Війна — день 807: росіяни тиснуть на фронті та готуються наступати на Харків

Читать на русском
Автор
3415
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 10 травня 2024, 23:08
Бої за Україну продовжуються. Фото Телеграф

Оперативно про головне за добу

Україна відбиває навалу російських терористів вже 807-й день. Росіяни намагаються наступати на різних ділянках фронту, а також накопичують сили на тимчасово контрольованій ними Бєлгородщині – хочуть йти на Харків. Сили терористів оцінюють в понад 50 тисяч одиниць особового складу; втім, у 2022 році більші сили росіян вмилися кров'ю перед неготовим до оборони містом. Зараз ситуація інша.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 10 травня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Російські окупанти можуть готуватися до того, щоб провести більш масштабний наступ на Харків, — координатор Ради національної безпеки США зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі.

У тимчасово окупованому місті Ровеньки в Луганській області сьогодні, 10 травня, прогриміли вибухи, після чого почалася пожежа. Окупанти заявили про атаку по нафтобазі, внаслідок чого є жертви.

22:00 Зеленський у вечірньому зверненні: "По всій лінії фронту – важкі бої. Напрямкам на Харківщині, Покровському та іншим напрямкам на Донеччині – особлива увага. Додаємо наших сил на Харківські напрямки. І по лінії нашого державного кордону, і по всій лінії фронту будемо незмінно знищувати окупанта саме так, щоб зірвати будь-які російські наступальні наміри".

21:00 Вселенський патріарх Варфоломій підтвердив свою участь у глобальному саміті миру, який пройде у червні у Швейцарії, повідомив Зеленський.

Генштаб ЗСУ в вечірньому зведенні 10 травня відзвітував про 5 російських атак на Слобожанському напрямку в Харківській області: "На Слобожанському напрямку ворог здійснив 5 атак в районах населених пунктів Красне, Мороховець, Олійникове, Гатище Харківської області. Завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Глибоке, Лук’янці, Огірцеве, Вовчанськ, Вільча, Липці, Слобожанське, Сосновий Бір, Українське Харківської області".

20:00 США оголосили про новий пакет допомоги Україні на $400 млн. Байден підписав відповідний указ. Точний список допомоги ще не був оприлюднений, проте за даними Politico, Україна отримає додаткові ракети до систем Patriot, зенітні ракети Stinger, бойові машини Bradley, машини із захистом від мін і засідок (MRAP), протитанкові комплекси Javelin та інші боєприпаси.

В Бєлгороді пролунали вибухи.

19:00 Бельгія виділить ще 9 мільйонів євро допомоги для відновлення пошкодженої енергетичної інфраструктури в Україні, — заявила міністр з питань співробітництва у сфері розвитку Кароліна Геннес.

Близько 11 тисяч українських чоловіків нелегально перетнули кордон із , щоб уникнути мобілізації після початку повномасштабного російського вторгнення, — румунська служба "Радіо Свобода".

18:00 США анонсують сьогодні новий пакет військової допомоги Україні у розмірі 400 млн доларів, — Politico.

Ранкова атака ворога на Харківську область схожа на імітацію широкомасштабного наступу із залученням обмежених сил та проведення розвідки боєм, — Центр протидії дезінформації.

17:00 Командувач Сухопутних військ Збройних сил України Олександр Павлюк розповів в в інтерв'ю The Economist, що найближчі два місяці будуть критичними на фронті, адже Росія кидає на фронт всю боєздатну техніку, поки в Україну не надійшла західна допомога.

16:00 Російські окупаційні війська захопили чотири прикордонні селища на Харківщині, -населені пункти Стрілече, Красне, Пильне та Борисівка, також ворог намагається просуватися в напрямку Вовчанська. Про це повідомляють джерела УП.

Перші винищувачі F-16 прибудуть в Україну протягом кількох тижнів, — The Standard.

15:00 Війська Росії мали на меті відкинути українські сили на 10 км від російського кордону, — високопоставлене військове джерело в коментарі Reuters щодо атаки на Харківську область.

Росія почала нову хвилю контрнаступальних дій на Харківщині, — Зеленський на пресконференції з президенткою Словаччини Зузанною Чапутовою.

"Вони можуть збільшувати і підтягувати ще сили в цьому напрямку, але наші військові, наше командування знали про це і розраховували свої сили для того, щоб зустріти вогнем ворога. Зараз іде жорстокий бій в цьому напрямку, ми їх зустріли вогнем", — підкреслив президент України.

14:00 Вранці ворог обстріляв прикордоння Шосткинщини в Сумській області, унаслідок артобстрілу загинула 64-річна жінка, її 17-річна онука отримала поранення.

На Харківщині в прикордонних населених пунктах проводять евакуацію, зокрема про неї оголосили у місті Вовчанськ та навколишніх сіл. Про це заявив голова Вовчанської міської військової адміністрації Тамаз Гамбарашвілі.

В ніч на 10 травня в результаті операції Головного управління розвідки атаки безпілотниками зазнав НПЗ в Калузькій області РФ, — повідомляє ГУР.

13:00 Польща навряд чи допомагатиме Києві повернути українців призовного віку силою та очікує, що дискусія щодо цього питання триватиме між країнами ЄС, — посол Польщі в Україні Ярослав Гузи.

12:00 Чехія передала перший тренажер винищувача F-16 одній з бригад тактичної авіації Повітряних Сил ЗСУ. Його основний модуль уже тестується і готується до використання українськими фахівцями.

11:00 СБУ затримала в Кіровоградській області чергового інформатора, який співпрацював із російськими спецслужбами. Чоловік намагався за допомогою веб-камери навести ракети на залізничну інфраструктуру, яку використовували ЗСУ. Зараз затриманий за ґратами, йому загрожує до 12 років в'язниці.

10:00 Генштаб ЗСУ оновив статистику втрат окупантів на фронті в Україні:

Втрати армії РФ в Україні 10.05.2024
Втрати армії РФ в Україні 10.05.2024

09:00 В Харківській ОВА розповіли про наслідки нічного удару по Харкову. Під вогнем окупантів опинилися житлові райони та цивільна інфраструктура, відомо про двох постраждалих, серед яких — 11-річна дитина. Загалом відомо про щонайменше 12 пошкоджених будинків.

08:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжим ранковим зведенням з фронту. За останню добу на різних напрямках зафіксовано 95 бойових зіткнень із ворогом.

07:00 Вночі ворог атакував Україну "шахедами" та ракетами типу С-300/С-400. Як повідомили в Повітряних Силах, вдало знищено усі безпілотники.

06:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі було неспокійно відразу у кількох областях України. Вибухи чули на Сумщині, Харківщині, Миколаївщині. У Харкові та області є кілька прильотів, пошкоджено приватні будинки, є постраждалі. Чекаємо деталі від Повітряних Сил;
  • не спалося й ворогам. Так, в окупованому Маріуполі було гучно, адже "прилетіло" по колишній кондитерській фабриці, де загарбники створили чергову базу — туди одразу поїхали "швидкі". Також тривожилися Калуга й Підмосков'я, ймовірно, є приліт ще по одному нафтопереробному заводу;
  • заморожені активи РФ працюватимуть на користь України. Над цим активно працюють як в США, так і в Євросоюзі, повідомив речник Держдепартаменту Штатів Метью Міллер під час брифінгу. Нагадаємо, що лише Європа заморозила понад 280 мільярдів доларів російських фінансів;
  • війна в Україні за своєю руйнівною силою зовсім не поступається Другій Світовій, вважає чеський лідер Петр Павел. Про це пише iRozhlas;
  • у шведському Мальме визначилася десятка інших півфіналістів, котрі змагатимуться за титул переможця Євробачення-2024. Отож свою кваліфікацію отримали учасники із Латвії, Австрії, Нідерландів, Норвегії, Ізраїлю, Греції, Естонії, Швейцарії, Грузії та Вірменії.

05:00 Російські терористи вдарили по Харкову ракетами С-300, є пожежі після атаки. Також терористи кидають КАБи на Харківську область.

Україна зі свого боку атакувала безпілотниками Калугу, де загорівся НПЗ, а також намагалася вдарити по Москві. На тимчасово окупованій території знищено російську базу в Маріуполі.

03:00 Більшу частину безпілотників в українському небі знищено. В районі Херсонщини залишилося тільки два "мопеди".

01:00 За даними моніторингу, одна група безпілотників летить у напрямку південних областей України. В інших регіонах дорозвідка по БПЛА.

00:00 Безпілотники російських терористів блукають українським небом.

Із ситуацією в Україні за 7 травня можна ознайомитися у матеріалі: Війна — день 804: окупанти тиснуть на сході, а в Росії паніка через "наймасштабнішу атаку ЗСУ"

Інформацію за 8 травня дивіться за посиланням: Війна — день 805: Росія завдала нового масованого удару і приймає загиблих окупантів у Криму

Про те, що відбувалося 9 травня, читайте у матеріалі: Війна — день 806: у ЗСУ перестановки, а українські дрони йдуть на рекорди