Війна — день 820: росіяни намагаються створити "буферну зону" у Харківській області та руйнують Вовчанськ

Читать на русском
Автор
716
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 23 травня 2024, 22:54
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Українські військові 820 днів продовжують стримувати російський тиск, найбільш активні бойові дії ведуться на Куп’янському та Покровському напрямах, але обміни ударами ведуться і на інших ділянках фронту. Зокрема, на півночі Харківської області окупанти намагаються створити "буферну зону", проте не мають там потрібної кількості військ, щоб просуватися. Тому прикордонні населені пункти, включаючи Вовчанськ, продовжують зазнавати масованих обстрілів, через що гинуть мирні жителі.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 23 травня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 У тимчасово окупованому Криму пролунала серія вибухів — зокрема повідомляють про вибухи у Євпаторії, Сімферополі та Алушті.

22:00 Традиційне вечірнє звернення Зеленського:

21:00 В Одесі померла 4-річна Злата, яка постраждала внаслідок обстрілу РФ 29 квітня, і яка всі ці тижні боролася за життя. Лікарі зробили все можливе, вся Україна молилася за дівчинку, але дива на трапилося.

20:00 Бійці 110-ї окремої механізованої бригади імені генерал-хорунжого Марка Безручка 23 травня збили російський штурмовик Су-25. Це вже шостий збитий бригадою літак за останні кілька тижнів.

19:00 Зеленський провів нову Ставку: "Очна доповідь Головкома Олександра Сирського. Повна картина бойових дій на Харківському напрямку та на Донбасі. Намір окупантів зрозумілий: відтягнути наші сили на північ, щоб просунутися на сході. Знаємо, як відповідати. Доповідь міністра оборони Рустема Умєрова щодо забезпечення армії всім необхідним. Онлайн-доповідь голови ДПСУ Сергія Дейнеки з прикордонних регіонів: Чернігівщина, Сумщина, Харківщина. Доповіді розвідок: начальник ГУР МО Кирило Буданов, голова СЗР Олег Іващенко. Окрім планів РФ на полі бою розвідники отримали багато даних щодо стратегії зриву Саміту миру. Це стало головним завданням російської дипломатії та зовнішньої розвідки на найближчий час".

Російські окупанти продовжують активні наступальні дії на більшості напрямків, росіяни здійснили уже 53 спроби просунутись уперед – найбільше на Куп’янському та Покровському напрямках, повідомляє Генштаб ЗСУ.

18:00 На ЗАЕС стався напівблекаут, — о 13:31 відключилася зовнішня повітряна лінія "Дніпровська", і станція залишилась з’єднаною з українською енергосистемою тільки лінією "Запорізька ТЕС — Феросплавна". Як повідомили джерела "Телеграфу", станом на 17:00 електропостачання вже налагоджене, але найближчим часом такі ситуації можуть повторюватися.

Експертка з ядерної енергетики Ольга Кошарна наголошує, що Росія не полишила планів під'єднати ЗАЕС до російської енергосистеми, і спроби розірвати енергетичний зв'язок ЗАЕС з Україною можуть тривати аж до грудня 2024 року — до 40-річчя з моменту запуску Запорізької атомної електростанції.

17:00 США готують пакет військової допомоги для України на майже 300 млн доларів, його планують виділити 24 травня, — AP News.

16:00 ЗАЕС знову загрожує блекаут, 23 травня відключилась зовнішня повітряна лінія, — "Енергоатом".

СБУ затримала колишнього охоронця російської катівні, який намагався сховатися у лавах Збройних сил України.

15:00 Російські війська у Вовчанську зав'язли у вуличних боях після незначних успіхів у ході наступу на півночі Харківської області та зазнають великих втрат, — головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський.

В російській республіці Татарстан вдень 23 травня триває операція Головного управління розвідки МОУ з ураження об’єктів військово-промислового комплексу РФ за допомогою безпілотників. Ударні дрони вже досягли Казані та Нижньокамська, де розташована низка стратегічно важливих підприємств, продукція яких використовуєтья у воєнній галузі.

Коригувальника ракетного удару по Яворівському полігону, внаслідок якого загинуло більше 60 людей, колишнього працівника КДБ 73-річного Олександра Косторного засудили до 15 років ув'язнення.

14:00 У Росії заявляють про збиття безпілотників у Нижньокамську, БпЛА нібито намагалися атакувати ЕВЗ "Алабуга". Раніше до цього оголосили евакуацію співробітників "Нижнекамскуглерода", "Оргсинтеза", "Нижнекамскшины", "Таиф-НК", "Танеко" і "Нижнекамскнефтехима" в Казані та Нижньокамську. Евакуйовано було і співробітників нижньокамської ТЕЦ.

13:00 По Харкову та Люботину попередньо вдарили одразу 15 ракет, — повідомив Зеленський. За даними Харківської ОВА, вже відомо про щонайменше 6 загиблих та 11 поранених, екстрені служби продовжують працювати на місці влучань.

"Російські терористи користуються тим, що Україна досі позбавлена достатнього захисту ППО та надійної можливості знищувати пускові установки терористів саме там, де вони розташовані, – поблизу наших кордонів. І це слабкість – не наша слабкість, а світу, який уже третій рік не наважується поводитися з терористами саме так, як вони на це заслуговують", — прокоментував атаку президент.

12:00 У Дніпрі пролунав потужний вибух. Моніторингові канали стверджують, що місто могли атакувати за допомогою балістичного озброєння.

11:00 В Україні вперше звільнили від відбування покарання двох ув'язнених, які висловили бажання мобілізуватися на фронт. Про це повідомила пресслуєба Хмельницького міськрайонного суду.

10:00 25 травня відзначається День морської піхоти України. Президент Володимир Зеленський привітав морпіхів із професійсним святом та підкреслив їхній значний вклад у прийдешню перемогу нашої держави.

"У цій війні – і з 2014 року, і після 24 лютого – наші морпіхи демонструють справжній героїзм і стійкість. Це сильні та одні з найбільш результативних воїнів, які проявляють справжній український характер і часто принципово змінюють ситуацію на полі бою на користь України", — заявив глава держави.

У Сумській області знову активізувалися диверсійно-розвідувальні групи ворога. Про це в ефірі телеканалу "Ми — Україна" заявив речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко.

"Наразі не можна сказати, що ДРГ намагаються заходити щодня, але їхня активність досить висока", — повідомив службовець.

09:00 Генштаб ЗСУ оновив статистику втрат ворога за минулу добу:

Втрати армії РФ в Україні 23.05.2024
Втрати армії РФ в Україні 23.05.2024

08:00 У Бєлгороді сьогодні видався досить гучний ранок — із шостої години в місті було оголошено повітряну тривогу, також чули вибухи.

07:00 Російські окупанти могли просунутися в районі Часового Яру і Кліщіївки Донецької області, повідомляє DeepState. З початку минулої доби ворог атакував наші підрозділи в районі Красногорівки.

Карти боїв в Україні 23.05.2024
Карти боїв в Україні 23.05.2024

06:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі повітряні тривоги оголошувалися по всій країні. Один раз — через зліт ворожих МіГів-31-К, пілоти яких, вочевидь, відпрацьовують практичні навички навчання. Також наші захисники відбивалися від ворожих БПЛА та ракет;
  • вибухи чули жителі Дніпропетровщини, Харківщини та Херсонщини. Чекаємо на інформацію від місцевих адміністрацій та ПС ЗСУ;
  • за опівнічними даними Генштабу ЗСУ, на Покровському напрямку фронту наші воїни навіки приземлили російський Су-25. Відтепер у окупантів на один штурмовик менше;
  • Німеччина готова передати Україні заморожені активи РФ, однак для цього потрібно виконання однієї умови. "Якщо існуватиме юридично можливий механізм, що дозволить нам ще краще розпоряджатися у майбутньому цими фінансовими потоками від заморожених активів, то ми точно відкриті до цього", — заявило неназване джерело серед німецьких чиновників журналістам Reuters;
  • на Поволжі, РФ, розпочалося масштабне будівництво "дитячих піонерських таборів", під виглядом яких насправді маскують фільтраційні табори для українців, повідомляє Центр національного спротиву. У таких місцях "людей перевіряють на лояльність окупаційній владі".

05:00 Повітряну тривогу оголошували на Сході та Півдні України через активність тактичної авіації терористів. Також терористи запускали КАБи по Херсонщині.

3:00 Минулої доби росіяни 30 разів обстріляли Сумську область, через що було зафіксовано 139 вибухів. Для ударів були використані FPV-дрони, стрілецька зброя та міномети.

1:00 В Україні оголошували тривогу у зв'язку зі злетом літака МіГ-31К. Оскільки у РФ проводять навчання з їх використанням, то варто бути готовими до того, що таких тривог побільшає найближчими днями.

00:00 ЗСУ на Покровському напрямку (Донецька область) збили ще один російський Су-25

Дізнатися події 20 травня можна за посиланням: Війна — день 817: на Харківщині та біля Часового Яру точаться важкі бої

Про те, що відбувалося 21 травня, читайте у матеріалі: Війна — день 818: ситуація на Харківщині стабілізується, а росіяни продовжують бити рекорди з втрат

З ситуацією в Україні 22 травня можна ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 819: росіяни "уперлися" у Вовчанськ і зазнають величезних втрат