Війна — день 827: загибель "Чеки" на фронті та потужна операція ГУР у Криму

Читать на русском
Автор
1384
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 30 травня 2024, 23:01
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Російські окупанти продовжують намагатися реалізувати свою перевагу в живій силі та авіації, фокусуючи зусилля на Покровському та Куп’янському напрямках. Тривають бойові дії й на напрямі Вовчанська, де росіяни стирають громадянську інфраструктуру термобаричними боєприпасами. Подібну зброю також використовують і на інших напрямках, наприклад у Донецькій області скидання термобаричної бомби пошкодило більше сотні будинків.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 30 травня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Байден таємно дозволив Україні наносити удари по території РФ з використанням американської зброї, — Politico. Удари можна наносити по території Росії виключно в районі Харківської області, пишуть журналісти.

22:00 Під час візиту до Одеси міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус оголосив про новий пакет військової допомоги Україні на суму €500 млн, повідомляє DPA. Перададуть велику кількість ракет для систем ППО типу Iris-T, безпілотники для розвідки та ведення бойових дій у Чорному морі, запчастини для артилерійських систем, які постачає Німеччина, запасні двигуни для танків Leopard, а також мільйон патронів для стрілецької зброї.

21:00 Шахеди із Запорізької області в північно західному напрямку, — попереджають Повітряні сили ЗСУ.

Генштаб підтвердив ураження ракетами ATACMS Керченської переправи. В результаті ураження суттєвих пошкоджень зазнали два пороми, які здійснювали залізничні та автомобільні перевезення. Один із них сів на мілину, чим заблокував функціонування всієї Керченської переправи. Як зазначили в Генштабі, переправу прикривали "сучасні" російські засоби ППО — "Панцир", "Тор", "Тріумф".

Зеленський опублікував вечірнє звернення, де згадав загиблу парамедикиню "Чеку":

20:00 В Харкові пролунали вибухи під час повітряної тривоги.

Сили оборони контролюють 70% Вовчанська на Харківщині, в місті тривають вуличні бої, — повідомив речник оперативно-тактичного угруповання військ "Харків" Юрій Повх в етері "УП. Live".

За підрахунками Великої Британії, з початку великого вторгнення РФ в Україну втрати російських військ перевищили 465 тисяч, — дипломат представництва Великої Британії при ОБСЄ Анкур Нараян.

19:00 У Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України уточнили, що внаслідок удару українськими морськими дронами Magura V5 у Криму було знищено два ворожі катери КС-701 "Тунець", ще два — уражено.

Президент Володимир Зеленський і президент США Джо Байден напередодні Саміту миру, який проходить 15-16 червня у Швейцарії, підпишуть угоду про безпеку. Підписання відбудеться в Італії, повідомляє Financial Times з посиланням на джерела.

18:00 Литва приєдналася до коаліції країн, які надають допомогу українській протиповітряній обороні, повідомив президент Литви Гітанас Науседа.

Для мешканців Запоріжжя подовжили заборону на купання на міських пляжах до закінчення воєнного стану.

17:00 Перші поставки Україні артилерійських снарядів у рамках так званої чеської ініціативи відбудуться вже найближчими днями, заявляє прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала.

Норвегія вважає, що Україні необхідно надати право атакувати територію Росії за допомогою західної зброї, заявив міністр закордонних справ Норвегії Еспен Барт Ейде.

16:00 Прессекретар Володимира Путіна Дмитро Пєсков назвав війну безглуздою та звинуватив Захід у нагнітанні: "Вони всіляко провокують Україну на продовження цієї безглуздої війни. Самі мають намір продовжувати війну з нами — війну у прямому та переносному значенні".

Президент України Володимир Зеленський у суботу, 1 червня, відвідає Саудівську Аравію, — DPA.

15:00 Україна виконала вимоги щодо проведення реформ, необхідних для початку переговорів щодо вступу до Євросоюзу, – міністр з питань Європи у німецькому уряді Ганна Лурманн.

КП "Київський метрополітен" через дефіцит фахівців робітничих професій, що виник у зв'язку з міграцією та мобілізацією, змушене збільшувати інтервали між поїздами в пікові години. Інтервали між поїздами будуть збільшені орієнтовно на одну хвилину в менш завантажені години і на 45 секунд у "пікові" години.

Франція невдовзі може відправити військових інструкторів до України та оголосить про своє рішення під час візиту до країни президента Володимира Зеленського наступного тижня, — Reuters.

14:00 Внаслідок нічної атаки на Крим, за версією росЗМІ, нібито було пошкоджено або знищено один лоцманський катер "Мрія", два пороми "Авангард" і "Конро Трейдер", чотири транспортно-десантні катери КС-701 "Тунець".

13:45 В Харкові чутно вибухи, — ворог завдає ракетних ударів по Харківському та Чугуївському районам.

В Офісі президента нібито відмовилися від ідеї "економічного бронювання" від мобілізації, — повідомила РБК-Україна з посиланням на своє джерело в ОП. "Телеграф" опитав свої джерела в ОП з цього питання, і ось яку відповідь отримав: "Не було нарад з цього приводу, тому фізично не могли ані відмовитися, ані погодитися".

13:00 Скільки кораблів ЧФ Росії було підбито та підтоплено станом на 30.05.2024:

Втрати флоту Росії в війні проти України на 30 травня 2024
Втрати флоту Росії в війні проти України на 30 травня 2024, інфографіка "Телеграфу"

12:00 СБУ затримала на Херсонщині двох колаборанток, які співпрацювали з російськими окупантами під час захоплення правобережної частини Херсона. Одна з них, колишня посадовиця Фонду соцстрахування, приєдналася до окупаційної адміністрації та очолила "відділ соцполітики", запроваджуючи російське "законодавство". Інша колаборантка агітувала місцевих жителів за приєднання до Росії під час незаконного "референдуму". Обидвом оголошено підозру за колабораційну діяльність, їм загрожує до 10 років в'язниці з конфіскацією майна.

10:00 Причина, по якій підрозділам ППО не вдалося збити всі крилаті ракети, випущені по Україні російськими бомбардувальниками, — брак відповідного озброєння. Про це заявив речник Повітряних Сил ЗСУ Ілля Євлаш у ефірі телемарафону.

"Напередодні нам вдавалося ліквідовувати і більший відсоток збитих цілей, — визнав він. — Основне питання — це дефіцит засобів протиповітряної оборони. Нам доводиться маневрувати своїми наявними силами і засобами, аби відбивати атаки, оскільки досить часто противник застосовує з різних точок, місць пусків свої ударні як безпілотники, так і ракети".

9:00 Генштаб ЗСУ оновив статистику втрат окупантів на фронті в Україні:

Втрати армії РФ в Україні 30.05.2024
Втрати армії РФ в Україні 30.05.2024

8:00 Мінус сім ракет та 32 "шахеди" — такий "урожай" сьогодні вночі зібрали наші підрозділи ППО. Як повідомили у Повітряних Силах ЗСУ, всього окупанти випустили по Україні 8 зенітних керованих ракет С-300/С400, 11 крилатих ракет Х-101/Х-555 та 32 безпілотники. Бойова робота велася нашими підрозділами на території дев’яти областей — на Дніпропетровщині, Черкащині, Кіровоградщині, Одещині, Запоріжжі, Херсонщині, Київщині та Вінниччині.

7:00 Харківщині знову дісталося вночі — цього разу ворог бив по Малоданилівській громаді. Як заявив очільник ОТГ Олександр Гололобов, через обстріл С-300 пошкоджено житловий мікрорайон, медзаклад, спортивну школу, бібліотеку та магазини. Без вікон залишилися понад 100 квартир.

"Історична пам’ятка, місце, де кувалися майстри спорту, навчалися діти та просто відпочивали мешканці, повністю зруйноване", — додав він.

6:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі в Україні кілька разів оголошувалася повітряна тривога для низки регіонів. Вибухи чули в Одесі, Дніпрі, Харкові, у Хмельницій та Полтавській областях. Чекаємо на подробиці від ЗСУ та місцевих адміністрацій;
  • неспокійно було і в окупованому Криму — після опівночі жителі Керчі почали масово жалітися на низку потужних вибухів, котрі чули в різних районах міста. Окупанти вже заявили про пошкодження кількох поромів;
  • Politico: Німеччина може дозволити Україні використовувати зброю зі своїх поставок для ударів по території РФ, однак є нюанси. Прессекретар Олафа Шольца Штеффен Хебестрайт зазначив, що "оборонні дії України не обмежуються власною територією і можуть поширюватися на територію агресора". При цьому домовленостей між Києвом та Берліном він розкривати не став;
  • Генштаб повідомив, що за добу на фронті було зафіксовано 102 бойових зіткнення з ворогом. Найбільш активними напрямками є Покровський та Куп'янський.

3:00 Російські бомбардувальники відстрілялися в районі Енгельса, всього там було зафіксовано 4 літаки Ту-95. Крім цього, кілька ракет С-300 були запущені по Харкову, через що було пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури.

1:00 Російські БПЛА атакують Дніпро, у місті чути роботу ППО. Усього ж дрони помічені у семи областях.

00:00 Моніторингові групи повідомляють, що кілька стратегічних бомбардувальників Ту-95 піднялися у повітря з аеродрому "Оленья". Якщо виліт бойовий, то пуски будуть проведені приблизно о 2:00 — 3:00, до українського повітряного простору вони увійдуть приблизно через годину після запуску.

Про те, що відбувалося 27 травня, читайте у матеріалі: Війна — день 824: росіяни мають перевагу на двох напрямках та збирають нове ударне угруповання

З ситуацією в Україні 28 травня можна ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 825: окупанти збирають сили на кордоні, а Україна знищує російські об’єкти в тилу

Дізнатись про події 29 травня можна за посиланням: Війна — день 826: ситуація на Харківщині стабілізується, але росіяни готуються наступати в іншому місці