Війна — день 754: на території Росії йдуть бої, а над Україною літають "шахеди"

Читать на русском
Автор
2654
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 19 березня 2024, 18:55
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Російське вторгнення в Україну продовжується, а бої йдуть по всій лінії фронту. Як і раніше, окупанти концентрують свої зусилля у східній частині країни, а також здійснюють нічні нальоти з використанням ударних дронів, через що українська ППО може зіткнутися дефіцитом снарядів. Натомість проукраїнські формування добровольців РФ продовжують бої на території прикордонних областей, а в глибокому російському тилу лунають вибухи.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 18 березня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 В частині регіонів оголошено сигнал повітряної тривоги. Росіяни знову запустили безпілотники по типу "Шахед".

22:00 У Воронезькій, Білгородській областях Росії та в Криму вибухи, — повідомляють про атаку дронів та роботу ППО.

Головнокомандувач ЗСУ Сирський: "Технології і технологічність — це запорука нашої переваги над ворогом. Чільне місце тут посідають безпілотні системи. Тому, розвиток застосування безпілотних систем — це мій пріоритет. У Збройних Силах України за цей напрямок відповідає мій заступник, Герой України полковник Вадим Сухаревський".

21:00 У селі Львове на Бериславщині троє чоловіків принесли додому знайдений на подвір’ї FPV дрон та почали його розбирати, боєприпас здетонував, всі троє отримали тяжкі поранення і померли дорогою до лікарні.

20:00 Зеленський в вечірньому зверненні: "На цей рік маємо вийти та вийдемо на максимальне українське оборонне виробництво за весь час незалежності. І щороку незмінно будемо додавати цього нашого потенціалу – очевидна стратегічна перспектива України".

19:00 "Російський добровольчий корпус" не має наміру згортатися, а планує далі проводити наступальні дії в рамках свого рейду на територію РФ, заявив начальник штабу РДК Олександр Фортуна.

Президент Європейської ради Шарль Мішель: "Якщо ми не відреагуємо належним чином на рівні ЄС і не надамо Україні достатню допомогу, щоб зупинити Росію, ми будемо наступними".

18:00 Ілля Євлаш, який був спікером східного угруповання військ, став новим начальником служби зв'язків із громадськістю Повітряних сил Збройних сил України. Раніше цю посаду обіймав Юрій Ігнат.

17:00 У Зеленського прокоментували слова Путіна щодо "санітарної зони" в Україні. "Це пряма маніфестна заява про те, що війна буде тільки загострюватися", — підкреслив радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк.

16:00-16:12 Вся Україна — ракетна небезпека! Зафіксовано зліт МіГ-31К з аеродрому Саваслейка Нижньогородської області.

15:30 Повітряні сили повідомили про ракету через Конотоп.

15:00 Зеленський провів нову Ставку: Отримав детальні зведення з фронту. Доповіді щодо витрат та надходження боєприпасів, дані розвідок. Також пройшлися по стану виконання укладених контрактів та контрактування на майбутні періоди: закупівля та виробництво техніки, озброєння, снарядів. Заслухав доповіді щодо виконання попередніх рішень Ставки. По-перше, щодо захисту об’єктів критичної інфраструктури. По-друге, щодо продовження будівництва оборонних рубежів. Робота триває".

14:00 КНДР з минулого року могла відправити в Росію близько 7000 контейнерів з боєприпасами та іншим військовим обладнанням, — міністр оборони Південної Кореї Шин Вон Сік.

Українські воїни продовжують знищувати росіян і техніку за допомогою дронів. За останні два тижні окупанти втратили щонайменше 88 танків, — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

13:00 Контррозвідка Служби безпеки України затримала агентку ФСБ, яка розвідувала бойові позиції української ППО на Авдіївському напрямку. Фігуранткою виявилась місцева жителька, яка перебувала у розшуку за шахрайство та крадіжки.

12:00 У понеділок, 18 березня, до Києва з візитом прибув сенатор США від Республіканської партії Ліндсі Грем. Про це повідомило посольство США в Україні

11:00 Іспанська газета El Pais повідомила, що військові НАТО вже знаходяться в Україні. Зазначається, що вони перебувають в нашій країні для контролю над озброєннями, розвідувальних операцій та навчання. Водночас видання підкреслює, що військові НАТО не брали участі в наземних бойових діях.

10:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрат армії РФ в Україні:

Втрати армії РФ в Україні 18.03.2024
Втрати армії РФ в Україні 18.03.2024

09:30 У Миколаєві збільшилася кількість постраждалих унаслідок учорашнього ракетного удару. Як повідомив голова ОВА Віталій Кім, загальна кількість постраждалих уже дорівнює 9, серед них — 2 дітей. Одна людина загинула.

08:00 Цієї ночі в небі над Україною було збито 17 із 22 "шахедів", котрими ворог атакував мирні міста й села. Також окупанти вдарили по Харківщині (п'ятьма ракетами С-300/3-400) та Сумщині (двома КАР Х-59). Дрони ж у ніч на понеділок збивали на Київщині, Полтавщині, Хмельниччині, Черкащині, Кіровоградщині, Дніпропетровщині, Вінничині, Запоріжжі та Рівненщині.

07:00 За минулу добу на фронті зафіксовано 72 бойових зіткнення. Половина із них припала на Новопавлівський напрямок — поблизу Красногорівки, Георгіївки, Новомихайлівки та Побєди Донецької області ворог 36 разів намагався прорвати нашу оборону, зокрема за допомогою авіації.

6:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли пропустити:

  • ніч минула для більшості жителів України відносно спокійно, однак низка областей все ж "тривожилася". Повідомлялося про вибухи щонайменше у трьох областях — Кіровоградській, Дніпропетровській та Полтавській. Деталі про наслідки чекаєм від місцевих адміністрацій та Повітряних Сил;
  • російський президент Володимир Путін заявив, що опозиційного політика Олексія Навального начебто хотіли "обміняти" із Німеччиною на інших засуджених, однак за умови, аби той більше не повертався до Росії. Також він назвав смерть Навального "нещасним випадком" і "сумною подією". Про все це він говорив під час виступу у своєму виборчому штабі;
  • до речі, якщо хтось раптом сумнівався — президентські вибори у РФ виграє таке Путін. За даними їхньої ЦВК, по опрацюванню майже 100% бюлетенів, він "набрав" 87,32% голосів;
  • очільник ГУР Кирило Буданов, коментуючи вибори президента РФ, назвав їх "справжнім бунтом виборчих урн", адже такої кількості зіпсованих бюлетенів та скриньок ще не було ніде в світі. Про це він заявив під час виступу на Форумі російських добровольців;
  • експрезидент США Дональд Трамп розповів журналістам нову вигадану історію про начебто оприлюднений запис розмови із Володимиром Зеленським, назвавши це "хитрістю проти колег-демократів". Представники ЗМІ та окремі фігуранти вигадки Трампа вже встигли заперечити його слова, довівши їхню неправдивість.

05:00 В Харківській області оголошували повітряну тривогу через балістичну загрозу з боку російських терористів.

03:00 Повітряної тривоги немає, у небі спокійно.

01:00 Під час атаки російських безпілотників на Кривий Ріг у місті було чутно вибухи. Також вибухи чули у Кременчузі та у Хмельницькій області.

00:00 Російські дрони були зафіксовані у низці українських областей. У ЗМІ повідомляють, що Кривий Ріг чув вибухи.

З ситуацією в Україні за 15 березня можна ознайомитись у матеріалі: Війна — день 751: напружена ситуація на кордонах та ракетний удар по Одесі

Інформацію за 16 березня дивіться за посиланням: Війна — день 752: в Одесі оголошено день жалоби, в Росії бої у двох областях

Про те, що відбувалося 17 березня, читайте у матеріалі: Війна — день 753: окупанти продовжують терор, але Україна має свою ударну силу в небі