Війна — день 826: ситуація на Харківщині стабілізується, але росіяни готуються наступати в іншому місці

Читать на русском
Автор
1234
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 29 травня 2024, 23:53
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Бої в Україні тривають і йдуть зі змінним успіхом і доки ситуація на Харківському напрямку стабілізувалася, новий наступ росіяни планують провести за напрямом Торецька та Нью-Йорка. ЗСУ намагаються не дати ворогові розгорнути наступ у бік Покровська, і водночас прикривають два міста неподалік Горлівки. Своєю чергою, Росія через проблеми з втратами змушена буде незабаром оголосити нову хвилю мобілізації та взяти на службу від 300 до 500 тисяч солдатів.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 29 травня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Російські війська не припиняють атакувати по всій лінії фронту, концентруючи зусилля на Харківщині та на Покровському напрямку. Наразі загальна кількість ворожих наступальних та штурмових дій уже зросла до 82, повідомляє Генштаб ЗСУ.

22:00 У Міністерстві оборони України працюють над тим, щоб Кабмін виділив додаткові 370 млрд гривень на закупівлю озброєння, повідомив міністр оборони Умєров.

20:00 Ворог намагається просунутися углиб нашої території, але успіхів немає, повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

19:00 Міністерство оборони України разом з Міністерством питань стратегічних галузей промисловості й Генеральним штабом провели випробування роботизованої техніки, яка призначена для евакуації з поля бою.

18:00 Пошукові роботи в "Епіцентрі" у Харкові завершено, — МВС

Поліція ідентифікувала усі 19 тіл загиблих внаслідок російських авіаударів.

Внаслідок ударів по гіпермаркету загинули 12 чоловіків та 7 жінок. Серед жертв – 17-річний хлопець та 12-річна дівчинка. Ще 54 особи отримали поранення.

17:00 Шведська армія передасть Україні всі свої бронетранспортери Pansarbandvagn 302. До них передадуть запасні частини.

16:00 Канада не обмежує Україну у використанні зброї, що їй передається, — глава МЗС.

15:00 Російські окупаційні війська станом на 13:30 зберігають високу активність на Покровському та Куп'янському напрямках, з початку доби там сталося і ще триває 16 та 10 боїв відповідно, повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

14:00 Внаслідок ворожого обстрілу в Краматорську минулої ночі постраждали понад 20 багатоквартирних житлових будинків – зруйновано дахи, вибито вікна, поранення отримав один місцевий житель, повідомив голова обласної військової адміністрації Вадим Філашкін.

12:00 В Харківській області російські окупанти намагаються сховатися від українських всюдисущих дронів і несуть значні втрати. Про це йдеться у свіжому перехопленні телефонних розмов ворожих солдат, яким поділилися у СБУ.

11:00 Швеція надає Україні пакет військової допомоги на 1,3 мільярда доларів, повідомляє видання Sydsvenskan. До нього увійдуть літаки радіолокаційної розвідки та управління ASC 890. А також – БТРи та артилерійські снаряди.

Вранці по Краснопільській громаді, що на Сумщині, окупанти вдарили ракетами. Через атаку, за попередніми даними, загинуло двоє людей, ще троє — отримали поранення. Пошкоджено адмінбудівлі та будинок культури.

10:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрат окупантів на фронті в Україні:

Втрати армії РФ в Україні 29.05.2024
Втрати армії РФ в Україні 29.05.2024

09:00 У Рівненській області уламки дрона впали на території одного з енергетичних об'єктів. Через те, що спрацювала система захисту, частина населених пунктів регіону залишилися ненадовго без електрики. Моментом на зараз уже всі абоненти зі світлом.

08:00 Кількість загиблих у Харкові внаслідок удару по "Епіцентру" зросла до 19. У лікарні помер 40-річний чоловік, який отримав серйозні опіки під час атаки — понад 50% тіла.

07:30 13 із 14 "шахедів" було знищено вночі силами підрозділів ППО. Як повідомляють у Повітряних силах ЗСУ, всі безпілотники запускалися з території Приморсько-Ахтарську, РФ. Бойова робота велася у межах трьох областей — на Миколаївщині, Кіровоградщині та Рівненщині.

6:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • ніч в Україні минула відносно спокійно, однак окупанти знову намагалися кошмарити мирне населення за допомогою "шахедів". Вибухи чули у Донецькій, Херсонській, Миколаївській та Рівненській областях. Чекаємо даних від місцевих адміністрацій;
  • Покровський напрямок на фронті лишається одним із найбільш активних і інтенсивних в плані боїв — лише за минулу добу ворог 25 разів штурмував українські позиції. За даними Генштабу, на окремих ділянках загарбники, на жаль, мають частковий успіх;
  • The Telegraph: Україна не зможе отримати позитивних зрушень щодо членства у НАТО цього річ, партнери просять Володимира Зеленського не форсувати події;
  • Вовчанськ Харківської області загарбники "криють" із всіх видів зброї, в тому числі забороненої. Зафіксовано використання авіаційних ракет, бомб ФАБ-500, снарядів важких вогнеметних систем ТОС-2 "Сонцепьок", а також термобаричних боєприпасів. Про це в ефірі телемарафону заявив речник оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" Назар Волошин;
  • у США розбився новий військовий літак F-35 — це сталося у штаті Нью-Мексико під час польоту для передачі судна в експлуатацію корпусу морської піхоти. Пілот отримав серйозні поранення, але вижив.

3:00 Російська атака продовжується, а останні БПЛА зафіксовані на Рівненщині. Вони летять на Захід.

00:30 Росіяни запустили БПЛА з південних областей у бік центральних. Дві групи помічені у Миколаївській та Кіровоградській областях.

Дізнатися про події 26 травня можна за посиланням: Війна — день 823: росіяни штурмують на сході та посилюють повітряний терор

Про те, що відбувалося 27 травня, читайте у матеріалі: Війна — день 824: росіяни мають перевагу на двох напрямках та збирають нове ударне угруповання

З ситуацією в Україні 28 травня можна ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 825: окупанти збирають сили на кордоні, а Україна знищує російські об’єкти в тилу