Війна – день 840: окупанти сповільнилися на Харківщині, але продовжують нічний повітряний терор

Читать на русском
Автор
754
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 12 червня 2024, 23:01
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Ситуація на кількох напрямках продовжує залишатися напруженою, зокрема, на Покровському напрямку (Донецька область) росіяни продовжують особливо сильно тиснути в районі Новоолександрівки. Крім того, окупанти вже почали заявляти, що в районі Часового Яру змогли захопити село Іванівське, проте у ЗСУ цю інформацію спростовують. Крім того надходження західної військової допомоги суттєво уповільнило росіян у Харківській області.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 12 червня. Більш оперативну інформацію ви можете отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Лідери країн G7 досягли угоди про виділення $50 млрд. США для України шляхом використання заморожених російських активів до кінця 2024 року, повідомляє агентство AFP.

22:00 Станом на 19:00 загальна кількість бойових зіткнень уздовж усієї лінії фронту зросла до 89 з початку доби, ворог активізувався на куп'янському напрямку, зберігаючи високу інтенсивність на покровському, повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України.

21:00 Італія пообіцяла передати Україні ще одну систему ППО SAMP-T — генсек НАТО Столтенберг.

Також він заявив, що очікує від союзників більш чіткого плану та координації у майбутніх поставках озброєнь Україні.

20:00 Постачання зброї Україні стануть обов'язковими для країн НАТО, їх координуватимуть командні структури під керівництвом генерала Каволі — Столтенберг.

19:00 Російська армія повним ходом будує фортифікації за 2,7 км на північний схід від Вовчанська, пише Deep State.

18:30 Кількість загиблих внаслідок ворожого ракетного удару по Кривому Рогу зросла до 8 осіб, не менше 21 постраждали, серед них двоє дітей, ще четверо вважаються зниклими безвісти, повідомив міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко.

16:00 Представник ГУР МО Юсов підтвердив ураження двох російських Су-57

"Так, щодо підтвердження ураження ми можемо зараз говорити про те, що в одного Су-57 значні пошкодження, в іншого — легші. Ймовірно, його можна буде відновити у більш швидкий термін", — заявив він.

15:00 Російські окупанти завдали удару по об'єкту критичної інфраструктури у Запоріжжі, повідомив голова Запорізької обласної військової адміністрації Іван Федоров.

14:00 У Генштабі відзвітували про удари по Криму у ніч 12 червня. У результаті роботи українських військових було знищено два радари комплексів С-300 та С-400. Удар прийшовся по одному ворожому зенітному ракетному дивізіону С-300 неподалік Бельбека, а також двох зенітних ракетних дивізіонах С-400 поблизу Бельбека та Севастополя.

13:00 Окупанти намагаються просунутись на трьох ділянках на Покровському напрямку — у районах Калинового, Новоолександрівки та Новопокровська. Українські бійці успішно відбили три з десяти російських атак. За вівторок, 11 червня, на цьому напрямку ворог втратив 235 осіб, а також чимало техніки.

12:00 Росіяни з Севастополя перекидають ЗРК С-300 в Євпаторію та Чорноморськ. Під час нещодавніх ударів там було знищено подібні установки. Зокрема, на дорозі були помічені 4 пускові установки 5Ж15С та 2 РЛС підсвічування та наведення 5Н63С.

11:00 Росіяни вдарили по пожежній частині на Харківщині. Сьогодні вночі "приліт" зафіксували у Липцях Харківської області. Це — вже друга атака на цю частину. Першу ворог здійснив ще у 2022-у, зруйнувавши повністю основну будівлю, де дислокуються рятувальники. Постраждала нерухомість і цього разу. На щастя, обійшлося без жертв, техніка також вціліла.

10:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрат окупантів на фронті в Україні:

Втрати армії РФ в Україні 12.06.2024
Втрати армії РФ в Україні 12.06.2024

09:00 У передмісті Дніпра після оголошення повітряної тривоги пролунали кілька потужних вибухів. Як повідомив кореспондент "Телеграфа", під ударом опинився Новомосковськ. Над містом після вибухів підіймається дим.

Новомосковськ вибухи сьогодні
Вибухи у Новомосковську

Моніторингові пабліки показали приблизний маршрут ворожих повітряних цілей цієї ночі. Найбільше російська армія намагалася уразити Васильків Київської області.

08:00 5 ракет та 24 безпілотники — такий "урожай" зібрали цієї ночі наші підрозділи ППО. Вдалося знищити майже все, окрім ракети "Іскандер-М". Зазначимо, що бойова робота велася у шести областях — Київській, Запорізькій, Дніпропетровській, Вінницькій, Харківській та Полтавській.

Столичні рятувальники показали, як ліквідовують наслідки пожежі, що виникла на Київщині внаслідок нічної атаки.

07:00 На Дніпропетровщині сьогодні вночі пролунала низка вибухів — підрозділами ППО було знищено 11 ворожих БПЛА. Як повідомили у ОВА, у Синельниківському районі, де збито 4 "шахеди", від атаки постраждала родина. 39-річний чоловік та 40-річна жінка отримали різані рани, у 13-річного хлопчика — гостра реакція на стрес. На щастя, без загиблих.

06:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли пропустити:

  • ніч в Україні видалася досить неспокійною — через застосування ворогом БПЛА та різного типу ракет. Вибухи лунали у Вінницькій, Дніпропетровській, Полтавській областях, а також Сумах та Києві. Під самий ранок окупанти атакували Одесу, попередньо "Іскандером-М";
  • у КМВА заявили, що столиця повністю відбила російську атаку — руйнувань немає, про постраждалих не повідомлялося;
  • також вночі було гучно у тимчасово окупованому Криму: жителі Севастополя, Євпаторії, Сак, Красноперекопська та Армянська повідомляли про вибухи. Гауляйтери вже заявили, що "все збили", однак які військові об'єкти загарбників використовувалися у його якості, поки невідомо;
  • американський лідер Джо Байден начебто схвалив передачу Києву другого ЗРК Patriot. Про це пише The New York Times;
  • під час саміту країн Великої Сімки варто чекати на оголошення про нові санкції проти Росії. Таку заяву зробив представник Білого дому Джон Кірбі, говорячи про підготовку до засідання G7. Зокрема, обмеження стосуватимуться експортного контролю.

05:00 Україна відбила чергову масовану ракетну атаку російських терористів. Під атакою перебував переважно Київ.

3:00 Російські бомбардувальники запустили ракети, а частина дронів все ще перебуває у повітряному просторі України. При цьому, за повідомленнями росЗМІ, у Сімферополі та Севастополі чули вибухи.

1:00 Російські безпілотники змінили курс із Дніпропетровської області у бік Полтавської

00:00 У Запорізькій області зафіксовано групу БПЛА, яка рухається у бік Дніпропетровської області. Крім того, в мережі з’явилася поки що неперевірена інформація про злет кількох стратегічних бомбардувальників.

А про те, що відбувалося 9 червня, читайте за посиланням: Війна — день 837: росіяни зазнають рекордних втрат, але продовжують прориватися на низці напрямків

Про новини та події 10 червня ми розповідали тут: Війна — день 838: росіяни послабили наступ на Харківщині, але активувалися в інших місцях

Із ситуацією в Україні за 11 червня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 839: росіяни "розгойдують" Сумщину і тиснуть у Донецькій області