Війна — день 812: бої на Харківщині продовжуються, а загроза нависла над ще однією областю

Читать на русском
Автор
967
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 15 травня 2024, 23:41
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Російські окупанти продовжують робити спроби наступу в Харківській області, проте схоже, що їхня мета полягає у створенні плацдарму, а не у спробах прориву до обласного центру. При цьому на північних околицях міста Вовчанськ йдуть стрілецькі бої, а бійці ЗСУ прочісують міську забудову. Загалом же, за повідомленнями ГУР, ситуація в районі поступово стабілізується. Водночас загроза нового наступу росіян є і в інших місцях на кордоні, зокрема й у Сумській області.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 15 травня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 В окупованому Криму багато прильотів.

21:00 На Дніпропетровщині загинули двоє залізничників внаслідок обстрілів Росії, — УЗ

20:00 Російські окупанти продовжують атакувати вздовж майже всієї лінії фронту і надалі зосереджувати основні зусилля на Покровському та Куп'янському напрямах, повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України.

19:00 Силам оборони України вдалося частково стабілізувати ситуацію на Харківщині. Окупантів продовжують знищувати за допомогою дронів та з артилерії, заявив Зеленський.

17:00 Оперативна інформація станом на 16.30 щодо російського вторгнення від Генштабу ЗСУ:

"Окупанти й надалі концентрують найбільші зусилля на Куп’янському та Покровському напрямках. Тут вони атакували українських захисників 52 рази. Українські воїни відбивають ворожі атаки, активно працюють засоби вогневого ураження та безпілотні системи Сил оборони України.

На Харківському напрямку відбулося 4 бойових зіткнення. Противник робить спроби потіснити наші підрозділи в районі Вовчанська. Наші воїни дають відсіч, ведуть вогонь на ураження, а в місті продовжують прочісувати північно-західну околицю".

16:00 США не є прихильниками використання наданої ними зброї по території Росії, але Україна сама має вирішувати, як її використовувати, — державний секретар США Ентоні Блінкен.

15:00 Сили оборони відбили наступальні дії російських окупантів у районі міста Вовчанськ Харківської області, частково витіснили ворожі сили з населеного пункту, продовжуються оборонні дії на північних та північно-західних околицях.

14:00 Державний секретар США Ентоні Блінкен у Києві заявив, що Сполучені Штати нададуть Україні додаткові 2 мільярди доларів іноземного військового фінансування.

13:00 Українські військові успішно відбивають атаку окупантів, які тиснуть на напрямі Славне — Новомихайлівка, в районі Курахового. Підрозділи ЗСУ покращують своє становище.

12:00 СБУ затримала у Донецькій області російських агентів, які скерували удар "Іскандерами" по багатоповерхівці у Покровську в серпні 2023-го. Правоохоронці водночас затримали шістьох інформаторів ворожої армії. Усім зловмисникам загрожує довічне ув'язнення.

11:00 Евакуювати населення з Харкова станом на 15 травня не планують, заявив мер Ігор Терехов в ефірі телемарафона.

"Понад 8 годин триває повітряна тривога, але ніч пережили спокійно. За добу були прильоти по житловій забудові. Ворог використовує техніку залякування людей, щоб люди виїжджали з міста. Але наразі не йде мова про евакуацію з міста Харкова. Навпаки сьогодні ми приймаємо до Харкова − приїжджають люди з районів, де зараз ідуть активні бойові дії", — стверджує чиновник.

10:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрат ворога на фронті в Україні:

Втрати армії РФ в Україні 15.05.2024
Втрати армії РФ в Україні 15.05.2024

9:30 Президент України Володимир Зеленський скасував офіційні візити до Іспанії та Португалії, які були призначені на цей тиждень. Як пише видання CNN Portugal, причина в серйозній внутрішній ситуації, що зараз склалася в нашій країні.

8:00 По всій Україні зранку 15 травня застосовуються контрольовані аварійні відключення як для побутових абонентів, так і для промислових споживачів. Як стверджують в "Укренерго", причина полягає у збільшенні дефіциту електроенергії через похолодання. Додаткового навантаження додають наслідки регулярних російських обстрілів.

7:00 Згідно з повідомленнями моніторингової групи DeepState, у ворога є успіхи в напрямку Вовчанська та Калинівки — зафіксоване незначне просування російських військ.

Карта боїв на Харківщині 15.05.2024
Карта боїв на Харківщині 15.05.2024

6:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • на Сумщині за ніч кілька разів фіксували вибухи. Вже під ранок гучні звуки чули жителі самих Сум. Чекаємо на подробиці від місцевої адміністрації;
  • неспокійно нині було і в Криму — у Севастополі, Євпаторії та Сімферополі місцеві мешканці також повідомляли про вибухи. Йдеться щонайменше про роботу ворожих систем ППО, однак, цілком імовірно, без прильотів не обійшлося;
  • "гупало" і на території РФ, зокрема у Бєлгородській області. РосЗМІ стверджують, що у передмісті Бєлгорода начебто були збиті кілька повітряних цілей, а у селище Дуброве навіть сталася пожежа і є кілька поранених. Українська сторона не коментувала інцидент;
  • за добу ЗСУ відбили на Харківському напрямку 11 атак, зокрема на напрямках Глибоке — Липці, Лук’янці — Липці, Борисівка – Нескучне, Шебекіно (рф) — Вовчанськ. Три бойові зіткнення тривали й глибокої ночі;
  • українська делегація на "Євробаченні-2024" у Швеції отримала штраф від організаторів шоу за демонстрацію футболок із закликом звільнити захисників "Азовсталі". Про це в своєму Instagram розповіла співачка alyona alyona, одна із представниць України на конкурсі.

5:00 Російська окупаційна "влада" у Криму підтвердила вибухи. Традиційно заявляється, що нібито "все збито".

3:00 У Криму повідомляли про вибухи. За даними моніторингових груп, півострів був атакований кількома ракетами, кінцева ціль поки що невідома.

1:00 За даними ООН, близько 40% українців потребують гуманітарної допомоги. Це понад 14 мільйонів людей

00:00 ЗСУ відійшли в районі Волчанська та Лук’янців Харківської області на вигідніші позиції. У Генштабі підтвердили дані моніторингових ресурсів, що з’явилися вдень 14 травня.

Інформацію за 12 травня дивіться за посиланням:Війна — день 809: важкі бої на Харківщині та Донбасі

Про те, що відбувалося 13 травня, читайте у матеріалі: Війна — день 810: росіяни атакують Вовчанськ та бомблять Харківщину

Із ситуацією в Україні за 14 травня можна ознайомитись у матеріалі: Війна — день 811: окупанти наступають у Харківській області та б’ють рекорди зі втрат