Війна — день 813: бої за Вовчанськ та вибухи у Криму

Читать на русском
Автор
574
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 16 травня 2024, 23:25
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Російські окупанти продовжують вести наступ на більшості напрямків по всьому фронту та заявляють про просування у Запорізькій та Харківській областях, хоча ні Генштаб, ні аналітики цю інформацію не підтверджують. ВСУ тим часом продовжують тримати оборону у Вовчанську, а російські підрозділи хоч і проривалися до міста, але були відбиті. Тим часом в окупованому Криму продовжують слухати вибухи, оскільки українські військові завдають ударів по аеропортах та інших військових об’єктах.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 16 травня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Постачання необхідної військової допомоги Україні не обов'язково стримуватимуть російські війська від наступальних дій на фронті, заявив голова Військового комітету НАТО адмірал Роб Бауер.

22:00 У НАТО вважають, що у Росії недостатньо сил для стратегічного прориву в Харківській області, але РФ може досягти певних тактичних успіхів. Про це заявив командувач Об'єднаних збройних сил НАТО в Європі Крістофер Каволі.

21:00 Пекін підтримає мирну конференцію, якщо проведення такої схвалить і Київ, і Москва. Про це заявив Сі Цзіньпін в ході неформальних переговорів з Путіним.

20:00 Заряджайте павербанки: 17 травня по всій Україні діятимуть графіки відключення світла з 00:00 до 08:00 та з 19:00 до 24:00 для побутових та промислових споживачів, повідомляє "Укренерго".

19:00 У Вовчанську продовжуються бойові дії в міській забудові. Противник намагається зайняти позиції на Липецькому напрямку, але безуспішно. Нині Сили оборони працюють над стабілізацією лінії фронту та зменшення площі сірої зони. Про це повідомив голова ОВА Синєгубов.

Вовчанськ з висоти пташиного польоту

18:00 В Австрії вирішили створити спеціальний фонд на 500 млн євро, який підтримуватиме експорт та інвестиції в Україну. Підтримка здійснюється через спеціальний ризик-орієнтований механізм для України. Передбачається, що протягом наступних 5 років буде виділено 500 мільйонів євро на покриття бізнесу в Україні.

17:00 Данія вирішила виділити Україні новий пакет військової допомоги на 750 млн євро. Йдеться про постачання ППО та артилерії.

16:00 Окупанти завдали ударів касетними боєприпасами по селу Вовчанської громади, повідомив голова ОВА Синєгубов. Пʼятеро людей постраждали — двоє медиків, двоє водіїв, зазнав поранень начальник Вовчанської міської військової адміністрації.

Удар росіян по Вовчанську

15:00 Інтенсивні бойові дії продовжуються майже по всій лінії фронту. Протягом поточної доби загалом сталося 58 бойових зіткнень, повідомляє Генштаб ЗСУ.

З початку доби на Харківському напрямку противник атакував у напрямку населеного пункту Стариця. Завдавав ударів по Харкову та Старій Водолазі. Ударів ворожої авіації зазнали Вільча, Вовчанськ та Стариця. У свою чергу, українські воїни провели контратакувальні заходи в районі міста Вовчанськ.

14:00 Внаслідок удару військ РФ по території одного з державних вугледобувних підприємств у Донецькій області поранено шістьох шахтарів, повідомило Міністерство енергетики.

13:00 Зеленський провів виїзну Ставку у Харкові. Враховуючи складну ситуацію на цьому напрямі, зокрема, було ухвалено рішення про посилення підрозділів ЗСУ.

12:00 Німецький концерн Rheinmetall збирається створити в Україні ще одне підприємство, яке вироблятиме системи протиповітряної оборони. Про це заявив гендиректор компанії Армін Паппергер.

11:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрат ворога на фронті. Через інтенсивність боїв окупанти щодня втрачають понад півтори тисячі осіб.

Втрати армії РФ в Україні 16.05.2024
Втрати армії РФ в Україні 16.05.2024

10:00 Бої за Вовчанськ на Харківщині продовжуються. Як розповів представник угруповання "Хортиця" Назар Волошин, ЗСУ намагаються зупинити натиск ворога і стабілізувати ситуацію.

"Наразі Сили оборони проводять заходи з прочісування міської забудови в північній частині Вовчанська та в самому місті. Намагаються стабілізувати ситуацію, завдають вогневої поразки і не дають росіянам закріпитися там", — підкреслив він під час розмови із журналістами телемарафону.

9:00 Армія РФ активізувалася на півдні. За даними очільника пресцнтру Сил оборони Півдня Дмитра Плетенчука, найбільше боїв було зафіксовано в районі Старомайорського Запорізької області.

"Можна побачити, що вони активізують свої спроби, але вони безуспішні. Проте кількість штурмів вчора була досить велика — 30. Здебільшого це Старомайорське (19 безуспішних штурмів), Кринки (7 штурмів) і чотири — Роботине. І до речі в інформаційному просторі в нас фігурує Роботине, хоча вони на Старомайорське більше спроб здійснюють", — розповів він в ефірі телемарафону.

8:30 В Україні оголошена повітряна тривога у низці областей та столиці зокрема. У Повітряних Силах попередили про ймовірність застосування балістичного озброєння. Також фіксувалася повітряна ціль у напрямку Полтавщини, однак згодом зникла. UPD від 8:50 — пішли відбої!

Повітряна тривога в Україні 16.05.2024
Повітряна тривога в Україні 16.05.2024

7:00 Російські окупанти вкотре обстрілювали Запорізьку область. Як повідомив очільник ОВА Іван Федоров, внаслідок удару по Василівському районі поранено троє осіб — жінку та двох чоловіків.

6:30 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли пропустити:

  • цієї ночі окупанти вкотре гатили по Харкову — місцеві жителі повідомляли про щонайменше три гучні вибухи в районі міста та передмістя. Чекаємо на деталі від місцевих адміністрацій;
  • окупантам теж було неспокійно, особливо в окупованому Криму. Одразу в кількох населених пунктах — Севастополі, Сімферополі, Гвардійському та Джанкої — фіксувалися потужні вибухи. Повідомляється про ймовірне влучання у важливі для ворога військові об'єкти, зокрема був повторно атакований аеродром Бельбек. Чекаємо на гарні новини, ймовірно літаючого металобрухту окупантів стане менше;
  • диктатор Володимир Путін прибув із офіційним візитом до Пекіну. У нього запланований ряд зустрічей, в тому числі й із лідером КНР Сі Цзіньпінем;
  • темп наступу армії РФ на півночі Харківщини потроху знижується, пишуть аналітики Інституту вивчення війни (ISW). За минулу добу, за даними Генштабу, наші захисники відбили чотири серйозні атаки ворога, бої продовжуються на кількох напрямках, втрат позицій не допущено;
  • міжнародні санкції проти Москви продовжують розширюватися — цього разу додаткові обмеження запроваджені Новою Зеландією. У санкційний список країни потрапили ще 28 фізичних та 14 юридичних осіб, котрі підтримують Росію у військово-стратегічному плані.

3:00 Росіяни обстрілюють Липці, що на північному сході Харкова. Для прикордонних районів області оголошено загрозу застосування РСЗВ

1:00 У російському Бєлгороді чути вибухи.

00:00 Харківська область зазнала ракетного обстрілу з боку російської Бєлгородської області. Повідомлялося про вибухи

Про те, що відбувалося 13 травня, читайте у матеріалі: Війна — день 810: росіяни атакують Вовчанськ та бомблять Харківщину

Із ситуацією в Україні за 14 травня можна ознайомитись у матеріалі: Війна — день 811: окупанти наступають у Харківській області та б’ють рекорди зі втрат

Інформацію за 15 травня дивіться на засланні: Війна — день 812: бої на Харківщині тривають, а загроза нависла над ще однією областю