Війна — день 810: росіяни атакують Вовчанськ і бомбять Харківщину

Читать на русском
Автор
503
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 13 травня 2024, 23:50
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Росіяни продовжують атаки на півночі та сході Харківської області, внаслідок чого "сіра зона" на напрямках ударів окупантів розширилася, а в ряді прикордонних населених пунктів тривають бої. Також окупаційні війська атакують та бомбардують місто Вовчанськ, з якого екстрено евакуювали мирних жителів. При цьому інтенсивність боїв на всіх ділянках фронту значно зросла: так у вечірньому зведенні Генштабу ЗСУ повідомлялося, що протягом доби сталося 146 бойових зіткнень.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 13 травня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ станом на 23.00:

На Харківському напрямку наші підрозділи відбили 13 атак противника на напрямках Нова Товолжанка (рф) – Вовчанськ, Шебекіно (рф) – Вовчанськ, Гатище – Вовчанськ, Муром – Стариця, Стрілеча – Глибоке, Пильна – Глибоке, Глибоке — Липці.

Українські захисники проводять прочісування міської забудови населеного пункту Вовчанськ. Бойової дії тривають, ситуація контрольована.

Втрати ворога складають 164 особи та 25 одиниць техніки.

22:00 США оголосять про новий пакет військової допомоги Україні найближчими днями, — радник NatSec США Джейк Салліван.

20:00 Швеція готує новий пакет військової допомоги Україні, його деталі президент Володимир Зеленський обговорив зі шведським премʼєром Ульфом Крістерссоном.

19:00 На Донеччині підрозділи Сил оборони збили ворожий Су-25, повідомляє Генштаб ЗСУ у зведенні на 17:00.

18:00 На Харківському напрямку російські війська не припиняють наступальні дії, намагаючись витіснити підрозділи Сил оборони із займаних позицій, пловідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

Противник мав частковий успіх в районі населеного пункту Лук’янці. Просування ворога зупинено. Водночас Сили оборони контратакують.

17:00 Естонія передасть Україні засоби для підсилення кіберпростору в межах ІТ коаліції, повідомляє Міноборони України.

16:00 Посол Німеччини в Україні повідомив, що ФРН у травні передасть Києву ще одну систему ППО IRIS-T.

15:00 З початку наступу російської армії на півночі Харківської області з населених пунктів, що постійно обстрілюються, вдалося вивезти близько 5 700 осіб, повідомив голова обласної військової адміністрації (ОВА) Олег Синєгубов.

"На сьогодні у нас план вивезти близько 1600 осіб, можливо, буде більше", — додав він.

14:00 Іспанія готує новий пакет допомоги Україні, підготовку якого можна завершити до 30 червня, пише El Pais.

Джерела видання кажуть, що пакет допомоги включатиме:

  • артилерійські боєприпаси великого калібру,
  • легкі та важкі кулемети,
  • захищені колісні машини матеріально-технічного забезпечення,
  • броньовані машини піхоти,
  • протитанкова зброя та снаряди для польової артилерії,
  • перші 10 бойових танків із партії в 19 відновлюваних Leopard 2 A4.

12:00 В Україні більшу частину доби зберігається дефіцит електроенергії, у зв'язку із чим планується обмеження споживання для промисловості. Сьогодні запланований рекордний обсяг імпорту з 5 країн Європи.

11:00 Ситуація з доставкою пального в окупованій Росією Луганській області стала ще більш напружено. Стратегічного запасу вже немає.Після двох займань на нафтобазах у Луганську та Ровеньках окупанти лишилися можливості накопичувати і зберігати значний об'єм продуктів переробки нафти в одному місці.

10:00 Міністр оборони Румунії Ангел Тилвер має серйозні сумніви з приводу того, що Румунія передасть Україні систему оборони Patriot.

09:00 В окупованому Криму зранку було гучно. Місцеві жителі чули вибухи. Пабліки повідомляють, що Кримський міст двічі перекривали. Міноборони РФ повідомляє про збиття чотирьох авіаційних керованих ракет Storm Shadow та сімох безпілотників.

08:00 Ситуація на Харківському напрямку залишається складною. Генштаб ЗСУ повідомляє про тактичні успіхи у ворога. За останню добу ворог здійснив 22 штурми на цьому напрямку.

07:00 Втрати ворога з початку війни

00:00 Російські окупанти за минулу добу використали понад 20 керованих авіаційних бомб для ударів по Вовчанську та сусідніх населених пунктах, заявив речник ОСУВ "Хортиця" Назар Волошин.

Про те, що відбувалося 10 травня, читайте у матеріалі: Війна — день 807: росіяни тиснуть на фронті та готуються наступати на Харків

Із ситуацією в Україні за 11 травня можна ознайомитись у матеріалі: Війна — день 808: бої на кордоні Харківщини та ситуація на сході України

Інформацію за 12 травня дивіться за посиланням:Війна — день 809: важкі бої на Харківщині та Донбасі