Війна — день 757: росіяни влаштували масований ракетний удар по Києву, є постраждалі

Читать на русском
Автор
5427
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 21 березня 2024, 23:00
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Російські окупанти продовжують проводити наступальні дії по всій лінії фронту, проте найбільша увага приділяється Новопавлівському напрямку (біля Мар’їнки), проте особливих результатів для загарбників їх атаки не приносять. При цьому на Заході зазначають, що для Росії настав новий етап війни, в якому її об’єктам нафтопереробної індустрії доводиться отримувати удари від українських дронів. Також тривають бої й в прикордонних областях країни-агресора, а щоб вибити бійців РДК та ЛСР путінські війська застосовують авіабомби проти своїх же сіл.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 21 березня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Деякі країни підтримали ідею французького президента Еммануеля Макрона щодо відправки військ до України, — заявив посол Франції в Україні Ґаель Весьєр.

Російська армія вистрілює в пʼять разів більше снарядів, ніж українська, і в 2025 році в неї можуть закінчитися стволи для гармат, — The Economist.

22:00 Зеленський опублікував чергове вечірнє звернення, серед іншого повідомив, що в ракетах, які російська армія застосувала проти Києва 21 березня, щонайменше півтори тисячі компонентів іноземного походження.

21:00 Після паузи довжиною в місяць ворог вивів на бойове чергування в Чорне море 2 підводних ракетоносії. Сумарний залп "калібрів" — до 8 ракет.

Заступник командира 3-ої штурмової бригади Максим Жорін опублікував категоричну думку щодо призовного віку в Україні: "Воювати мають молоді. Молодь — це краща фізична підготовка, швидші рішення, більш креативне мислення. 27 років — це абсолютно неадекватний вік призову, і це потрібно змінювати. Залучати молодь, яка після війни матиме достатньо досвіду, амбіцій, сил та моральних прав, аби брати на себе керівництво державою. Якщо ми продовжимо існуючу політику мобілізації, ризикуємо програти війну і фізично, і ментально".

Тим часом член комітету Ради з питань національної безпеки Федір Веніславський каже, що в новому законопроєкті є норма про зменшення віку призову з 27 до 25 років: "Немає жодних дискусій з приводу того, щоб знижувати цей вік нижче, ніж 25".

20:00 Зеленський зустрівся з головою Військового комітету НАТО адміралом Робертом Бауером: "Обговорили першочергові оборонні потреби України та необхідність додаткових систем ППО. Це може допомогти надійно захистити українців від ракетних і дронових атак росіян".

19:00 Чехія передала Україні свої вертольоти Мі-24 як військову допомогу, — більше таких бортів у країни не залишилося, заявила міністр оборони Чехії Яна Чернохова.

18:00 Російські військові обстріляли Новогродівку в Донецькій області, загинула людина, постраждали дві жінки.

Також окупанти атакували житловий сектор у селищі Велетенське на Херсонщині, 70-річна жінка отримала важкі травми і померла в кареті "швидкої".

США підтримують пропозицію про випуск облігацій на 50 мільярдів доларів для України за рахунок заморожених російських активів, — Bloomberg.

17:00 Головнокомандувач ЗСУ Сирський провів зустріч з делегацією НАТО на чолі з Головою Військового комітету НАТО адміралом Робом Бауером і телефонну розмову з начальником Об‘єднаного штабу Збройних Сил Французької Республіки генералом армії Тьєрі Бюркаром. Проінформував про ситуацію на полі бою. Зокрема, про те, що на даний момент Силам оборони України вдалося стабілізувати обстановку на Сході України.

Майже всі крилаті та балістичні ракети, якими Росія вдарила по столиці зранку четверга, були націлені на об'єкти Головного управління розвідки Міноборони України, — повідомляє "Українська правда".

16:00 Україні необхідні "не тільки гранати", а й додаткова мобілізація, щоб замінити загиблих і поранених, — глава Військового комітету НАТО Роб Бауер.

15:00 По Миколаєву завдали удару, відомо про загиблу та четверо постраждалих, тривають пошуки.

В окупованому Сімферополі пролунали вибухи, росіяни поскаржилися на "атаку" та перекрили Кримський міст.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц схвалює ідею використання доходів від російських активів на придбання зброї для України: "На мою думку, вони мають бути використані насамперед для того, щоб можна було придбати ту зброю та боєприпаси, які необхідні Україні для її оборонної боротьби".

Росія могла купувати супутникові знімки об'єктів в Україні в американських компаній, це суто комерційна послуга, — голова ГУР Кирило Буданов.

14:00 Естонія надішле Україні наступний пакет військової допомоги на 20 мільйонів євро, у який увійдуть, зокрема, артилерійські боєприпаси, протитанкові гармати, вибухові речовини, протигази, снайперське спорядження, боєприпаси меншого калібру. Про це заявив міністр оборони Естонії Ханно Певкур під час візиту до Києва.

13:00 Внаслідок вибухів на аеродромі у російському Енгельсі є пошкодження, українська розвідка збирає більш детальні дані, — представник ГУР Андрій Юсов.

12:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрат окупантів на фронті в Україні. За останню добу нашим захисникам вдалося ліквідувати на різних напрямках 750 загарбників.

Втрати армії РФ в Україні 21.03.2024
Втрати армії РФ в Україні 21.03.2024

11:00 За минулу ніч та ранок росіяни 12 разів обстріляли Сумську область. Зафіксовано 88 вибухів, а також 5 авіаударів, здійснених за допомогою тактичної авіації. Під артилерійським вогнем знаходилися Хотінська, Білопільська, Краснопільська, Великописарівська, Середино-Будська громади.

10:00 Польща піднімала у повітря винищувачі під час масованого ракетного удару Росії по Україні 21 березня. Як повідомили у оперативному командуванні польського війська, це зробили для перешкоджання ймовірному залітанню бойових повітряних цілей на територію республіки.

09:30 В Офісі генерального прокурора показали наслідки ранкової ракетної атаки на Київ.

Побував на місці падіння уламків і кореспондент "Телеграфу" Ян Доброносов.

08:00 Дніпропетровщину вночі вже "традиційно" обстрілювали із артилерії. У Нікопольському районі є пошкодження церкви та приватних будинків, також дісталося лініям електропередач. На щастя, без жертв.

07:00 Кількість постраждалих у Києві зросла до десяти, повідомив мер Віталій Кличко. Двоє осіб госпіталізовані.

Генштаб ЗСУ поділився свіжим ранковим зведенням щодо подій на фронті. За останню добу на різних напрямках зафіксовано 70 бойових зіткнень із ворогом:

06:00 Перші підсумки ранкової ракетної атаки по Україні:

  • Ракети увійшли у повітряний простір України через Сумську область близько четвертої ранку.
  • Фактично весь удар на себе прийняв Київ, де дуже професійно відпрацювали засоби ППО. На жаль, без пошкоджень і постраждалих не минулося.
  • Відомо про вісьмох постраждалих у столиці. Є влучання у будівлю дитячого садочка та житлові багатоповерхівки, в одному із районів столиці палає пожежа.

05:01 Російські терористи влаштували чергову масштабну ракетну атаку на Україну. Працює ППО, є ракетна загроза для низки областей, у Києві вибухи.

04:05 Не імітація. Зафіксовано перші ракети через Сумську область України.

04:00 Попри повідомлення про пуски ракет щонайменше з двох літаків Ту-95, поки що ракет у повітряному просторі не спостерігається. Можливо, що пуски були імітаційними. Проте загроза зберігається, оскільки стратегічні літаки терористів все ще у повітрі.

3:00 Згідно з даними моніторингових груп, у небі знаходиться 10-11 літаків Ту-95, частина з них приєдналася з аеродрому "Енгельс". Пуски були зафіксовані з регіону Каспійського моря, орієнтовний час підльоту 3:20 – 3:50.

1:00 Російські бомбардувальники злетіли з аеродрому "Оленья", пуски ракет можуть статися о 3:30 — 4:00.

00:00 Україна отримала 1,5 мільярда доларів допомоги Канади. Гроші підуть на соціальні програми допомоги українцям.

Із ситуацією в Україні за 18 березня можна ознайомитись у матеріалі:Війна — день 754: на території Росії йдуть бої, а над Україною літають "шахеди"

Інформацію за 19 березня дивіться за посиланням: Війна — день 755: росіяни посилюють тиск біля Авдіївки, а у Бєлгороді лунають вибухи

Про те, що відбувалося 20 березня, читайте у матеріалі: Війна — день 756: окупанти сповільнилися під Авдіївкою, а в прикордонних областях РФ чути вибухи