Війна — день 841: обвал акцій в Росії та підписання Україною безпекової угоди з США

Читать на русском
Автор
1021
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 13 червня 2024, 23:32
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Російські окупанти продовжують тиснути на Донеччині, а найспекотнішим залишається Покровський напрямок. При цьому на Харківському напрямі справи у них йдуть не настільки добре, що стало можливим завдяки точковому використанню західної далекобійної зброї та поступовому знищенню основної кількості бойової техніки. При цьому сторони продовжують обмінюватися ракетними ударами, росіяни використовують нічний терор із залученням стратегічних бомбардувальників та дронів, а українські війська методично знищують кошти ППО, у тому числі й у Криму.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 13 червня. Більш оперативну інформацію ви можете отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Головред "Телеграфу" Ярослав Жарєнов на пресконференції задав питання Джо Байдену і Володимиру Зеленському.

Питання до Байдена: "Пане президент, міжнародна спільнота досі не побачила розробку стратегії США, яка допоможе перемогти Росію. Можливо вона засекречена? які кроки вживає ваша адміністрація зараз?"

Байден: "Стратегія — це є підтримка, яка продовжується. Ми підписали угоду, і не тільки ми, це зробили багато країн. Ми залишаємося разом стільки, скільки потрібно, такий у нас план. Ми знаємо, на що Україна здатна".

Питання до Зеленського: "Пане президент, ви нещодавно робили різкі заяви на адресу Китаю. Які мотиви у Китаю зараз, чи можливо переломити його бачення цієї війни, і яка в цьому роль США. І чи є Китай спільником Росії у війні?"

Зеленський: "Насамперед, у мене була розмова з лідером Китаю, телефонна, він сказав, що не буде продавати жодного озброєння Росії. Якщо він поважна людина, він не робитиме цього, він дав слово. Ви знаєте, що в нас є мирний план. Ключові його аспекти – це територіальна цілісність, суверенітет, ядерна безпека, продовольча безпека. Якщо Китай має альтернативний погляд на ці аспекти, він може підготувати альтернативну формулу миру, але якщо вони поділяють цей погляд, ми знайдемо діалог".

21:00 Україна та США підписали угоду про гарантії безпеки на 10 років, – Reuters.

20:00 Військова підтримка має надаватися Україні без затримок і її щорічний обсяг варто тримати на рівні щонайменше 40 мільярдів євро на рік, — генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Канада ввела санкції проти глави Мінпромторгу Росії Антона Аліханова і глави Ліги безпечного інтернету Катерини Мізуліної. Загалом під санкції потрапили 11 фізичних осіб і 16 юридичних.

Внаслідок російського удару 13 червня по Новомосковську постраждали двоє дітей та четверо дорослих.

19:00 Україна та Японія підписали безпекову угоду на 10 років, — Зеленський. Японія надасть Україні 4,5 мільярда доларів у 2024 році згідно з угодою про безпеку, підписаною сьогодні на саміті G7. Японія також підтримуватиме Україну у сфері безпеки та оборони, забезпеченню гуманітарної допомоги і технічної та фінансової співпраці протягом усього 10-річного терміну дії угоди.

Чисельність працездатного населення в Україні на 2024 рік, якщо порівняти з 2021 роком, знизилася на 40% внаслідок демографічних процесів, — повідомила провідний експерт соціальних та гендерних програм Центру Разумкова Ольга Пищуліна.

В НБУ розраховують, що наступного року Україна отримає 25 млрд дол. зовнішнього фінансування, чого має бути достатньо для закриття потреб бюджету.

Росіяни обстріляли Дар’ївську громаду Херсонщини, внаслідок атаки ворога загинув 40-річний житель Токарівки.

18:00 Зеленський прибув в Італію на саміт G7, який присвячений ситуації в Україні та її подальшій підтримці з боку Заходу: "Саміт G7. Чітка підтримка України, міжнародного права та справедливого миру. Щодня зміцнюємо наші позиції та додаємо сили нашому захисту життя. Кожна зустріч – заради того, щоб Україна отримала нові можливості для перемоги. Дякую всім нашим партнерам!".

17:00 Росіяни атакували Новомосковськ під Дніпром, вже відомо про двох постраждалих дітей, — голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак.

На Київщині триває ліквідація пожежі на промисловому підприємстві, що виникла внаслідок російського обстрілу в ніч на 12 червня, пожежу не можуть ліквідувати майже півтори доби. На місці працюють 249 рятувальників, 98 одиниць техніки, чотири пожежні потяги.

16:00 Щонайменше 93 рази російські ПКС випадково бомбили Бєлгородську область і окуповані території за останні 4 місяці, — повідомляє ASTRA з посиланням на джерела в екстрених службах Бєлгородської області.

Польща не хоче переміщувати Patriot до України, бо вважає такий крок небезпечним, — заявив голова Бюро нацбезпеки Польщі Яцек Сєвєра.

СБУ повідомила про підозру російському генералу Івану Попову, що керував захопленням Харківської області у 2022 році.

15:00 Аргентина стала членом групи "Рамштайн".

Важкі поранення отримали три пропагандисти телеканалу НТВ, які приїхали "попрацювати" у Горлівці.

Сили оборони України за день знищили 5 човнів російських загарбників на Півдні, повідомив речник ВМС ЗСУ Дмитро Плетенчук.

Німеччина передає Україні, з урахуванням третьої системи ППО Patriot, яка буде доставлена незабаром, чверть власного запасу цих озброєнь, і "вже не має можливості передати ще", — міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус.

Церемонія прощання з військовою та активісткою Олександрою Рязанцевою (Ялтою) відбудеться у п'ятницю, 14 червня, у Києві.

14:00 Під час повітряної тривоги у Миколаєві пролунав вибух.

Акції Московської біржі у четвер, 13 червня, відкрилися зниженням до 15% на тлі запровадження санкцій США. Акції Ощадбанку на відкритті торгової сесії втрачали на 4%, ВТБ – до 4,7%. Папери Новатек знизилися до 6,8%, Селігдара – до 10,3%. 12 травня Московська біржа, Національний кліринговий центр та Національний розрахунковий депозитарій були включені до санкційного листа США.

За результатами опитування КМІС, 60% українців вважають, що остаточна мета Росії щодо України – геноцид або ж знищення української нації.

Країни G7 домовилися про структуру кредиту, засновану на розмірі їхніх економік, щоб надати Україні близько 50 мільярдів доларів нової допомоги, яка надійде до кінця року, — пише Bloomberg. Країни "Великої сімки" нададуть Україні кредити, які будуть погашатися коштом прибутків, отриманих від заблокованих коштів у розмірі приблизно 280 мільярдів доларів, більшість з яких лежать в Європі.

Канада надішле Україні 2300 авіаційних ракет CRV7 (Canadian Rocket Vehicle 7), які раніше використовували канадські сили, 50 бронемашин, 29 систем дистанційного керування Nanuk та 130 тис. набоїв для стрілецької зброї, — повідомив міністр оборони Канади Білл Блер перед зустріччю міністрів оборони країн-членів НАТО в Брюсселі.

13:00 В Дніпрі пролунали вибухи, — попередньо відомо про збиття ворожого безпілотника.

Від початку доби, 13 червня, на фронті відбулось 37 бойових зіткнень, найбільше на Курахівському напрямку, де ворог наростив зусилля, — повідомляє Генштаб ЗСУ.

Російські військові розмістили в тимчасово окупованому Криму елементи новітнього зенітного ракетного комплексу С-500, повідомив голова ГУР Кирило Буданов.

12:00 Президент Володимир Зеленський анонсував участь у засідання "Групи семи" на саміті країн G7, а також розповів, чого українська влада чекає від заходу. Найбільше уваги — оборонній та економічній стійкості України. За його словами, 13 червня Україна під час зустрічей із Президентом США Джозефом Байденом і Прем’єр-міністром Японії Фуміо Кішідою підпише двосторонні безпекові угоди.

11:00 Відключення світла у четвер, 13 червня, планується по всій Україні лише на дві години. Графіки стабілізаційних відключень діятимуть із 20:00 до 22:00. Це підтвердили як в "Укренерго", так і в ДТЕК.

Відключення світла в Україні 13.06.2024
Відключення світла в Україні 13.06.2024

10:00 Видання "СВОЇ" поділилося світлинами з місця ракетного удару 12 червня у Кривому Розі. Люди продовжують розгрібати завали і ліквідувати наслідки російської атаки.

09:00 Бійці Сил спеціальних операцій вперше уразили новітню станцію зв’язку росіян Р-416ГМ.

"Відомо, що російська армія взяла цей комплекс на озброєння у 2018 році. Пересувна станція розроблена для підвищення ефективності роботи підрозділів радіорелейного зв'язку в польових умовах", — зазначили військові.

08:00 У п'ятницю, 14 червня, в Кривому Розі буде оголошено день жалоби за загиблими під час ракетної атаки армії РФ 12 числа.

На Сумщині з початку доби вже зафіксовано сім обстрілів прикордонних громад, повідомили у ОВА. Підтверджено 16 вибухів. Під ворожим вогнем опинилися Хотінська, Краснопільська, Середино-Будська та Великописарівська громади.

07:00 Армія РФ могла дещо просунутися у Вовчанську, повідомляє Інститут вивчення війни. Про це свідчать геолокаційні кадри, опубліковані 12 червня. На них видно невелику групу російської піхоти, котра просувається на південь від вулиці Михайла Коцюбинського на північному сході міста.

Карта боїв на Харківщині 13.06.2024
Карта боїв у Харківській області 13.06.2024

06:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, які ви могли пропустити:

  • ніч із середи на четвер в Україні видалася відносно спокійною. Масованих ракетних чи дронових атак ворог не влаштовував, про поодинокі вибухи повідомлялося на Донеччині (район Краматорська) та в Херсоні. Чекаємо офіційних даних;
  • на черговому засіданні групи "Рамштайну", що має відбутися 13 червня, одним із основних питань буде посилення протиповітряної оборони України. Зокрема акцент хочуть зробити на системах Patriot, повідомила заступниця речника Пентагону Сабріна Сінгх;
  • Велика Британія готується до виділення Києву чергової фінансової допомоги. Як повідомили на сайті уряду держави, про 242 млн фунтів стерлінгів на різні потреби українців британський прем'єр Ріші Сунак оголосить на саміті G7 в Італії;
  • у Кривому Розі вже вночі було завершено пошуково-рятувальні роботи у будинку, знищеному крилатою ракетою армії РФ. Як повідомили у ДСНС, всього загинули 9 осіб, постраждали — ще 29;
  • за минулу добу на фронті зафіксовано 108 бойових зіткнень із ворогом. Найбільш напруженим напрямком лишається Покровський. За даними Генштабу ЗСУ, протягом середи, 12 червня, на цьому відрізку фронту ворог втратив понад 180 осіб загиблими та пораненими.

05:00 Повітряну тривогу оголошували у східних та північно-східних регіонах України через активність тактичної авіації терористів.

3:00 США обіцяють захистити енергооб'єкти України та допомогти українцям пережити зиму

00:00 Голова ГУР Кирило Буданов каже, що росіяни вже відчули ефект від дозволу Україні бити по РФ західною зброєю.

Про новини та події 10 червня ми розповідали тут: Війна — день 838: росіяни послабили наступ на Харківщині, але активувалися в інших місцях

Із ситуацією в Україні за 11 червня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 839: росіяни "розгойдують" Сумщину і тиснуть у Донецькій області

А про те, що відбувалося 12 червня, читайте на засланні: Війна — день 840: окупанти сповільнилися на Харківщині, але продовжують нічний повітряний терор