Війна — день 822: Україна потужно відбиває штурми РФ, але є занепокоєння через ситуацію в Білорусі

Читать на русском
Автор
1516
Настав новий день спротиву російським окупантам Новина оновлена 25 травня 2024, 23:03
Настав новий день спротиву російським окупантам. Фото telegraf.com.ua

Розповідаємо оперативно про головне за добу

На календарі субота, 25 травня 2024 року. Російські війська продовжують кошмарити Харківську область, але є й позитивні новини, — ситуація контролюється Силами оборони України й просування ворога зупинено. Проте викликає занепокоєння ситуація у Білорусі, куди несподівано нагрянув російський диктатор Володимир Путін із соратниками, а також український експрезидент-втікач Віктор Янукович. На тлі цього раптового з’їзду ходять чутки про можливу підготовку Росією нового фронту війни.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 25 травня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Зеленський ввів у дію рішення РНБО про санкції щодо 69 юридичних осіб, серед яких низка російських ЗМІ, і двох фізичних осіб.

22:00 Росіяни повідомляють про ракетну атаку на окупований Крим, разом із тим повідомляється про вибухи у Феодосії.

21:00 Путін "сигналізував" про нібито бажання миру, а сьогодні Росія вдарила по гіпермаркету "Епіцентр" у Харкові. Тому не потрібно вестись на російські "казки про мир", заявив міністр закордонних справ Чехії Ян Липавський.

20:00 Ще один удар росіяни завдали по району щільної житлової забудови у центральній частині Харкова, повідомив мер Ігор Терехов.

На цей час відомо вже про 11 поранених.

19:00 США погрожували Росії потужним ударом у разі застосування ядерної зброї, розповів глава МЗС Польщі Радослав Сікорський.

17:00 У Харкові влучання російських КАБів сталося в будівельний гіпермаркет, повідомив мер Терехов. Наразі відомо про двох загиблих і більш як 20 постраждалих.

16:00 Бійці 110 ОМБр на Покровському напрямку збили черговий російський штурмовик СУ-25.

15:00 Ворог продовжує наступальні дії, найбільша активність спостерігається на Покровському напрямку, де інтенсивність ворожих атак збільшилась більш ніж втричі, — повідомляють в ЗСУ.

14:00 У Києві та низці областей оголошено повітряну тривогу, Повітряні сили ЗСУ повідомляють про ціль на столицю.

Прорив РФ у Харківській області закінчився військовими жертвами 1 до 8, один українець на вісім росіян, — заявив Зеленський в інтерв'ю центральноазіатським ЗМІ.

25 травня по всій Україні графіки відключень світла будуть діяти з 20:00 до 00:00, повідомляє "Укренерго".

13:00 Командування 125 бригади, 415 окремого стрілецького батальйону, 23 механізованої бригади, 172 окремого стрілецького та інших підрозділів не організували належним чином оборону позицій на кордоні Харківської області та РФ, що призвело до втрати позицій, військової техніки та особового складу, — повідомляє ДБР.

12:00 В Україні внаслідок війни вважають зниклою 2021 дитину, — уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

11:00 Політик німецьких "Зелених" Антон Хофрайтер висловився за те, щоб більше не перешкоджати Україні атакувати російську територію західною зброєю, — повідомляє Spiegel.

Храпіна Тетяна, Строгий Роман, Риженко Світлана, Курасова Ольга, Нінадовська Олена, Минаєва Ганна, Шило Дмитро… Так звали машиністів, друкарів та брошуровальників, які загинули внаслідок ракетного удару по друкарні в Харкові.

Загиблі в результаті ракетного удару по друкарні в Харкові
Загиблі в результаті ракетного удару по друкарні в Харкові

10:00 Низка країн Балтійського регіону домовилися створити "стіну з дронів", яка дозволить захищати зовнішні кордони країн за допомогою безпілотників, — сказала міністерка внутрішніх справ Литви Агне Білотайте після зустрічі з колегами з країн Балтії, Польщі, Фінляндії та Норвегії.

Зеленський привітав з професійним святом працівників Держспецзвʼязку України.

09:00 У Курській та Білгородській області заявили про атаки ЗСУ на прикордонні райони. Також повідомляється про вибух у районі Євпаторії в окупованому Криму.

08:00 Генштаб ЗСУ оновив втрати ворога в Україні — за останню добу окупанти втратили орієнтовно 1140 одиниць особового складу, 15 танків, 4 безпілотника, 1 засіб ППО, 27 артсистем тощо. Загальні втрати армії РФ в Україні перевищили позначку в 500 тисяч.

Втрати Росії в Україні 25.05.2024
Втрати Росії в Україні 25.05.2024

07:00 Ворог просунувся біля Архангельського, Уманського та в Кліщіївці. Тривають бої біля Берестового, Іванівки, Красногорівки та у Вовчанську, — повідомляє DeepState.

В Інституті вивчення війни (ISW) показали нові карти бойових дій в Україні. За їхніми даними, на Харківщині Сили оборони не дають російським окупантам просунутися. Водночас на фронті фіксується частковий успіх загарбників у районі Сватового та Кремінної.

06:00 Головні воєнні новини на ранок:

  • в більшості областей ніч минула спокійно, проте по Харкову було завдано ракетних ударів, була пошкоджена будівля ліцею; також повідомлялося про вибухи на Херсонщині;
  • Німеччина хоче створення загальноєвропейської системи розподілу нових біженців з України, щоб зменшити наплив;
  • президент України Зеленський на наступному тижні здійснить візит до Мадриду, де зустрінеться з королем Іспанії Філіпом VI та з президентом уряду країни Педро Санчесом, — іспанські ЗМІ;
  • Кот-д’Івуар братиме участь у першому Глобальному саміті миру щодо України;
  • "Атеш" знищив релейну шафу в Ярославлі, що ускладнило роботу залізничної станції "Полянки", яку РФ використовує в воєнних цілях;
  • ЗСУ вже отримали озброєння й техніку, яку США виділили у перших двох пакетах допомоги, — Блінкен.

00:00 США оголосили про передачу Україні нового пакету військової допомоги загальною вартістю $275 мільйонів, до якого увійшли боєприпаси для HIMARS, 155-мм та 105-мм артснаряди, 60-мм мінометні міни, важкі протитанкові керовані ракети TOW, комплекси Javelin і AT-4, високоточні авіаційні боєприпаси, міни, тактичні автомобілі, стрілецька зброя, допоміжне обладнання, каски тощо. Це вже п’ятий пакет допомоги з безпеки з моменту ухвалення в Конгресі законопроєкту про іноземне фінансування України та союзників та підписання його президентом Джо Байденом.

Станом на початок доби карта бойових дій в Україні виглядає так. Минулого дня на фронті зафіксували 77 бойових зіткнень, особливо напружена ситуація на Куп’янському та Харківському напрямках.

Карта бойових дій від DeepState 25.05.2024
Карта бойових дій від DeepState 25.05.2024

З ситуацією в Україні на 22 травня можна ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 819: росіяни "уперлися" у Вовчанськ і зазнають величезних втрат

Дізнатись про події 23 травня можна за посиланням: Війна — день 820: росіяни намагаються створити "буферну зону" в Харківській області і руйнують Вовчанськ

Про те, що відбувалося 24 травня, читайте у матеріалі: Війна — день 821: Зеленський відвідав багатостраждальний Харків, а в Білорусі збори диктаторів