Війна — день 806: у ЗСУ перестановки, а українські дрони йдуть на рекорди

Читать на русском
Автор
1258
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 09 травня 2024, 23:03
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Бойові дії на полі бою не затихають ні на хвилину, а російські окупанти продовжують вести масштабний наступ на ряді напрямків, серед яких найгарячішим залишається Авдіївський. Противник також робить максимум зусиль для того, щоб прорватися до Часового Яру на Бахмутському напрямку. При цьому почастішали випадки спроб проникнення ворожих ДРГ через Харківську та Сумську області, а серед експертів дедалі частіше звучать обговорення того, що росіяни знову спробують піти на Харків чи Сумську область.

У цьому матеріалі Телеграф розповідає про головні події в Україні та світі 9 травня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 У Пентагоні стверджують, що запобігли несанкціонованому використанню російськими військовими інтернет-терміналів Starlink, якими керує компанія SpaceX Ілона Маска, на полі бою у війні з Україною, — про це Bloomberg заявив керівник відділу космічної політики Міністерства оборони США Джон Плам.

22:00 Німеччина придбає 3 установки HIMARS із запасів США та передасть їх Україні, – повідомив міністр оборони країни Пісторіус.

США спрямують Україні нову партію військової допомоги протягом наступних кількох тижнів, — Держдеп.

21:00 Зеленський у вечірньому зверненні: "Провів нараду з керівниками наших Сил оборони України: Головком Сирський, начальник Генерального штабу Баргилевич, міністр оборони України Умєров. І про те, як прискорити постачання зброї від партнерів, і про те, як діяти зараз, наявними силами й засобами, наявною зброєю, щоб досягати необхідних нам результатів. Бачимо, до чого готується окупант. Буде йому відповідь".

Крім того, Зеленський запроси на Глобальний саміт миру президентів Молдови та Чехії Маю Санду й Петра Павела, Прем’єр-міністра Ірландії Саймона Гарріса та Президента Європейської ради Шарля Мішеля, — вони підтвердили участь.

20:00 З початку 2024 року зросла кількість чоловіків з України, які незаконно перетинають кордон Словаччини, що збігається з дискусіями про ухвалення нового закону про посилення мобілізації, — речниця словацької прикордонної поліції Агнеса Коперницька.

Верховна Рада підтримала закон, який дозволить підготовленим працівникам "Укрпошти" носити та застосовувати вогнепальну зброю для захисту поштових фондів та об'єктів від нападів.

19:00 Щойно обіцяні США об’єми допомоги надійдуть — ми зупинимо ініціативу військ РФ на сході країни, — Зеленський.

18:00 В Одесі чули вибухи.

Зеленський підписав закони про продовження воєнного стану та мобілізації ще на 90 днів, до 11 серпня 2024 року. Напередодні за ці документи проголосувала Верховна Рада.

17:00 З сайту російського Міністерства внутрішніх справ зникли картки про оголошення у розшук президента України Володимира Зеленського і п’ятого президента України Петра Порошенка.

Офіційні переговори про вступ України до ЄС мають розпочатися до кінця першого півріччя 2024 року, — зробила прогноз президентка Європарламенту Роберта Метсола.

16:00 В окупованій Авдіївці залишилося близько 700 осіб, більшість "ждунів" уже розчарувалися в "русском мире", — начальник Авдіївської ГВА Віталій Барабаш.

Уряд Швеції доручив перерахувати 28 млн євро на підтримку обороноздатності України.

Військові Росії прорвали українську лінію оборони на захід від Орлівки і поставили радянський прапор у центрі Уманського, — аналітик німецького видання BILD Юліан Рьопке.

15:00 Зранку 9 травня український далекобійний дрон уразив НПЗ "Газпром нафтохім Салават" у російській республіці Башкортостан, — це був дрон СБУ, який встановив історичний рекорд, подолавши відстань у 1500 км.

14:00 Зеленський звільнив командувача Сил спецоперацій ЗСУ, — ним був Сергій Лупанчук, тепер його замінив Олександр Трепак. Також був призначений новий командувач Сил підтримки ЗСУ, — Дмитро Герега.

Крім того, було оприлюднено указ про звільнення Валерія Залужного з військової служби за станом здоровʼя з правом носіння військової форми одягу. Тепер він офіційно посол в Британії.

Вночі безпілотники СБУ вдарили по двох нафтобазах Росії в селі Юрівка біля Анапи в Краснодарському краї, поблизу тимчасово окупованого Криму. За даними джерел "Телеграфу", ці нафтобази були перевалочними для постачання пального російським військам у Криму.

13:00 Дві ГЕС повністю виведено з експлуатації: вони зазнали нищівних пошкоджень внаслідок вчорашньої масованої атаки, – Укргідроенерго.

Уранці російські війська завдали удару по Нікополю, унаслідок якого виникло загоряння 2-х житлових будинків, на місці загинув чоловік 1961 року народження та жінка 1958 року народження. Ще дві людини отримали травми.

12:00 Президентка Європарламенту Роберта Метсола прибула з візитом до Києва. Про це повідомив Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук у своєму X (Twitter). Символічно, що політикиня прибула саме у День Європи.

11:00 СБУ затримала у Харкові рецидивіста, який шпигував для окупантів за лініями оборони міста. Затриманий під своєї "роботи" позначав зафіксовані координати на картах Google для підготовки "звіту" російській спецслужбі. На щастя, правоохоронці вчасно викрили плани чоловіка. Наразі йому загрожує до 8 років ув'язнення.

10:00 За останню добу ЗСУ знищили на фронті 1300 окупантів! Також ворог втратив чимало різної техніки.

Втрати армії РФ в Україні 09.05.2024
Втрати армії РФ в Україні 09.05.2024

9:30 Очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов розповів, у якому стані знаходяться четверо дітей, що постраждали під час атаки по обласному центру 8 травня. Двоє 14-річних та один 15-річний хлопці знаходяться в реанімації, 8-річну дівчинку, котра отримала поверхневу травму, виписано на амбулаторне лікування.

8:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжим ранковим зведенням щодо подій на фронті. За останню добу різко виросла кількість бойових зіткнень — за 8 травня їх відбулося аж 146. Майже третина з цієї кількості припадає на Авдіївський напрямок.

7:00 Одещина відбивалася цієї ночі від атаки "шахедів". Як повідомили у Повітряних Силах, всього із тимчасово окупованого Криму було запущено 20 дронів. Завдяки неймовірним зусиллям наших військових вдалося збити 17 із них. Вибухи можна було почути в самій Одесі, Чорноморську та інших містах регіону.

6:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі в кільках регіонах України лунали вибухи — зокрема, на Харківщині та Донеччині через застосування артилерії та авіації. Одещина ж кілька годин відбивалася від атаки "шахедів". Чекаємо подробиць від місцевих адміністрацій;
  • неспокійно було і в РФ: місцеві ЗМІ повідомляють про низку вибухів у Бєлгородській та Брянській областях, а також в Краснодарському краї. Є дані про кілька постраждалих, а також приліт по одній із нафтобаз;
  • Майк Джонсон лишається спікером Палати представників США, пише Reuters. Більшість конгресменів проголосували проти подання щодо його відставки, який так намагалася проштовхнути республіканка Марджорі Тейлор Грін. Цікаво, що серед однопартійців ідею Грін підтримало всього 11 осіб;
  • "НАТО не має наміру розгортати сили в Україні. Коли я відвідав Україну минулого тижня, українці не просили військ НАТО, вони просили більше підтримки", — заявив генсек Альянсу Єнс Столтенберг, коментуючи чутки про ймовірне посилання української армії закордонними військовими;
  • перші 180 тисяч боєприпасів, котрі Чехія закуповує для України в рамках ініціативи допомоги Києву, можуть надійти вже у червні 2024-го. Це лише перша партія від запланованих поставок, заявив чеський лідер Петр Павел в інтерв'ю німецькому телеканалу ARD.

3:00 Російські дрони вночі атакували Одеську та Миколаївську області. Були чутні вибухи від роботи ППО, попередньо є прильоти

1:00 На Одещині оголошено тривогу через загрозу російських БПЛА, які рухаються з боку Чорного моря

00:00 У російській Камчатці горіло складське приміщення. Вогонь охопив 5000 квадратних метрів.

Про те, що відбувалося 6 травня, читайте у матеріалі: Війна — день 803: росіяни просуваються під Авдіївкою та готуються до масштабнішого наступу

Із ситуацією в Україні за 7 травня можна ознайомитися у матеріалі: Війна — день 804: окупанти тиснуть на сході, а в Росії паніка через "наймасштабнішу атаку ЗСУ"

Інформацію за 8 травня дивіться за посиланням: Війна — день 805: Росія завдала нового масованого удару і приймає загиблих окупантів у Криму