Війна — день 817: на Харківщині та біля Часового Яра продовжуються важкі бої

Читать на русском
Автор
678
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 21 травня 2024, 00:00
Бої за Україну продовжуються. Фото Фото "Телеграф"

Оперативно про головне за добу

Україна вже 817-й день відбиває агресію російських терористів. Важкі бої йдуть на Харківщині, де російські терористи намагаються взяти Вовчанськ. На сході не менш важкі бої йдуть у районі Часів Яру, в який росіяни вчепилися та не жаліють солдатів на штурми. Обидва міста мають для росіян стратегічну цінність – і обидва тримають попри шалені атаки терористів.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 20 травня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Нідерланди на "Рамштайні" оголосили про надання Україні БМП YPR-765.

Нідерландське Міноборони зазначає, що Україна вже отримала 207 таких БМП різних типів від Нідерландів. Запит на бойові машини піхоти виходив із України.

21:00 Прильоти ракет по базах окупаційних військ РФ в окупованих Ровеньках та Свердловську Луганській області.

Почалася пожежа. Дим видно за багато кілометрів.

19:00 На Харківщині тривають важкі бої, але лінію фронту на півночі області стабілізовано силами ЗСУ, повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

18:00 Ворог 58 разів намагався витіснити українських захисників із позицій, продовжуються бойові зіткнення на 17 ділянках, на Харківському напрямку тривають бої біля Стариці та Вовчанська, повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України.

17:00 Найближчі тижні та місяці будуть вирішальними для України. Саме зараз момент виклику, — міністр оборони США Ллойд Остін.

15:00 Індія братиме участь у всіх важливих самітах, які просувають порядок денний глобального миру, безпеки та розвитку. Зокрема, у зустрічі G7 та Глобальному саміті світу наступного місяця, заявив прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді.

14:00 Кількість загиблих внаслідок терористичного удару Росії по базі відпочинку під Харковом зросла до 7.

13:00 Для жителів Росії готують зміни до трудового законодавства, згідно з яким їх зможуть переміщати до регіонів, де не вистачає робітників, повідомляє розвідуправління Міністерства оборони Великої Британії.

12:00 Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ станом на 10.30 20.05.2024 щодо російського вторгнення:

На Харківському напрямку Сили оборони відбивають атаку противника у напрямку села Стариця. Ситуація контрольована. Окрім того, наші підрозділи здійснили заходи з посилення оборонних рубежів та позицій у визначених районах…

11:30 Вранці окупанти вкотре обстріляли Херсон. У Дніпровському районі був поранений 72-річний чоловік. Він отримав мінно-вибухову травму, наразі госпіталізований.

10:00 В Україні оголошено масштабну повітряну тривогу. Причин одразу кілька — загроза застосування балістичного озброєння та зліт клятого МіГ-31К із аеродрому "Саваслєйка". Також місцеві пабліки повідомляли про вибухи на Полтавщині.

Повітряна тривога в Україні 20.05.2024
Повітряна тривога в Україні 20.05.2024

09:00 НАТО не має боятися відправляти військових в Україну, вважає прем'єрка Естонії Кая Каллас. Про це вона заявила у коментарі Financial Times. На її думку, це аж ніяк не втягне Альянс у війну з Росією. Йдеться про тих бійців, котрі тренують українців безпосередньо в нашій країні. При цьому навряд ймовірна атака окупантів на навчальний персонал призведе до ескалації.

"Я не можу собі уявити, що якщо там хтось постраждає, то ті, хто відправив своїх людей, скажуть: "Це стаття 5. Давайте … розбомбимо Росію". Це не так працює. Це не відбувається автоматично. Тому ці страхи безпідставні", — заявила політикиня.

08:00 На Дніпропетровщині ворог знову гатив по Нікопольському району — вночі та вранці. Пошкоджено два приватні будинки та господарська споруда, на щастя, без людських жертв.

07:00 Ранку! Зібрали кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі "шахеди" покружляли над багатьма областями України. Вибухи чули на Одещині, Львівщині, Полтавщині, Херсонщині, Харківщині. Чекаємо деталей від Повітряних Сил та місцевих адміністрацій;
  • Україна готувалася до наступу армії РФ на Харківщині і таємно перекидала підрозділи у цьому напрямку за кілька днів до його початку, — Sky News;
  • українські дипломати активно тиснуть на офіційний Вашингтон задля скасування наявної заборони щодо нанесення ударів американською зброєю по території Росії. Про це пише видання The Hill;
  • окупанти просунулися південно-східніше та південніше Роботиного, біля Вербового, в Парасковіїівці, в Нетайловому, біля Яснобродівки, Новопокровського, Кераміка, Берестового, в Зеленому та біля Бугруватки, — дані DeepState.

05:00 Кілька російських безпілотників все ще перебувають у західних та центральних областях України.

03:00 Росіяни можуть готувати чергову ракетну атаку найближчим часом, оскільки зосередили багато стратегічних бомбардувальників на аеродромі "Оленья".

01:00 Оголосили тривогу у південних та східних областях України через загрозу балістики з боку російських терористів.

00:00 Групи ударних безпілотників фіксуються в Одеській та Миколаївській областях.

Дізнатися про події 17 травня можна за посиланням: Війна — день 814: ВСУ вдалося зупинити активний поступ росіян на Харківщині, але тяжкі бої продовжуються

Про те, що відбувалося 18 травня, читайте у матеріалі: Війна — день 815: Росія не перестає обстрілювати Харків та Одесу, ситуація на фронті залишається важкою

З ситуацією в Україні 19 травня можна ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 816: окупанти руйнують Вовчанськ і тиснуть на інших ділянках фронту