Нічний ракетний удар по Україні: де чули вибухи, чим обернулася атака (оновлено)

Читать на русском
Автор
4312
Ворог вдарив по Україні ракетами Новина оновлена 21 березня 2024, 07:30
Ворог вдарив по Україні ракетами. Фото Колаж "Телеграфу"

Літаки терористів здійснили ракетні пуски

Російські терористи вночі 21 березня підняли в небо стратегічні бомбардувальники Ту-95МС. Літаки злетіли з авіабази "Оленья" у Мурманській області Росії, куди поки що не добивають безпілотники Збройних сил України. Перші ракетні пуски росіяни здійснили о 3:00. Вони атакували ракетами Київ, є постраждалі та руйнування.

Про виліт літаків повідомив моніторинг, підтвердили Повітряні сили України. Терористи підняли у повітря від дев'яти до 11 літаків з авіабази.

6:25 Мер Києва Віталій Кличко повідомив, що кількість постраждалих у столиці збільшилася до десяти. Двох із них госпіталізували, іншим медики надали допомогу на місці. Зокрема, шестеро людей постраждали в Шевченківському районі та четверо — у Святошинському.

6:20 За попередньою інформацією, від ракетного удару постраждали три райони столиці:

  • у Шевченківському районі пошкоджено багатоповерховий житловий будинок, сталося загоряння квартири. Поранено дитину. За іншою адресою є інформація про загоряння трьох автомобілів;
  • у Святошинському районі уламки пошкодили в будівлю дошкільного навчального закладу. Також зафіксовано пошкодження багатоповерхового житлового будинку та загоряння авто. є інформація про одного пораненого чоловіка.
  • у Подільському районі сталося падіння уламків на територію нежитлової забудови, також уламки впали на дах житлового будинку, він зайнявся. Також сталося займання на даху нежитлової двоповерхової будівлі.

6:10 На Київщині дали відбій повітряної тривоги. Ракетну небезпеку скасовано для всієї України.

6:05 Ракети увійшли у повітряний простір України через Сумську область близько четвертої ранку. Фактично весь удар на себе прийняв Київ, де дуже професійно відпрацювали засоби ППО. На жаль, без пошкоджень і постраждалих не минулося. Поки відомо про чотирьох постраждалих: троє у Шевченківському районі, ще один — у Святошинському. Є влучання у будівлю дитячого садочка та житлові багатоповерхівки, в одному із районів столиці палає пожежа.

05:44 Моніторингові канали пишуть, що друга хвиля ракет, яку начебто запускали з Каспійського моря, поки не фіксується радарами.

05:40 Повідомляється, що два літаки Ту-95-мс, що злітали з Енгельса, здійснили посадку там же.

05:20 Поки що чисто. Йде дорозвідка по регіонах.

05:15 Повідомляється про вхід другої хвилі ракет Х-101/555 до повітряного простору України. Також є попередня інформація про зліт ще двох літаків терористів МіГ-31К з "Саваслєйкі".

05:10 Київ під атакою ракет "Кинджал", запущених російськими терористами.

04:50 Загроза по ракетам – Житомирська, Волинська та Рівненська області. Інформація щодо МіГ-31К поки не підтверджена.

04:40 З аеродрому "Саваслєйка" зафіксовано зліт літака терористів МіГ-31К. Це носій "гіперзвукової" ракети Х-47М2 "Кинджал".

04:35 Ракети активно маневрують, частина ракет на Житомирщині, частина на Київщині, деякі у Ровенській області. Йде робота ППО по регіонах.

04:20 Зафіксовано повторний пуск ракет Х-101/555 з району Каспію російськими терористами. У повітряному просторі України будуть через годину.

Групи крилатих ракет вже на півночі Київської області, йдуть західним курсом у бік Житомирської області. Ракета Х-59 на Чернігівщині припинила існування.

04:15 Фіксується рух ракети на Чернігів. Ймовірно – Х-59, запущена з літаків Су-35 над тимчасово контрольованою російськими терористами Брянською областю РФ. Крилаті ракети продовжують рухатися у бік Києва, зафіксовано дві групи Х-101/555.

04:10 Ракети рухаються через Чернігівську область курсом на Київщину.

04:05 Зафіксовано вхід перших ракет терористів з боку Сумської області. Попередньо, відстрілялося тільки два Ту-95 з 11.

03:00 Було зафіксовано перші ракетні пуски з борту літаків терористів. Орієнтовно ракети увійдуть в повітряний простір України через годину. На борту Ту-95 зазвичай несуть крилаті ракети Х-101/555, які українська протиповітряна оборона ефективно збиває.

(новина оновлюється)

Нагадаємо, що у ніч на 20 березня місто Енгельс Саратовської області Росії, поряд з яким розташований аеродром "Енгельс-2", було атаковане безпілотниками Головного управління розвідки України. Відстань від крайньої підконтрольної точки України до авіабази в Енгельсі – близько 620 км.

Раніше аеродром уже був атакований. На початку січня 2024 року там "збивали дрони". Перед цим, 5 та 26 грудня 2022 року там сталися вибухи. Тоді було пошкоджено щонайменше один Ту-95. Після цього росіяни вирішили прибрати звідти частину стратегічних бомбардувальників.