Війна — день 824: росіяни мають перевагу на двох напрямках і збирають нове ударне угруповання

Читать на русском
Автор
1496
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 27 травня 2024, 23:51
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Російські окупанти активно тиснуть на Куп’янському та Покровському напрямах, де вони намагаються реалізувати свою перевагу у живій силі та авіації. Попри це, бійці ЗСУ стійко тримають оборону, а подекуди й самі проводять штурмові дії, щоб покращити своє становище. При цьому ситуація може загостритись на Харківському напрямку, оскільки там росіяни формують нове ударне угруповання.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 27 травня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 У понеділок ЗС РФ обстріляли двома керованими авіабомбами Холодногірський район Харкова, під ударами були два підприємства, одне з них виробляє солодощі, інше — сільгосптехніку, повідомляє Міністерство внутрішніх справ України.

21:00 Українські засуджені, яких мобілізували в обмін на дострокове звільнення, служитимуть у спеціальних штурмових підрозділах, які складаються з таких самих ув'язнених. Про це заявив міністр юстиції Денис Малюська.

19:00 У Високобірському лісництві (Балаклійський район Харківської області) через ворожі обстріли виникла пожежа, яка у свою чергу викликала детонацію боєприпасів, залишених окупантами під час відступу у 2022 році.

18:00 Кількість загиблих унаслідок ракетного удару по Снігурівці зросла до 3 людей. Ще 6 людей отримали поранення.

Аварійно-рятувальні роботи завершені.

17:00 Іспанія готує пакет військової допомоги. За даними El Pais, у пакет увійдуть 19 танків Leopard 2A4, артилерійські снаряди, антидронові засоби та ракети-перехоплювачі до Patriot. Очікується й розширення місії з підготовки українських військових у Іспанії — до неї долучать ще 400 рекрутів.

16:00 Іспанія підтримає Україну на 1 млрд євро на рік згідно з підписаною в Мадриді угодою у сфері безпеки, сказав на брифінгу в Мадриді після підписання документа прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес.

З початку доби найбільше бойових зіткнень зафіксовано на Покровському напрямку. Сили оборони стримують тиск ворога, повідомляє Генштаб ЗСУ.

На Харківському напрямку ворог спрямовує штурмові дії у бік населеного пункту Липці. Зокрема, бої йдуть у районі Вовчанська.

На Покровському напрямку кількість атак ворога зросла до восьми. Нині ситуація напружена.

На Времівському напрямку ворог зробив ще одну спробу штурму — вдруге за день біля села Старомайорське.

15:00 Російські окупанти вдень обстріляли мийку у Снігурівці Миколаївської області, постраждали двоє людей, дівчина важка, повідомив голова Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім.

14:00 Складна ситуація на фронті в Україні викликана тим, що союзники НАТО не виконали свої обіцянки і не поставили Києву необхідне озброєння, заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг.

12:00 На Донеччині СБУ затримала чергового інформатора російських спецслужб, який працював на ГРУ РФ. Він намагався допомогти ворогу захопити Красногорівку. Для цього чоловік відстежував пункти дислокації ЗСУ, які обороняють населений пункт. Зараз інформатор під вартою, йому загрожує довічне ув'язнення.

10:00 Генштаб ЗСУ оновив статистику втрат ворога за минулу добу:

Втрати армії РФ в Україні 27.05.2024
Втрати армії РФ в Україні 27.05.2024

09:00 За минулу добу окупанти вбили на Донеччині п'ятьох цивільних осіб. Як повідомив очільник Донецької ОВА Вадим Філашкін, іще троє людей отримали поранення.

08:00 Минулої доби окупанти обстріляли майже десять населених пунктів Херсонщини, включно з обласним центром. Відомо про пошкодження 12 приватних будинків, також зафіксовані прильоти в адмінбудівлю та Пункт незламності. Троє людей отримали поранення.

07:00 Харків відвідала координаторка системи ООН в Україні Деніз Браун. Вона побувала на місцях ударів армії РФ і поклала квіти до імпровізованого меморіалу поблизу зруйнованого окупантами "Епіцентру", де загинули десятки людей.

06:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • ніч минула відносно спокійно для жителів більшості регіонів України. Повідомлялося про вибухи у Херсонській, Запорізькій та Харківській областях. Чекаємо деталей від місцевих адміністрацій;
  • вночі територію РФ вкотре атакували невідомі безпілотники — зокрема, гучно було в Орловській області. Є дані про пожежу на Лівенській нафтобазі та паливно-заправної станції, без поранених та загиблих не обійшлося;
  • "Разом ми можемо зупинити жорстокі атаки Росії. Нам необхідно терміново дійти до комплексного рішення щодо протиповітряної оборони України", – заявив голова Євроради Шарль Мішель, засуджуючи удар окупантів по "Епіцентру" в Харкові;
  • DeepState: ворог окупував Нетайлове на Донеччині, а також має просування біля Часового Яру, Солодкого, Новомихайлівки, Соколу, Очеретиного, Новоолександрівки та в Берестовому;
  • ізраїльські війська продовжують військові операції проти терористів з палестинського угруповання ХАМАС на півдні Сектора Газа. Це відбувається навіть попри рішення Міжнародного кримінального суду, котрий вимагає від Ізраїлю термінової зупинки активних бойових дій у Рафаху. Слід зазначити, що напередодні ХАМАС саме з території Рафаху вдарили по Тель-Авіву кількома ракетами.

05:00 Російські терористи вчергове обстріляли КАБами Вовчанськ на Харківщині. Терористи користуються відсутністю в районі необхідної ППО та бездіяльністю українських союзників, які занадто обережні та не дозволяють Україні знищувати літаки над російською територією.

03:00 Росіяни в Україні втрачають не менше 24 тисяч одиниць особового складу на місяць. Таку оцінку дав канцлер ФРН Олаф Шольц.

01:00 Повітряних тривог немає, безпілотники росіян у повітряному просторі відсутні.

00:00 У звіті британської розвідки йдеться про те, що росіяни втратили імпульс на Харківському напрямку, а фронт там стабілізувався

Про те, що відбувалося 24 травня, читайте у матеріалі: Війна — день 821: Зеленський відвідав багатостраждальний Харків, а в Білорусі збори диктаторів

З ситуацією в Україні 25 травня можна ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 822: Україна потужно відбиває штурми РФ, але є занепокоєння через ситуацію в Білорусі

Дізнатись про події 26 травня можна за посиланням: Війна — день 823: росіяни штурмують на сході та посилюють повітряний терор