Війна — день 803: росіяни просуваються під Авдіївкою і готуються до масштабнішого наступу

Читать на русском
Автор
2341
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 06 травня 2024, 23:41
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Ситуація на фронті залишається напруженою, а російські окупанти просуваються на північний захід від Авдіївки, але поки що не зрозуміло куди саме. Аналітики вважають, що це могло бути пов’язане із бажанням українських військових поберегти сили в очікуванні західної допомоги. При цьому швидше за все російський наступ тільки почався, а попереду на Україну чекає важке літо. Проте експерти вважають, що в цей період росіяни не зможуть піти в атаку на Сумському чи Харківському напрямках, оскільки не мають потрібної кількості сил.

У цьому матеріалі Телеграф розповідає про головні події в Україні та світі 6 травня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Спікер Пентагону засудив "безвідповідальну риторику" Росії після того, як вона оголосила про наміри провести навчання щодо застосування ядерної зброї. Представник Пентагону генерал Патрік Райдер на брифінгу назвав заяви російської сторони "прикладом безвідповідальної риторики, яку ми бачили з боку Росії і раніше".

22:00 Протягом доби зафіксовано 87 бойових зіткнень, на Авдіївському напрямку Сили оборони відбили 22 атаки супротивника, повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України.

21:00 Нідерланди планують почати відправку винищувачів F-16 Україні цієї осені слідом за Данією, яка має намір передавати літаки влітку, сказала міністерка оборони Нідерландів Оллонгрен.

20:00 Російські війська вдень завдали авіаційного удару по Костянтинівці Донецької області: поранено чотирьох мирних жителів, повідомляє обласна прокуратура.

19:00 Італія найближчим часом схвалить новий пакет військової допомоги для України, заявив міністр оборони Італії Гвідо Крозетто.

17:00 Україна вже отримала від союзників нову партію ракет до ППО Patriot, — міністр оборони Іспанії.

16:00 До Верховної Ради України внесено законопроєкти про продовження військового стану та мобілізації ще на 90 діб.

15:00 На східному фронті наразі складна ситуація. Російські загарбники намагаються вийти до великих населених пунктів Курахове та Покровськ, заявив головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський.

14:00 "Кількість постраждалих внаслідок обстрілу Харкова на Великдень зросла до 16 людей", — повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Тяжких поранень зазнала 18-річна Вероніка, яка вигулювала собаку, коли окупанти атакували місто.

13:00 У Дніпрі пролунав потужний вибух. Повітряне командування "Схід" підтвердило, збиття ракети "Х-59/Х-69" на Дніпропетровщині. Над містом піднявся стовп диму.

12:00 Під Києвом СБУ затримала групу агентів ФСБ, які намагалися готувати черговий масований удар окупантів, збираючи для них необхідну інформацію. Координати збирали на території Київської, Вінницької, Кіровоградської, Полтавської та Черкаської областей. Удар мав бути нанесений ще перед Великоднем.

11:00 Генштаб ЗСУ оновив статистику втрат окупантів. За Великодню добу вбитими та пораненими ворог втратив понад тисячу осіб:

Втрати армії РФ в Україні 06.05.2024
Втрати армії РФ в Україні 06.05.2024

10:00 На Дніпропетровщині вночі було пошкоджено лінію високовольтних передач через черговий російський обстріл.

09:00 На фронті Великдень тихим не був — за минулу добу на різних напрямках зафіксовано 125 бойових зіткнень із ворогом, повідомляє Генштаб ЗСУ. Найбільш активним напрямком лишається Бахмутський.

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський привітав піхотинців із професійним святом:

08:20 Пішли відбої по областях. Дякуємо нашим ЗСУ!

08:00 В низці областей України оголошено повітряну тривогу. Як повідомили в ПС ЗСУ, причина — загроза застосування балістичного озброєння ворогом. За попередніми даними моніторингових пабліків, балістична активність була зафіксована в окупованому Криму.

Повітряна тривога в Україні 06.05.2024
Повітряна тривога в Україні 06.05.2024

07:30 Цієї ночі наші військові знищили 12 "шахедів" у Сумській області. Ворог влаштував масовану повітряну атаку прикордонний регіон — зокрема, під ударом опинився і сам обласний центр. Повідомляється, що всього було запущено 13 безпілотників. Знищити вдалося 12 із них. Ворожі дрони запускалися з Курської області РФ.

06:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі під найбільш серйозним ударом ворога опинилися Суми — у місті та районі є проблеми з електропостачанням, починають запускати резерви живлення для критичної інфраструктури. Також вибухи лунали на Харківщині, а на півдні фіксувався рух "шахедів" та розвідувальних БПЛА;
  • китайський лідер Сі Цзіньпін хоче "працювати з Францією та всім міжнародним співтовариством" задля закінчення війни в Україні. Однак війну він все ще називає "кризою", а саме вирішення питання — "її врегулюванням". Заяву ретранслювала французька газета Le Figaro;
  • Україні слід якнайшвидше перебрати ініціативу на фронті, інакше Росія може отримати кілька вартісних переваг у 2024 році, пишуть аналітики ISW. Зокрема, вони зазначають, що у Штатах висловлюють неабияку підтримку майбутнім контрнаступальним операціям ЗСУ у 2025-у;
  • Авдіївка продовжує страждати від дій окупантів — зокрема, ворог почав вивозити з території знищеного коксохімічного заводу залишки металу на брухт. Як зазначають у Центрі національного спротиву, дохід від реалізації сировини отримують фірми-прокладки ватажка бойовиків "ДНР" Дениса Пушиліна.

00:00 В Україні можуть змінитися правила перетину кордону. Як очікується, цього варто чекати після набрання чинності законом про мобілізацію.

Про те, що відбувалося 3 травня, читайте у матеріалі: Війна – день 800: на фронті важка ситуація, але росіянам активно дають по зубах

З ситуацією в Україні за 4 травня можна ознайомитись у матеріалі: Війна – день 801: Росія зазнає нищівних втрат і змінила тактику обстрілів

Інформацію за 5 травня дивіться за посиланням: Війна — день 802: окупанти збирають сили біля Часового Яру та посилюють обстріл України