Війна — день 838: росіяни послабили наступ на Харківщині, але активувалися в інших місцях

Читать на русском
Автор
1421
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 10 червня 2024, 23:15
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Російські окупанти продовжують тиснути на Покровському напрямку (Донецька область), де в середньому відбувається половина добових зіткнень. При цьому невдалий наступ на Харківському напрямку призвело до того, що армія загарбників зазнала величезних втрат у бойовій техніці та живій силі, через що на відновлення армії до довоєнного рівня можуть знадобитися десятиліття. Через нестачу живої сили росіянам навіть доводиться гнати на фронт студентів з африканських країн під загрозою депортації з РФ.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 10 червня. Більш оперативну інформацію ви можете отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський провів телефонну розмову з головою Військового комітету НАТО адміралом Робом Бауером. "… детально обговорили ситуацію на полі бою та потреби нашого війська. Щойно, повернувшись із району бойових дій, я особисто оцінив обстановку на різних напрямках та спілкувався з командирами бригад на місцях", — написав він у своєму телеграм-каналі.

22:00 Заступника Головнокомандувача ЗСУ Вадима Сухаревського призначили командувачем Сил безпілотних систем ЗСУ.

21:00 Російські окупанти продовжують шукати шляхи, щоб вклинитися в українську оборону та спробувати відтіснити українські війська із зайнятих рубежів, повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України.

"Кількість бойових зіткнень по всій лінії фронту зросла до 66", — зазначається у повідомленні Генштабу.

20:00 У Брюсселі з 13 по 14 червня у штаб-квартирі НАТО відбудеться дводенне засідання міністрів оборони країн-членів НАТО, в рамках якого також відбудеться засідання групи у форматі "Рамштайн" та Ради Україна-НАТО.

19:00 В Україні у травні мобілізували таку ж кількість військовослужбовців, як за останні півроку, заявив секретар комітету Верховної ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, нардеп Роман Костенко.

18:00 Росіяни вдарили трьома КАБ по житлових районах Харкова. Є руйнування та постраждалі.

17:00 Минулого тижня (з 3 по 9 червня) на війні в Україні російська армія втратила 8 620 солдатів, 100 танків та 142 броньованих машини, повідомили у Ситуаційному центрі Міноборони України.

Зокрема за цей період Силами оборони України знищено:

  • особовий склад — 8 620;
  • танки — 100;
  • бойові броньовані машини — 142;
  • артилерійські установки — 364;
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня — 271.

16:00 102-річна жінка отримала поранення у Херсоні через обстріл росіянами міста, повідомляє МВС України.

15:00 У ніч проти 10 червня загарбники здійснили мінометні обстріли сіл Перовське та Івашки Золочівської ОТГ Богодухівського району Харківщини. В результаті було пошкоджено житлові будинки та господарські споруди. Одна місцева мешканка отримала поранення.

14:00 У Головному управлінні розвідки України розповіли, що російський диктатор Володимир Путін розлючений через поразку Су-57.

"Путін справді біситься, і реакція в Кремлі дуже гаряча і відчутна", — сказав спікер ГУР Андрій Юсов.

13:00 Сили оборони України уразили зенітні ракетні комплекси Росії у тимчасово окупованому Криму. У ніч на 10 червня вони завдали успішних ударів по одному зенітному ракетному дивізіону С-400 окупантів у районі Джанкоя, а також по двох ворожих зенітних ракетних дивізіонах С-300 біля Чорноморського району. Про це повідомили у Генштабі ЗСУ.

12:00 Президент Володимир Зеленський після зустрічі із головкомком Олександром Сирським заявив, що українські сили контролюють ситуацію на Сумщині, попри активність російських диверсантів, та спростував чутки про окупацію села Рижівка. Також повідомив про контрудари на Харківщині, важкі бої на Донеччині та стабільність фронту на півдні.

11:00 Брати екснардепів-зрадників Віктора Медведчука і Тараса Козака — Сергій Медведчук і Богдан Козак — підозрюються у фінансових махінаціях на шкоду Україні. За даними СБУ та ДБР, вони ухилялися від сплати податків на понад 75 млн грн через підконтрольну львівську компанію, а кошти спрямовували на фінансування російської агресії проти України. Їм заочно оголошено підозру.

10:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрат окупантів на фронті в Україні. За останню добу ворожа армія втратила серйозну кількість техніки — тільки в артсистемах не дорахувалися понад півсотні.

Втрати армії РФ в Україні 10.06.2024
Втрати армії РФ в Україні 10.06.2024

09:00 Вночі невідомі дрони літали не тільки над Кримом, а й над територією Росії. Як повідомили у Міноборони РФ, щонайменше чотири безпілотники були помічені над Брянською областю. Окупанти переконують, що все збили, однак реальних підтверджень цьому немає. Також влада Курської області повідомила про атаку на прикордонні райони регіону. За попередніми даними, у місті Суджа та селищі Коренево пошкоджені дві адміністративні будівлі.

08:00 В "Укренерго" повідомили про аварійні відключення електроенергії на Сумщині. Вони введені для жителів Сум, адже вночі через технічні причини вимкнувся один із енергетичних об'єктів. За кілька годин світло обіцяють повернути всім абонентам.

07:00 За даними Інституту вивчення війни (ISW), окупанти могли просунутися на південний схід від Куп'янська та захопити Іванівку Харківської області. Дані не підтверджені Силами оборони України, аналітики покладаються лише на геолокаційні кадри.

Карта боїв на сході України 10.06.2024
Карта боїв на сході України 10.06.2024

06:00 Ранку! Зібрали для вас новини, котрі ви могли проспати:

  • ніч в Україні минула відносно спокійно, однак на Харківщині та Дніпропетровщині ще до опівночі чули поодинокі вибухи. У випадку із Дніпропетровською областю моніторинги підкреслювали, що гучні звуки — це робота засобів ППО;
  • також потужний вибух пролунав вночі у столиці — в районі Нивок. Згодом стало відомо, що невідомий кинув бойову гранату на території одного із багатоквартирних будинків. За попередньою інформацією, обійшлося без постраждалих;
  • тим часом в окупованому Криму було досить неспокійно: про вибухи повідомляли жителі Євпаторії, Сак, Красноперекопська і Джанкою. З нетерпінням чекаємо на подробиці від наших військових;
  • за минулу добу на різних напрямках фронту було зафіксовано 73 бойових зіткнення. Найбільш напруженою ситуація лишається на Покровському — там ворог протягом неділі атакував аж 27 разів;
  • під час виборів до Європейського парламенту більшість голосів можуть таки отримати демократи. Так, згідно із попередніми даними та прогнозами, за Європейською народною партією у ЄП буде близько 189 мандатів. Прогресивний альянс соціалістів і демократів (СіД) отримає 135 місць, а ліберали "Оновлюючи Європу" — 83.

05:00 В Азовському морі внаслідок атаки 8 червня, скоріше за все, вразили черговий великий десантний корабель росіян проєкту 775, пишуть британські ЗМІ.

03:00 У тимчасово окупованому Криму лунали потужні вибухи. Місцеві канали повідомили про те, що було гучно у Джанкойському, Бахчисарайському та Сакському районах.

01:00 Проєкт DeepState прокоментував відео із "захопленням" кадирівськими терористами н/п Рижевка на Сумщині. Село було пусте та перебувало у "сірій зоні", туди часто заходять російські ДРГ. Тому уся ця заява – чергова спроба ІПСО з боку російських терористів, що не означає відсутності загрози на Сумщині.

00:00 На Сумщині та в самих Сумах через стан енергетики частково пропало водопостачання та електрика.

Про новини та події 7 червня ми розповідали тут: Війна – день 835: Єврокомісія рекомендувала Україну в ЄС, а США виділили великий пакет допомоги

З ситуацією в Україні за 8 червня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна – день 836: світ об’єднується навколо України, а росіяни посилюють провокації

А про те, що відбувалося 9 червня, читайте за посиланням: Війна — день 837: росіяни зазнають рекордних втрат, але продовжують прориватися на низці напрямків