Війна — день 756: окупанти сповільнилися під Авдіївкою, а в прикордонних областях РФ чути вибухи

Читать на русском
Автор
3391
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 20 березня 2024, 23:40
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Російські окупанти трохи сповільнилися під Авдіївкою, але продовжують посилено тиснути під Мар’їнкою. При цьому бойові дії продовжуються і на інших ділянках фронту, але з меншою інтенсивністю. Такий темп для Росії обернувся величезними втратами та фінансовими збитками, а також тим, що війна поступово переходить на її територію. Жителі прикордонних областей країни-агресора вже більше як тиждень слухають вибухи від боїв, що йдуть неподалік, і постійних нальотів ударних безпілотників.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 20 березня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 У Харкові пролунали вибухи. Повідомлялося про запуски ракети "Іскандер" із Луганської області

22:00 Помічник Байдена з питань нацбезпеки відвідав Київ і запевнив, що Конгрес ухвалить пакет допомоги Україні на 60 мільярдів доларів

21:00 Секретар РНБО Данілов: "Три-чотири місяці у нас будуть дуже важкими, бо Росія зараз розгортає дуже потужну кампанію по дискредитації нашого керівництва. Вони починають розповідати, що вони проводять вибори під час війни, а ми не проводимо. Але ми готові до будь-яких викликів".

20:00 Уряд Іспанії готує для передачі Україні 19 бойових танків Leopard 2A4.

19:00 Росія здійснила смертельний удар по Харкову попередньо ракетою Х-59, — очільник Харківської обласної прокуратури Олександр Фільчаков.

Папа Римський Франциск після хвилі критики у бік його позиції щодо війни в Україні повторив свій заклик до мирних переговорів з Росією.

18:00 Парламентський комітет Ради в рамках дерусифікації підтримав перейменування пʼяти міст та 104 сіл і селищ.

Зокрема, хочуть перейменувати міста:

  • Червоноград (Львівщина) в Шептицький;
  • Южне (Одещина) в Порт-Аненталь;
  • Павлоград (Дніпропетровщина) в Матвіїв;
  • Синельникове (Дніпропетровщина) в Ріднопілля;
  • Бровари (Київщина) у Броварі.

Російська армія завдала авіаудару по селу Максимівка в Донецькій області, загинуло двоє людей, ще одна жінка дістала поранення.

17:00 Вже у квітні Україна розраховує на поставку першої партії артилерійських боєприпасів за чеською ініціативою, — заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Зеленський провів телефонну розмову з Прем’єр-міністром Індії Нарендрою Моді, подякував за підтримку, гумдопомогу, обговорили розвиток двосторонніх відносин, одним з елементів якого має стати зустріч команд і засідання Міжурядової комісії зі співробітництва в Делі найближчим часом.

"Україна зацікавлена в посиленні торговельно-економічних відносин з Індією, зокрема в аграрному експорті, у співпраці в авіаційній галузі й торгівлі фармацевтичною та промисловою продукцією. Також Україна вітатиме повернення індійських студентів до українських закладів освіти", — йдеться в повідомленні Офісу президента України.

16:00 Під завалами в Харкові можуть перебувати до 10 людей.

Литва ухвалила рішення виділити 35 млн євро на закупівлю боєприпасів для України в рамках чеської ініціативи, — прем'єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте.

Україна почала розробляти системи протиповітряної оборони з високоточними ракетами із дальністю понад 640 км, які подібні до передової системи NASAMS, — The Washington Post.

15:00 Російські військові обстріляли Харків, пошкоджені восьмиповерхівка та виробничий цех в Холодногірському районі, вже відомо про трьох загиблих та п'ятьох поранених.

14:00 Міністерство оборони повідомило, що в керівника відомства Умєрова є шість помічників та радників патронатної служби:

  1. Нікіта Нікітенко – начальник Патронатної служби – помічник міністра оборони України.
  2. Алі Бекіров – відповідальний за напрямок військової освіти і підготовки, комунікацію з військовими підрозділами та органами військового управління.
  3. Ігор Вітковський, полковник ЗСУ. Здійснює координацію та налагодження процесу залучення міжнародної військової допомоги.
  4. Діана Давітян – радниця з комунікацій та міжнародної взаємодії.
  5. Олександр Козенко – радник з питань розвитку державної авіації.
  6. Кирило Тимошенко — радник, відповідальний за медіа та комунікації, координацію інформаційної політики в МО та підпорядкованих міністерству структурах, а також побудову єдиної інформаційної повістки в Силах оборони України на час дії воєнного стану.

13:00 Єврокомісія виплатила перший транш допомоги у рамках Українського фонду на загальну суму 50 млрд євров розмірі 4,5 млрд євро, — голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель.

Російські війська атакували автомобіль з цивільними у Херсонській області, внаслідок чого загинули двоє чоловіків.

12:00 СБУ плідно відпрацювала одразу в чотирьох областях України, викривши та затримавши поплічників "руского міра". Всі зловмисники підтримували дії режиму Путіна та агітували за захоплення України окупантами. Слідчі дії представники Служби проводили у Києві, а також на Черкащині, Дніпропетровщині та Донеччині.

11:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою щодо втрат російських окупантів на фронті в Україні:

Втрати армії РФ в Україні 20.03.2024
Втрати армії РФ в Україні 20.03.2024

10:00 Херсонщину постійно атакують з тимчасово окупованих територій. Лише за минулу добу в регіоні зафіксовано 17 обстрілів, були прильоти у Херсоні, Антонівці та Садовому. Відомо, що внаслідок атаки у Херсонській міській територіальній громаді троє чоловіків отримали поранення.

9:00 Бійці 47-ї окремої механізованої бригади показали, наскільки майстерно палять техніку окупантів, котра заїжджає заблизько до їхніх позицій.

8:00 На Сумщині ніч та ранок видалися неспокійними — вже сталося 16 обстрілів з боку РФ. Зафіксовано 65 вибухів. Під ворожим вогнем знаходилися Юнаківська, Миропільська, Краснопільська, Великописарівська, Новослобідська, Есманьська громади.

7:00 Як повідомляє Генштаб ЗСУ, за минулу добу на фронті відбулося 80 бойових зіткнень із ворогом. Також ворог завдав 4 ракетних та 86 авіаційних ударів, здійснив 114 обстрілів із РСЗВ по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення.

6:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • ця ніч видалася для більшості регіонів України вельми спокійною — тривог майже не оголошували, про вибухи повідомляли лише з Херсону та прикордоння Сумщини. Щодо наслідків — чекаємо уточнень від місцевих адміністрацій;
  • натомість в Росії було досить гучно. Зокрема у Саратовській області поблизу аеропорту Енгельс. Місцеве військове містечко не спало через гучні вибухи. Тутешня влада вже заявила про "роботу ПВО" та збиті безпілотники. Перед цим вибухи фіксувалися на Бєлгородщині та Курщині;
  • влада Косова оголосила про виділення нового, вже другого пакету військової допомоги Україні. До нього здебільшого увійдуть мінометні снаряди. Перший, до речі, має надійти вже наступного тижня — він включатиме вантажівки та бронетехніку для ЗСУ. Раніше ця частково визнана країна не допомагала Україні;
  • у Канаді переконані, що зрештою західні країни могли б почати закуповувати зроблені в Україні безпілотники — для власних оборонних потреб. Подібна інвестиція, на думку очільника канадського Міноборони Білла Блера, є цілком реальною і привабливою.

3:00 На сході спостерігається активність російської тактичної авіації, у прикордонних областях оголошено повітряну тривогу

1:00 Косово передасть Україні бронетехніку та мінометні снаряди.

00:00 Росіяни обстріляли центральні райони Херсона. За попередньою інформацією, є руйнування.

Про те, що відбувалося 17 березня, читайте у матеріалі: Війна — день 753: окупанти продовжують терор, але Україна має свою ударну силу в небі

Із ситуацією в Україні за 18 березня можна ознайомитись у матеріалі:Війна — день 754: на території Росії йдуть бої, а над Україною літають "шахеди"

Інформацію за 19 березня дивіться за посиланням: Війна — день 755: росіяни посилюють тиск біля Авдіївки, а у Білгороді лунають вибухи