Війна – день 835: Єврокомісія рекомендувала Україну в ЄС, а США надали великий пакет допомоги

Читать на русском
Автор
1082
ЗСУ продовжують стримувати ворога, який вже день поспіль Новина оновлена 07 червня 2024, 23:07
ЗСУ продовжують стримувати ворога, який вже день поспіль. Фото telegraf.com.ua

Розповідаємо оперативно про головне за добу, 7 червня

На календарі п’ятниця, 7 червня 2024 року. Напередодні президент України Володимир Зеленський відвідав Францію на 80-річчя висадки в Нормандії, де його зустріли стоячи оваціями, після чого Емманюель Макрон пообіцяв винищувачі Mirage 2000 і допомогу в навчанні українських військових. Ситуація на фронті та в енергетиці тим часом залишає бажати кращого, — "Укренерго" попередило, що по всій території України найближчу добу діятимуть ліміти споживання електроенергії, тим часом як російські військові намагаються просунутися на Покровському напрямку.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за п’ятницю, 7 червня. Більш оперативну інформацію ви можете отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 В Україні узгоджено принцип бронювання співробітників 90% ДСНС та Нацполіції, інші 10% відправлять на фронт, — повідомив глава МВС Ігор Клименко.

РосЗМІ повідомляють про удар по закладу в селі Садове на окупованій частині Херсонської області, та заявляють про 22 загиблих та 15 постраждалих. Українські пабліки підтверждують факт удару та наявності загиблих, проте інші обставини поки невідомі.

Юлію Тимошенко оголошено в розшук, йдеться в даних МВС РФ. Її шукають за статтею КК. За якою саме, не уточнюється.

22:00 Повітряні сили ЗСУ попереджають про ракету напрямком на Суми.

Франція почне навчати українських пілотів управлінню літаків Mirage 2000 вже найближчими днями, — заявив Макрон.

21:00 Кабмін вніс зміни до постанови №76, згідно з якими підприємства оборонно-промислового комплексу (ОПК) та енергетики зможуть бронювати до 100% працівників. Також запроваджується бронювання через портал "Дія", — повідомляє Міністерство економіки.

20:00 Влада Німеччини обговорює можливість відправки в Україну ще однієї системи протиповітряної оборони Patriot, — пише Bloomberg.

Внаслідок обстрілів в Україні зруйновано 42 енергоблоки, 27% великих ТЕС залишаються в робочому стані, 73% відповідно були зруйновані або ж пошкоджені, 20 гідроенергетичних блоків наразі не працюють, — повідомив Шмигаль.

19:00 Володимир Путін на засіданні Петербурзького міжнародного економічного форуму зробив нову порцію безглуздих заяв щодо України: вкотре заговорив про нібито нелегітимність Зеленського й "перемоги" Росії, заїкнувся про переговори та ядерну зброю.

18:00 Унаслідок сьогоднішньої російської атаки під удари дронів потрапило дві нафтобази в Україні, — повідомив директор Консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн.

Уряд у своєму розпорядженні вказав, що має бути припинено використання кондиціонерів в урядових приміщеннях, щоб скоротити споживання електричної енергії усіма органами влади. Заходи обмеження використання електричної енергії не застосовуються: до закладів охорони здоров'я; державних чи з часткою держави не менше 50%, підприємств чи установ, якщо кондиціонування повітря є частиною технологічного процесу.

17:00 Франко-німецький збройовий концерн KNDS оголосив про створення дочірньої компанії в Україні, яка займатиметься виробництвом військової техніки та боєприпасів на українській території,- Le Figaro.

16:00 Росіяни обстріляли цивільну інфраструктуру в Полтавському районі. За попередньою інформацією є влучання у приватний будинок, — повідомляє начальник Полтавської ОВА Філіп Пронін.

15:00 Джо Байден під час зустрічі із Зеленським у Франції оголосив про виділення нового пакета військової допомоги Україні на суму 225 мільйонів доларів, який може містити боєприпаси для HIMARS, мінометні системи й артилерійські снаряди, ракети для систем ППО HAWK, ракети Stinger, Javelin і AT-4, 155-мм гаубиці, бронетехніку, патрульні катери, тощо.

Також Байден вибачився за багатомісячну затримку в ухваленні зброї для України.

Ще у 8 населених пунктах 10-кілометрової прикордонної зони Сумської області будуть проводити евакуацію населення, — заявив начальник ОВА Володимир Артюх.

У Луганську прилетіло по воєнній базі окупантів: з’явились супутникові знімки та фото наслідків.

14:00 Зеленський розпочав переговори з американським колегою Джо Байденом у Франції.

Єврокомісія закликала країни-члени Європейського союзу розпочати переговори щодо інтеграції України та Молдови.

13:00 Зеленський у Франції виступив з заявою: "Ця битва є роздоріжжям… Чи може Путін виграти цю битву? Ні. Бо ми з вами не маємо права програти. Чи має право ця війна згаснути на лініях, які є зараз? Ні, тому що ніяких ліній для зла не існує. Що 80 років тому, що зараз. Якщо хтось сам спробує намалювати тимчасові лінії, це дасть лише паузу перед новою війною. Як і тоді, коли зло розгортало агресію проти своїх сусідів у 1930-х роках. Чи можемо ми виграти цю битву? Безперечно, так. Ми можемо. Україна, а отже, і Європа. Європа, а отже, і Франція. Я впевнений у цьому так само, як Франція, яка вірила у свободу ще тоді, коли D-day ще не відбувся".

12:00 На Покровському напрямку окупанти продовжують активно тиснути, зокрема поблизу Новоолександріки, Євгенівки, Сокола та Красногорівки. ЗСУ роблять все, аби не допустити просування російських військ вглиб наших позицій, повідомляє Генштаб.

Покровський напрямок фронту на карті
Покровський напрямок фронту на карті

11:00 Польські фермери розблокували пункт пропуску "Гребенне" — "Рава-Руська" на кордоні з Україною. Про це повідомив речник ДПСУ полковник Андрій Демченко в коментарі "Українській правді".

"Фактично інтенсивний рух вантажних транспортних засобів в обох напрямках розпочався о 1 годині ночі. Наразі всі пункти пропуску на кордоні з Польщею працюють у штатному режимі", — зазначив він.

Пункт пропуску на карті
Пункт пропуску на карті

В ГУР попередили про підготовку російських пропагандистів до чергової порції ІПСО для українців. Цього разу на прицілі у кремлівських спецслужб — українська воєнна розвідка.

10:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрат окупантів на фронті в Україні:

Втрати армії РФ в Україні 07.06.2024
Втрати армії РФ в Україні 07.06.2024

9:00 Столичні рятувальники показали, як ліквідовують наслідки нічного удару по Київській області. До гасіння загоряння довелося навіть залучити пожежний поїзд.

8:00 Як повідомили у Повітряних Силах ЗСУ, цієї ночі ворог "кошмарив" Україну безпілотниками типу "шахед" і ракетами Х-101/Х-555. На жаль, не вдалося ліквідувати всі дрони (48 із 53), водночас всі 5 ракет були знищені. Бойова робота велася у дев’яти областях — Київській, Одеській, Миколаївській, Запорізькій, Дніпропетровській, Кіровоградській, Харківській та Хмельницькій.

США планують надати Україні додаткову військову допомогу вартістю 225 мільйонів доларів, повідомляє Associated Press. Цей пакет допомоги, за інформацією американських посадовців, включатиме різноманітне озброєння та техніку, зокрема: боєприпаси для ракетних систем HIMARS та артилерії, міномети, ракети для ППО-систем HAWK, переносні зенітно-ракетні комплекси Stinger, протитанкові ракетні комплекси Javelin та AT-4, броньовані машини, судна для патрулювання.

7:00 Десять кораблів ворог вивів у акваторію Азовського моря,Військово-морські сили ЗСУ. Свіжі дані стверджують, що троє суден є носіями "Калібрів" і можуть нести разом до 24 ракет. У Чорному ж морі наразі зафіксований лише 1 корабель загарбників.

Кількість кораблів РФ у Чорному та Азовському морях 07.06.2024
Кількість кораблів РФ у Чорному та Азовському морях 07.06.2024

6:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі ворог влаштував комбіновану атаку по Україні — застосовував як "шахеди", так і ракети. Вибухи чули на Київщині, Одещині, Вінничині, Хмельниччині тощо. Чекаємо подробиць від місцевих адміністрацій;
  • через черговий удар по Україні Польща та деякі інші європейські союзники піднімали в небо свою авіацію — швидше у профілактичних цілях, однак маючи на меті захистити свій повітряний простір від випадкових "зальотчиків". За наявними даними, начебто не знадобилося застосовувати;
  • за минулу добу на фронті зафіксовано 73 бойових зіткнення. Найбільш активним напрямком лишається Покровський — протягом четверга у цій зоні відповідальності ЗСУ відбили 28 спроб окупантів атакувати;
  • у США вважають, що наявність Китаю на прийдешньому Саміті миру в Швейцарії була б "корисною". "Вони були присутні на попередніх версіях саміту. Ми думали, що їхня присутність була корисною. Ми вважаємо, що їхня присутність була б корисною тут", — речник Держдепартаменту США Метью Міллер;
  • РФ відправила на Кубу чотири військові кораблі, — Reuters. Кубинське МЗС уже заявило, що ядерної загрози нема, а візит "відповідає історичним дружнім відносинам" та дотримується всіх міжнародних норм.

00:00 В низці областей України зафіксовано ворожі ударні дрони. В Одесі вибухи, попередньо ППО працює по "Шахедам", — передає кореспондент "Телеграфу".

Крім того, відмічено зліт бортів Ту-95 з аеродрому "Оленья". У разі бойового вильоту входження до Саратовської області та Каспій-Волгодонського регіону очікується розрахунково з 02:30 по 03:30. Відповідно, запуск ракет Х-101 та їх можливе входження в повітряний простір України, ймовірно, починаючи з 03:30 по 04:30, — повідомляють моніторингові канали.

Карта бойових дій станом на початок доби виглядає так. Аналітики DeepState повідомляють, що ворог захопив Іванівку на Куп’янському напрямі.

Карта бойових дій DeepState 07.06.2024
Карта бойових дій DeepState 07.06.2024

Про новини та події 4 червня ми розповідали тут: Війна — день 832: росіяни масово здаються в полон під Вовчанськом, але тиснуть на інші напрямки

З ситуацією в Україні за 5 червня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна – день 833: ворог знову атакує мирні міста, а в Україні досліджують нюанси мобілізації

А про те, що відбувалося 6 червня, читайте за посиланням: Війна – день 834: річниця підриву Каховської ГЕС та уточнення від Байдена щодо ударів по Росії