Війна — день 830: рекордні втрати росіян у травні та наслідки ракетної атаки 1 червня

Читать на русском
Автор
1080
Настав новий день спротиву російським окупантам Новина оновлена 02 червня 2024, 23:07
Настав новий день спротиву російським окупантам. Фото Телеграф

Розповідаємо оперативно про головне за добу

Російські окупанти продовжують намагатися наступати на деяких ділянках фронту в Україні. Травнева авантюра під Харковом та накази взяти Часів Яр "за будь-яку ціну" довго коштували терористам – у травні Росія зазнала рекордних втрат у живій силі, ББМ та артилерії. Розуміючи, що на фронті нічого не виходить, терористи б'ють по енергетиці – наслідки ракетного удару 1 червня дуже недобрі.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 2 червня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Україна, теоретично, може збивати військову авіацію у повітряному просторі Росії німецькими системами Patriot. Це передбачає дозвіл Берліна на застосування німецької зброї для ударів по російській території, сказав керівник робочої групи з координації допомоги Україні при Міноборони Німеччини генерал-майор Крістіан Фройдінг.

22:00 Близько 1,5 мільйона військовозобов’язаних оновили свої дані – Міноборони.

Найбільше військовозобов’язаних користуються для оновлених даних застосунком "Резерв+"

21:00 У Румунії обговорюється можливість передачі Україні системи протиповітряної оборони Patriot. Ця система могла б прикривати румунську територію, заявив румунський прем'єр Марчел Чолаку.

20:00 На фронті з початку 2 червня вже сталося 55 бойових зіткнень. На Покровському напрямку, де все ще точаться бої, ЗСУ ліквідували понад 350 окупантів, повідомляє Генштаб ЗСУ.

18:00 Російська армія за останній тиждень застосувала проти України близько 1000 ракет, дронів та керованих авіаційних бомб (КАБ), заявив Зеленський.

17:00 Сили оборони Півдня надалі завдають вогневого ураження по місцях дислокації ворога, вогневих позиціях і тилах.

Протягом доби отримано підтвердження про зменшення кількості особового складу противника на 38 осіб.

Також ворог втратив 14 одиниць озброєння та військової техніки, з них:

  • 4 гармати;
  • 9 одиниць авто-бронетехніки;
  • 1 мотоцикл.

Знищено 3 польові пункти боєпостачання та 3 бліндажі.

16:00 Франція дозволила Україні використовувати свої далекобійні ракети Storm Shadow для ударів по аеродромах у Курській та Білгородській областях — BBC із посиланням на анонімного офіцера військової авіації.

15:00 Зеленський візьме участь у саміті G7 13-15 червня в Італії

Про це сьогодні заявила прем'єрка Італії Мелоні.

За словами Мелоні, на саміт запрошено щонайменше п'ятнадцять країн і міжнародних інституцій, окрім лідерів учасників Групи та Папи Римського.

14:00 Російські окупанти у Криму перекидають комплекси радіопридушення "Борисоглібськ". Активність помічена на виїзді із Джанкоя.

13:00 На фронті минулої доби сталося 98 бойових зіткнень, а з початку поточної доби — вже 29 бойових зіткнень. На Курахівському напрямі російські війська мають значні втрати.

12:00 В Одесі потужний вибух

11:00 ЗСУ контратакували у Вовчанську на Харківщині та відбили кілька кварталів, — воєнний аналітик Bild Юліан Рьопке підтвержує інфу Z-каналів, які вчора пушили "український контрнаступ".

10:00 106 країн світу вже підтвердили свою участь у Саміті миру, який пройде у Швейцарії 15 червня, — повідомив президент Зеленський.

За його словами, РФ погрожує деяким країнам і намагається зірвати саміт.

09:00 Зеленський подякував США за дозвіл бити їхньою зброєю російською територією.

Президент України поспілкувався з міністром оборони США Ллойдом Остіном на полях Азіатського саміту з питань безпеки.

08:00 Ввечері агресор продовжував бити по Нікопольщині. Дронами-камікадзе поцілив по Мирівській громаді. По Марганецькій – артилерією, — ОВА

Пошкоджені 2 приватні будинки, господарська споруда й гараж.

07:00 Втрати окупантів за добу

05:00 Для східних областей оголошували повітряну тривогу через загрозу балістики з боку російських терористів. Також терористи запустили крилату ракету у бік Первомайського на Харківщині.

04:15 Балістична загроза для Одеси з тимчасово окупованого Криму.

03:00 Кілька безпілотників все ще перебувають у повітрі.

01:00 Від п'яти до семи ударних БПЛА російських терористів перебувають в небі над кількома українськими регіонами.

00:00 Російські ударні безпілотники зафіксовані курсом на Вінницьку, Запорізьку та Дніпропетровську області.

Про те, що відбувалося 30 травня, читайте у матеріалі: Війна — день 827: загибель "Чеки" на фронті та потужна операція ГУР у Криму

З ситуацією в Україні 31 травня можна ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 828: довгоочікуване рішення США щодо ударів по РФ та новий обмін полоненими

Дізнатись про події 1 червня можна за посиланням: Війна — день 829: Україна зустрічає літо під атакою дронів та ракет росіян