Війна — день 831: окупанти не припиняють тиснути на багатьох ділянках фронту, але зазнають втрат без істотних успіхів

Читать на русском
Автор
906
Настав новий день опору російським окупантам Новина оновлена 03 червня 2024, 23:28
Настав новий день опору російським окупантам

Розповідаємо оперативно про головне за добу

Україна продовжує відбивати широкомасштабне російське вторгнення. Окупаційні війська не припиняють спроб штурмів на різних ділянках фронту, а найгарячішим залишається покровський напрямок, де українським військовим доводиться відбивати понад півтора десятка атак на добу. Водночас артилерія та авіація ЗСУ завдають ударів по тилах супротивника.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 3 червня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Італія передасть Україні систему SAMP/T — глава італійського МЗС.

За словами Антоніо Таяні, SAMP/T стане частиною дев'ятого пакета допомоги, який Італія готує Україні. Інших подробиць він не повідомив.

22:00 ПС ЗСУ повідомляють про рух БпЛА невстановленого типу:

  1. Група через Харківщину в напрямку Полтавської області;
  2. Ще одна група через Сумщину в напрямку Чернігівщини.

21:00 Українські захисники завдали удару по російському зенітному ракетному комплексу С-300, який знаходився на території РФ.

19:00 Італія, швидше за все, відправить в Україну другу систему ППО SAMP/T, повідомило Reuters у понеділок джерело, близьке до цього питання.

18:00 Сили оборони півдня повідомили, що за минулу добу втрати ворога становлять 108 осіб та 37 одиниць озброєння та військової техніки, з них:

  • 10 гармат;
  • 1 засіб ППО;
  • 19 одиниць автобронетехніки;
  • 2 розвідувальні БпЛА;
  • 5 одиниць спеціальної та інженерної техніки.

Знищено 3 польові пункти боєпостачання та 2 спостережні пункти.

17:00 Міністр оборони України Рустем Умеров закликав провідні світові оборонні компанії та технологічні гіганти інвестувати у виробництво зброї в Україні.

16:00 У Харкові внаслідок ударів РФ не залишилося власної електрогенерації, ми змушені брати електрику з інших міст, — мер міста Терехов.

15:00 Внаслідок скидання керованих авіабомб у с.Михайлівка Новогродівської громади загинули двоє людей, одна отримала поранення, серед загиблих — дитина, повідомив голова Донецької ОВ Вадим Філашкін.

14:00 Найближчим часом Україна та Естонія підпишуть двосторонню угоду про гарантії безпеки, повідомив глава МЗС Естонії.

12:00 СБУ повідомила про підозру очільнику "Юнармії" в Криму Сергію Гаврильчуку. На окупованому півострові він займається вербуванням школярів на війну в Україні.

"Вказівка направляти своїх учнів до "Юнармії" є у кожній школі півострову. Інструктори цієї установи ідеологічно налаштовують дітей проти України. Також там навчають школярів тактиці ведення бою і проводять з ними вогневу та розвідувально-диверсійну підготовку", — зазначили у пресслужбі відомства.

10:00 Вночі та вранці 3 червня окупанти гатили по Сумщині — під вогонь потрапили Хотінська та Краснопільська громади. Зафіксовано 21 обстріл.

У Харківській обласній прокуратурі показали наслідки нічних ударів по Чугуївській громаді на Харківщині.

09:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрати окупантів на фронті:

Втрати армії РФ в Україні 03.06.2024
Втрати армії РФ в Україні 03.06.2024

08:00 Вночі російські окупанти вкотре вдарили ракетами по Харківщині — є загиблі та поранені. Як повідомили у Харківській ОВА, під атакою ворога опинилася Слобожанська громада. Було зафіксовано щонайменше п’ять масованих ударів. Влучання сталися на території відпочинкового комплексу, є пошкодження будинків на території. На жаль, одна людина загинула, ще двоє отримали поранення.

07:00 Президент Володимир Зеленський прибув із офіційним візитом до Філіппін і вже зустрівся із тамтешнім колегою Фердинандом Маркосом-молодшим. Це вперше в історії взаємодії двох країн відбулася зустріч політиків на настільки високому рівні.

06:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • ніч в Україні минула відносно спокійно. У низці областей оголошувалася повітряна тривога, про вибухи повідомлялося на Харківщині та Одещині. Чекаємо деталей від Повітряних Сил ЗСУ та місцевих адміністрацій;
  • понеділок, 3 червня, для жителів усіх регіонів України мине із відключеннями електроенергії протягом усієї доби. Все — через серйозний дефіцит енергії у системі, зокрема викликаний і масштабними атаками окупантів у перші дні літа. Інформацію повідомив голова правління "Укренерго" Володимир Кудрицький;
  • найбільш активним напрямком на фронті залишається Покровський. За минулу добу із 60 зіткнень з противником тут зафіксовано 17. Найгарячіше — поблизу Новоолександрівки та Сокола, зазначили у Генштабі ЗСУ;
  • Bild: Саудівська Аравія, швидше за все, не буде представлена на прийдешньому Саміті миру щодо України, який проходитиме у Швейцарії. Причина начебто у відсутності представників РФ;
  • російський "Фонд підтримки та захисту прав співвітчизників" ("Правфонд"), що діє на території 48 країн світу, дотичний до розповсюдження кремлівської пропаганди у світі. Про це пише The Guardian.

05:00 Повітряну тривогу давали у східних регіонах через активність тактичної авіації терористів.

03:00 В Британії вважають, що Путіну не можна дати перемогти у війні проти України. Якщо російський диктатор захопить Україну, його вже не вдасться зупинити.

01:00 У східних регіонах давали повітряну тривогу через загрозу балістики з боку російських терористів.

00:00 Президент України Володимир Зеленський візьме участь у зустрічі лідерів країн "Великої сімки" (G7), яка проходитиме з 13 по 15 червня в Апулії, Італія, повідомляє агентство ANSA.

Участь президента України підтвердила прем’єр-міністр Італії Джорджія Мелоні

Про те, що відбувалося 31 травня, читайте у матеріалі: Війна — день 828: довгоочікуване рішення США щодо ударів по РФ та новий обмін полоненими

З ситуацією в Україні 1 червня можна ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 829: Україна зустрічає літо під атакою дронів та ракет росіян

Дізнатись про події 2 червня можна за посиланням: Війна — день 830: рекордні втрати росіян у травні та наслідки ракетної атаки 1 червня