Війна — день 802: окупанти збирають сили біля Часового Яру та посилюють обстріл України

Читать на русском
Автор
3016
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 05 травня 2024, 23:53
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Росіяни продовжують вести штурмові дії на ряді напрямків і попри величезні втрати в живій силі змогли повністю підлаштуватися до війни на виснаження, в якій перевага надається масі, а не якості. Однією з ключових цілей для окупантів є Часів Яр, який вони хочуть захопити найближчим часом і для цього стягують під Бахмут додаткові сили. На тлі зростання напруги на фронті також збільшується кількість ракетних ударів з використанням балістичної зброї, через яку продовжують страждати мирні міста.

У цьому матеріалі Телеграф розповідає про головні події в Україні та світі 5 травня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Остання хвиля російських масованих ударів по енергетиці завдала Україні збитків на понад 1 млрд доларів, сказав міністр енергетики Герман Галущенко.

22:00 Сили оборони України за минулу добу відбили атаки та штурми російських окупантів на куп'янському, лиманському, бахмутському, авдіївському, новопавлівському, горіхівському та херсонському напрямках. Усього протягом доби сталося 103 бойові зіткнення, повідомляє Генштаб ЗСУ.

21:00 Авіація Сил оборони України за минулу добу завдала ударів по 13 районах зосередження особового складу російських окупантів, а також чотирьом зенітно-ракетним комплексам противника.

20:00 Внаслідок ворожого обстрілу села Моначинівка загинула 88-річна жінка, повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Тіло загиблої деблокували з-під завалів після ліквідації пожежі у будинку.

18:00 У Великдень ворог атакував Полтавський район. Ворог поцілив по цивільній інфраструктурі. Ракетний удар пошкодив елеватор у Полтавській громаді. На щастя, ніхто не постраждав, повідомив голова Полтавської ОВА Філіп Пронін.

17:00 Російські військові завдали удару пʼятьма ракетами по території Слов'янської ТЕС на Донеччині.

15:00 Російські війська на Великдень обстріляли центр Харкова. Є поранені.

14:00 У тимчасово окупованому Бердянську Запорізької області вибухнула машина. Усередині був зрадник України, але ім'я його не повідомляється. Він загинув на місці.

13:00 За останній тиждень ситуація загострилася на трьох напрямках фронту – у районі Бахмута, Авдіївки та Новопавлівки. Всі вони на Донеччині. Про це сказав речник ОК "Хортиця" Назар Волошин.

12:00 Останні масовані ворожі атаки завдали енергетиці збитків понад $1 млрд — міністр енергетики Герман Галущенко

11:00 Речник ОК "Хортиця" Назар Волошин повідомив, що на напрямку Часового Яру росіяни зосередили до 25 тисяч військових. За його словами, ворог намагається підводити нові військові частини, їх доукомплектовувати і на різних напрямках це відбувається по-різному.

10:00 Начальник Обʼєднаного координаційного пресцентру Сил оборони Півдня України Дмитро Плетенчук розповів, що російські війська активізували штурми на півдні України. Їх епіцентром стали Роботине Запорізької області, Кринки та острів Нестрига.

09:00 Президент України Володимир Зеленський привітав українців із великим церковним святом – Великоднем.

"Біблія вчить нас любові до ближнього. А сьогодення показало нам справжнє значення цього слова. Коли всі ми стали одне одному ближніми. А колишній сусід, що постійно набивався нам у брати, для нас далекий навіки. Він порушив усі заповіді, зажадав наш дім, прийшов нас убивати. Світ бачить це. Бог знає це. І ми віримо: у Бога на плечі – шеврон з українським прапором. Тож із таким союзником життя точно переможе смерть".

08:00 08:00 Під час нічного удару БПЛА по приватному сектору Харкова постраждали 5 людей. З них 1 дитина. Внаслідок вибуху постраждали житлові будинки та інші дворові забудови. За двома адресами сталися пожежі. Горіли господарські будівлі, гараж та легковий автомобіль на загальній площі близько 200 кв.

07:00 У ніч проти 5 травня 2024 року російські окупанти атакували з північного та південного напрямків 24 ударними БпЛА типу "Shahed-131/136". Райони пусків – Курська обл. — РФ і мис Чауда — Крим. Захисники неба знищили майже всі ворожі безпілотники – 23. Бойова робота велася у Харківській, Херсонській та Дніпропетровській областях.

06:00 Минулої доби сталося 95 бойових зіткнень. Втрати ворога склали 860 людей убитими та пораненими. Збито ще один літак противника.

05:00 Повітряну тривогу оголошено на сході України через активність тактичної авіації російських терористів.

03:00 Дніпро та область відбили атаку безпілотників. Станом на зараз поки що без повітряних тривог.

01:00 У Харкові безпілотник російських терористів влучив у приватну будівлю в Основ'янському районі. Також вибухи у Дніпрі та Павлограді, попередньо – робота ППО по російських безпілотниках.

00:00 У передмісті Харкова було чути серію вибухів після оголошення тривоги через російських безпілотників. БПЛА також були помічені у Херсонській області.

Інформацію за 2 травня дивіться за посиланням: Війна — день 799: росіяни нарощують тиск на фронті та продовжують руйнівні обстріли Одеси

Про те, що відбувалося 3 травня, читайте у матеріалі: Війна – день 800: на фронті важка ситуація, але росіянам активно дають по зубах

З ситуацією в Україні за 4 травня можна ознайомитись у матеріалі: Війна – день 801: Росія зазнає нищівних втрат і змінила тактику обстрілів