Війна — день 832: росіяни масово здаються в полон під Вовчанськом, але тиснуть на інших напрямках

Читать на русском
Автор
2053
Настав новий день опору російським окупантам Новина оновлена 05 червня 2024, 05:57
Настав новий день опору російським окупантам. Фото Фото "Телеграф"

Розповідаємо оперативно про головне за добу

Україна вже 832 дні б'ється проти російської навали. На Вовчанському напрямку росіяни почали масово здаватися в полон внаслідок контрнаступальних дій Збройних сил України. Але невдачі на Харківщині терористи компенсують тим, що збільшують тиск на українські позиції на інших ділянах фронту.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 4 червня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 За добу сталося 99 бойових зіткнень. Ситуація на фронті залишається напруженою, але контрольованою, йдеться у зведенні Генштабу.

22:00 Міністерство оборони України спільно з проектом Victory Drones запускають рекрутинг операторів безпілотників для громадян, які готові підписати контракт із ЗСУ.

21:00 Українські правоохоронці проводять розслідування страти 61 бійця ЗСУ, який потрапив у полон до росіян, повідомив генеральний прокурор України Андрій Костін.

20:00 Зеленський провів засідання Ставки Верховного Головнокомандувача, у рамках якого було визначено пріоритетні напрямки для розміщення на території України очікуваних систем ППО від партнерів.

18:00 Російські окупанти активізувалися і застосовують авіацію: Харківщину атакували вертольоти, Покровський, Курахівський і Краматорський напрямки противник закидає КАБами – Генштаб ЗСУ.

17:00 Російські війська обстрілюю Херсон, вибухи чути у прибережних районах міста, повідомляє начальник міської військової адміністрації Роман Мрочко.

16:00 Повідомляється про вибухи в Конотопі на Сумщині. Раніше було попередження про ракетну небезпеку.

15:00 Протягом останніх трьох діб сектор Авдіївка-Покровськ на Донеччині залишався основним напрямком зусиль російських сил, водночас окупанти не досягли значних успіхів, вважають у британській розвідці.

14:00 Над Чорним морем працюють два безпілотники, повідомляє моніторингова група "Кримського вітру".

13:00 З початку цієї доби, як повідомляє Генштаб ЗСУ, вже сталося 28 бойових зіткнень. Загарбники здійснили один ракетний удар із використанням двох ракет та один авіаційний удар із застосуванням двох КАБ, 24 рази атакували дронами-камікадзе, 614 разів обстріляли позиції наших військ та населені пункти.

12:00 СБУ зірвала ворожі теракти проти військових у Запоріжжі. Спецпризначенці затримали російського агента, який готував підриви авто співробітників запорізьких військкоматів. За вказівкою ФСБ зловмисник стежив за парковками біля військових об'єктів, щоб встановити вибухівку під машинами. Наразі він під вартою, йому загрожує довічне.

11:00 Від золотого медаліста, народженого у РФ, до стратега контрнаступу ЗСУ: що ми знаємо про головкома Олександра Сирського? Видання "Бабель" випустило величезний профайл на військового, що нині очолює українську армію. В біографії Сирського чимало цікавезних моментів — "Телеграф" зібрав найяскравіші із них.

  • Він закінчив школу із золотою медаллю і дав присягу у 1991 році. Частина його родини живе у Росії, але зв'язки з ними перервані.
  • У зоні АТО Олександр Сирський був одним із перших офіцерів, хто проводив навчання безпосередньо на передовій.
  • Під час контрнаступу на Харківщині саме його план операції (а не Залужного!) погодив Зеленський.

10:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрат окупантів на фронті:

Втрати армії РФ в Україні 04.06.2024
Втрати армії РФ в Україні 04.06.2024

09:00 У вівторок, 4 червня, в Україні вшановують пам'ять безневинних жертв війни — дітей, які загинули внаслідок ведення бойових дій. За офіційними даними Офісу Генерального прокурора, 551 українська дитина загинула від рук ворога з початку повномасштабного вторгнення. Ще 1368 — отримали поранення.

08:30 Внаслідок ракетного удару по Дніпру поранено семеро осіб. Серед них двоє дітей — 1-місячний та 17-річний хлопці.

07:00 Станом на ранок 4 червня в акваторії Чорного моря знаходиться два ворожих кораблі, один із яких є носієм "Калібрів". Також одне вороже судно зафіксоване у Середземному морі — його загальний залп до 8 ракет, повідомили у Військово-Морських Силах ЗСУ.

Кораблі РФ у Чорному морі 04.06.2024
Кораблі РФ у Чорному морі 04.06.2024

06:30 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі у частині регіонів України оголошувалася повітряна тривога — кілька разів через загрозу застосування балістичного озброєння. Вибухи чули жителі Донеччини, Херсона, а під ранок — Дніпра. Чекаємо офіційних даних від місцевих адміністрацій та ПС ЗСУ;
  • у вівторок, 4 червня, на українців знову чекають стабілізаційні відключення світла. Для Києва обмеження більші, ніж у понеділок, тож, імовірно, світло буде відсутнім і у світло-сірій зоні графіків. Так дані озвучив на своїй Facebook-сторінці гендиректор компанії-постачальника електроенергії Yasno Сергій Коваленко;
  • Бельгія запропонувала іншим країнам-членам ЄС позбавити Угорщину права голосу під час прийняття рішень в ЄС. Для цього до Угорщини пропонується застосувати статтю 7 Договору про Євросоюз – висловити країні недовіру. Подібну думку висловила очільниця бельгійського МЗС Аджа Лябіб, пише DW;
  • у США та Євросоюзі ввели нові санкції проти Ірану — обмеження торкнулися як фізичних, так і юридичних осіб, котрі причетні до виробництва та передачі "шахедів" Росії і бойовикам на Близькому Сході. Про це повідомили у Держдепартаменті Штатів.

05:00 Повітряна тривога на півдні та сході через активність тактичної авіації російських терористів.

03:00 Повітряні сили оголошували тривогу через БПЛА невизначеного типу. Останній раз ворожі безпілотники бачили на Сумщині.

01:00 Відбій повітряних тривог. Наразі українське небо повністю чисте.

00:00 Було оголошено повітряні тривоги у деяких регіонах через безпілотники.

З ситуацією в Україні 1 червня можна ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 829: Україна зустрічає літо під атакою дронів та ракет росіян

Дізнатись про події 2 червня можна за посиланням: Війна — день 830: рекордні втрати росіян у травні та наслідки ракетної атаки 1 червня

Про те, що відбувалося 3 червня, читайте у матеріалі: Війна — день 831: окупанти не припиняють тиснути на багатьох ділянках фронту, але зазнають втрат без істотних успіхів