Війна — день 811: окупанти наступають у Харківській області та б’ють рекорди з втрат

Читать на русском
Автор
1747
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 15 травня 2024, 00:09
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Російські окупанти продовжують наступати на кількох напрямках і хоч найбільше уваги зараз приділяється Харківській області, проте в інших місцях також тривають активні бої. Зокрема, посилення тиску спостерігається на Краматорському та Покровському напрямках Донецької області. Посилення атак призвело до різкого збільшення кількості втрат у лавах росіян, через що у зведенні фіксується черговий рекорд.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 14 травня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 На окремих ділянках, в районах Лук’янців та Вовчанська, внаслідок вогневого впливу та штурмових дій противника, для збереження життя наших військовослужбовців та уникнення втрат, підрозділи здійснили маневр та перемістились на більш вигідні позиції. Бої тривають, — повідомив Генштаб ЗСУ.

22:00 Кожен 10-й чоловік призовного віку може бути мобілізованим після 18 травня, — ексспікер Генштабу ЗСУ Владислав Селезньов.

"Навіть якщо ми припустимо, згідно з заявою колишнього головнокомандувача ЗСУ Залужного, що потреба у призові до лав армії становить 500 000, то виходить, що мобілізованим може бути кожен 10-й для покращення ситуації на фронті. Враховуючи, що іншої цифри немає, то слід орієнтуватися на такі", — заявив він.

21:00 Франція готує для України нову військову допомогу. Йдеться про ракети до системи протиповітряної оборони SAMP/T, заявив міністр збройних сил Франції Себастьян Лекорню.

20:00 Внаслідок чергових ворожих атак на житлові квартали Харкова постраждали 20 мирних жителів, серед них троє дітей, повідомляє обласна прокуратура.

19:00 Президент Франції Емманюель Макрон повідомив президенту України Володимиру Зеленському, що найближчим часом Париж передасть Києву додаткову зброю.

17:00 У Харкові влучання у 10-й поверх багатоквартирного житлового будинку у центрі міста. Без пожежі. Зараз здійснюється поквартирний обхід і пошук можливих постраждалих, повідомив мер Терехов.

"На місці іншого прильота маємо влучання по гаражах — приблизно 10 з них горять. Пошкоджена багатоповерхівка", — повідомив він.

16:00 Президент Франції Еммануель Макрон підтвердив Зеленському, що братиме участь у саміті миру.

15:00 Дії російських окупантів на Сумщині безпосередньо залежать від результатів їх атак у Харківській області. Втім, окупантам не вдалося досягти раніше запланованої мети, заявив керівник Центру протидії дезінформації (ЦПД) РНБО Андрій Коваленко.

14:00 Польща отримує лише перші системи Patriot, замовлені сім років тому. У зв'язку із цим Варшава не може передати ППО Україні, заявив президент Польщі Анджей Дуда.

13:00 Станом на 13.00 вівторка на фронті сталося 73 бойових зіткнення, у тому числі на Харківському напрямку росіяни здійснили 8 атак на напрямках Глибоке – Слобожанське, Шебекіне (РФ) – Вовчанськ, Борисівка – Веселе. Також окупанти хотіли просунутися у бік Липців та Ненудного — успіху не мали.

12:00 Німеччина передасть Україні військову допомогу на суму 7 млрд. євро. Про це повідомив канцлер ФРН Олаф Шольц. Крім того, країна передасть ЗСУ третю систему ППО Patriot.

"Це було нелегким рішенням, тому що у нас їх не так багато", — наголосив Шольц.

11:00 Прем'єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен заявила, що зенітно-ракетні комплекси Patriot, які є у європейських країн, наразі найкраще тримати в Україні і закликала передати ці системи Києву.

10:00 Угорщина не підтримує нові європейські санкції щодо російського газу — Politico.

9:00 На Сумщині проводиться евакуація з Білопілля та Ворожби через значне посилення обстрілів

"Ми маємо захищати своє населення. Це наше основне завдання, яке мені поставив Президент України Володимир Зеленський.

Це не примусова, а завчасна добровільна евакуація з тих населених пунктів, де значно збільшилась кількість обстрілів", – зазначив начальник Сумської ОВА Володимир Артюх.

8:00 Втрати окупантів за минулу добу

7:00 У ніч на 14 травня 2024 року ворог атакував 18-ма ударними БпЛА типу "Shahed-131/136" із мису Чауда та однією балістичною ракетою "Іскандер-М" з окупованого Криму.

В результаті протиповітряного бою збито усі 18 ворожих "шахедів" у межах Київської, Донецької, Дніпропетровської, Черкаської, Кіровоградської, Запорізької, Херсонської, Хмельницької областей.

6:00 У Харкові чули вибухи. За словами мера Терехова з'ясовують, чи він був у самому місті чи на околицях.

3:00 Влітку цього року Україна зможе використати на фронті нову далекобійну зброю, сказала ексзаступниця державного секретаря США Вікторія Нуланд.

1:00 Безпілотники зафіксовані у Вінницькій області та рухаються курсом на Черкаську

00:00 Росіяни запустили кілька груп безпілотників. Вони були зафіксовані у Кіровоградській, Миколаївській та Хмельницькій областях

Із ситуацією в Україні за 11 травня можна ознайомитись у матеріалі: Війна — день 808: бої на кордоні Харківщини та ситуація на сході України

Інформацію за 12 травня дивіться за посиланням:Війна — день 809: важкі бої на Харківщині та Донбасі

Про те, що відбувалося 10 травня, читайте у матеріалі: Війна — день 810: росіяни атакують Вовчанськ та бомблять Харківщину