіткнень із ворогом. Найбільш інтенсивні в плані боїв напрямки — Новопавлівський та Авдіївський.

6:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі в низці областей неодноразово звучали сигнали повітряної тривоги. Повідомлялося про вибухи в Харкові та області, також гучно було щонайменше у чотирьох містах Сумщини. За попередніми даними, є "прильоти" по цивільній інфраструктурі. Чекаємо на уточнення інформації;
  • тим часом у Бєлгородській області РФ теж вночі було досить гучно. Місцева влада повідомляла про кілька хвиль атак невідомих БПЛА. Два із них начебто атакували нежитловий приватний будинок у Прохорівському районі, проводиться перевірка;
  • у Магаданській області РФ розбився вертоліт Мі-8. Дані уточнюються, але без жертв не обійшлося.
  • Bloomberg відзначила, що за останні кілька днів у Росії зупинилися щонайменше три крупних нафтопереробних заводи. Разом вони складають близько 12% потужностей РФ у цій галузі;
  • прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас відмовилася гарантувати, що армія країни не буде направлена в Україну. "Я не даю таких обіцянок, адже обставини можуть змінитися. […] Наша військова допомога Україні теж може бути розцінена Росією як втручання, бо ми дуже хочемо, щоб Україна перемогла, ми дуже хочемо, щоб Росія програла і повернулася до своїх кордонів. Адже ми робимо все, щоб Україна перемогла. Ми тут чітко вибрали сторону, і ця сторона України, тому що Росія для нас — пряма загроза", — заявила вона, виступаючи перед депутатами парламенту Рійгікогу.

3:00 Окупанти запустили кілька груп безпілотників, більша частина з яких рухається до Полтавської області. Також повідомлялося про вибухи у Кам'янському (Дніпропетровська область)

1:00 Російські БПЛА зафіксовано на Миколаївщині курсом на Кіровоградську

00:00 У США не вбачають ознак того, що Росія має намір застосувати ядерну зброю в Україні.

Про те, що відбувалося 11 березня, читайте у матеріалі: Війна — день 747: росіяни все ще тиснуть на сході, але мають проблеми з живою силою та технікою

З ситуацією в Україні за 12 березня можна ознайомитись у матеріалі: Війна — день 748: наступ росіян на сході забуксував, але окупанти намагаються атакувати далі

Інформацію за 13 березня дивіться за посиланням: Війна — день 749: окупанти відчайдушно штурмують позиції ЗСУ напередодні виборів до РФ та використовують хімічну зброю