Війна — день 816: окупанти руйнують Вовчанськ і тиснуть на інших ділянках фронту

Читать на русском
Автор
594
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 20 травня 2024, 02:39
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Російські окупанти продовжують наступати на низці напрямків у Донецькій та Запорізькій областях, принагідно перетворюючи багато міст і сіл на руїни. Однозначно, наразі найбільша увага українців прикута до ситуації у Харківській області, де тривають запеклі бої за Вовчанськ. Втім, на думку українських офіційних осіб, там росіяни спробували розширити фронт і розтягнути резерви ЗСУ, але ніяк не прориватися до обласного центру, оскільки для цього їхнє угруповання надто малочисленне.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 19 травня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Росіяни зібрали на базі "Оленья" третину боєздатних бомбардувальників Ту-95МС і Ту-22М3, — Defense Express

Супутникові знімки підтвердили наявність 12 літаків Ту-95МС і 13 Ту-22М3, а також одного Ту-160 і двох транспортних літаків Ан-12.

22:00 З початку доби на фронті відбулося 105 бойових зіткнень. Найгарячіша ситуація на Покровському та Сіверському напрямках, повідомляє Генштаб ЗСУ.

21:00 Понеділок, 20 травня, оголошено на Харківщині днем жалоби за загиблими внаслідок ворожих обстрілів 19 травня, повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

"Завтра, 20 травня, в Харківській області День жалоби. Окупанти в результаті обстрілів сіл Ковшарівка, Новоосиново Куп'янської громади та Малоданівської громади забрали життя 11 людей. Серед загиблих – вагітна жінка. Вічна пам'ять усім безневинним жертвам цієї війни", — написав Синєгубов.

20:00 На Харківщині збільшилася кількість постраждалих. Відомо про 6 загиблих і 27 постраждалих внаслідок ударів ракетами Іскандер-М по базі відпочинку, повідомляє МВС України.

18:00 Велика Британія передала новий пакет допомоги Україні.

До нього увійшли 80 ракет для ППО, 1 мільйон боєприпасів, 20 всюдиходів-амфібій, 20 систем для знешкодження мін, близько 30 ящиків запчастин та витратних матеріалів, безпілотники для спостереження, а також обмундирування.

16:00 ЗС РФ завдали двох ударів по центральній частині Харкова, повідомив міський голова Ігор Терехов.

"Одна ракета прилетіла на цвинтар, друга — в одне з найулюбленіших місць відпочинку харків'ян", — написав Терехов.

Трохи згодом він додав, що є інформація про постраждалих.

15:00 Російські окупанти досі не вивезли металобрухт після удару по летовищу в Джанкої в ніч з 16 на 17 квітня. Ймовірно, РФ спостерігається серйозні проблеми з логістикою.

14:00 Великобританія закликає Німеччину надати Україні далекобійні ракети, а також дозволити завдавати ними ударів територією Криму.

13:00 Російський нафтопереробний завод у Краснодарському краї припинив роботу 19 травня. Вночі його атакували.

12:00 Наслідки ударів по Херсонській області

11:00 Потужний вибух у Харкові. Водночас у частині країни оголосили повітряну тривогу

.

10:00 Російська армія атакувала будинки та припортову інфраструктуру на Херсонщині. В результаті обстрілу двоє людей загинули і двоє отримали поранення.

09:00 Вночі в результаті протиповітряного бою усі 37 "шахедів" збито у Київській, Одеській, Миколаївській, Сумській, Вінницькій, Житомирській, Черкаській та Херсонській областях.

08:00 Втрати ворога на сьогодні

07:00 Сили оборони на Харківщині частково повернули позиції, захоплені ворогом — Федоренко

Про це розповів командир батальйону ударних БПЛА "Ахіллес" 92 ОШБр Юрій Федоренко. За його словами, наші захисники змогли взяти в полон ворогів.

05:00 Російські міста Виборг та Слов'янськ-на-Кубані приймають гостей: місцеві нафтопереробні заводи трохи підгоріли через візит безпілотників.

03:00 Олександр Усик переміг Тайсона Ф'юрі та став абсолютним чемпіоном світу у надважкій вазі!

Тим часом купка російських безпілотників біля Одеси намагається зіпсувати святкування. Працює ППО.

01:00 Із тимчасово окупованого Криму повідомляють про вибухи. Схоже, в окупантів чергова неспокійна нічка.

00:00 У США анонсували нове засідання контактної групи у форматі "Рамштайн". Воно пройде 20 травня

З ситуацією в Україні 16 травня можна ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 813: бої за Вовчанськ та вибухи у Криму

Дізнатися про події 17 травня можна за посиланням: Війна — день 814: ВСУ вдалося зупинити активний поступ росіян на Харківщині, але тяжкі бої продовжуються

Про те, що відбувалося 18 травня, читайте у матеріалі: Війна — день 815: Росія не перестає обстрілювати Харків та Одесу, ситуація на фронті залишається важкою