Війна — день 799: росіяни нарощують тиск на фронті та продовжують руйнівні обстріли Одеси

Читать на русском
Автор
1208
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 02 травня 2024, 23:28
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Російські окупанти продовжують тиснути по всій лінії фронту, але найбільшу увагу приділяють східній частині країни. Авдіївський, Новопавлівський та Бахмутський напрямки залишаються найгарячішими. Південні напрямки загалом "спокійніші" порівняно зі східними, проте і там відбуваються активні бойові дії. На тлі цього посилюються обстріли Одеси, яка останніми днями все частіше стає ціллю балістичних ракет з окупованого Криму.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 2 травня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Російські окупанти вдарили по селу Мемрик Донецької області "Градами", загинула 12-річна дівчинка з її бабусею.

22:00 В окупованому Бердянську пролунав вибух, після чого почалася пожежа в районі рембази військових РФ. Офіційно росіяни стверджують, що то "палає очерет".

Після удару по аеродрому в Джанкої в ніч на 30 квітня зі своїх позицій зникли два російські радари, — "Крим.Реалії".

21:00 Внаслідок ворожого обстрілу села Новоосинове Куп‘янського району Харківської області, який стався о 19:00, на території приватного домоволодіння загинув 66-річний чоловік.

Зеленський записав вечірнє звернення про фортифікації, ситуацію на фронті та Саміт миру.

20:00 Сили ППО збили безпілотник над Криворізьким районом Дніпропетровської області, — через це в Кривому Розі чули вибухи.

В Росії тим часом заявили про збиття безпілотника над Кримом.

19:00 США вважають, що завершення війни Росії проти України найближчим часом є малоймовірним, — про це заявила директор Національної розвідки США Евріл Хейнс.

Російський "Газпром" за 2023 рік отримав чистий збиток у 629 млрд рублів (майже 6,7 млрд дол) порівняно з чистим прибутком у 2022 році в розмірі 1,226 трлн рублів(близько 13 млрд дол).

18:00 Зеленський провів засідання Ставки верховного головнокомандувача та доручив ужити всіх можливих заходів для скорочення строків надходження зброї від міжнародних партнерів на фронт і на захист цивільної інфраструктури.

17:00 Окупанти вдарили по цивільній інфраструктурі у Дергачах Харківського району, семеро людей отримали поранення, шість із них — діти. Двоє з дітей отримали легкі поранення кінцівок, четверо — середньої тяжкості.

16:00 Заморожених активів Росії не вистачить, щоб покрити завдані повномасштабною війною Україні збитки, — голова НБУ Андрій Пишний.

15:00 Президент Франції Емманюель Макрон сказав, що не змінив свою думку про введення західних військ в Україну, та вважає такий підхід правильним. За його словами, у разі прориву лінії фронту РФ і запиту України варто про це замислитись.

В ході нічної атаки 30 квітня по території аеродрому окупантів у Джанкої було знищено російську техніку ППО, про що свідчать відповідні супутникові знімки, їх показали "Схеми".

14:00 Зеленський: лише за один цей квітень російські терористи застосували понад 300 ракет різних типів, майже 300 "шахедів" і більше ніж 3200 керованих авіабомб проти України.

Російським окупантам вдалося прорватися і закріпитися в Очеретиному Покровського району, проте частина, в якій знаходиться противник, перебуває під вогневим контролем українських воїнів, бої тривають, — речник оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" підполковник Назар Волошин.

На ранок без світла 410 населених пунктів, через бойові дії є нові знеструмлення у 5 областях, — пресслужба НЕК "Укренерго".

13:00 Саміт миру у Швейцарії відбудеться 15-16 червня, підтвердив президент України Володимир Зеленський.

Україна наразі не бачить сенсу кликати Росію на Глобальний саміт миру у Швейцарії, але після консолідації позицій міжнародної спільноти контакти з Москвою все ж будуть необхідні, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Україна повернула з тимчасово окупованої частини Херсонської області підлітка з його родиною, — голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін.

В "Новій пошті" показали наслідки ракетного удару, якого вночі було завдано по сортувальному депо та відділенню в Одесі.

Сортувальне депо і відділення Нова пошта в Одесі після прильоту 02.05.2024
Сортувальне депо і відділення Нова пошта в Одесі після прильоту 02.05.2024

12:00 В Донецькій області СБУ затримала зрадника, котрий співпрацював із представниками колишньої ПВК "Вагнер". Чоловік знаходився у Краматорському районі і повинен був збирати для ворога інформацію про аеродроми ЗСУ. Наразі він під вартою, йому загрожує до 8 років ув'язнення.

11:00 Агентство Associated Press показало, який зараз вигляд має Часів Яр (Донецька область), який атакують росіяни в надії захопити під свій контроль.

"На кадрах видно, що Часів Яр, розташований серед зелених полів і лісів, перетворився на апокаліптичну картину. Руйнування нагадують міста Бахмут і Авдіївку, які Україна здала після місяців обстрілів і величезних втрат для обох сторін", — зазначають журналісти.

10:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрат ворога. Окупантів продовжують ліквідовувати у величезних масштабах — все ще понад тисяччю осіб за добу.

Втрати армії РФ в Україні 02.05.2024
Втрати армії РФ в Україні 02.05.2024

09:00 На Миколаївщині минулої доби вдалося знищити крилату ракету повітряного базування Х-59. Її уламки частково пошкодили транспортну інфраструктуру, розповів очільник ОВА Віталій Кім.

08:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжим ранковим зведенням з фронту. За останню добу на різних напрямках зафіксовано 121 бойове зіткнення із ворогом. Найбільш напружена ситуація — на Авдіївському.

07:00 Ось так виглядають наслідки нічного удару балістикою по Одесі. Нагадаємо, що атака окупантів зруйнувала один зі складів "Нової пошти".

06:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі в окремих регіонах України гриміли вибухи. Зокрема, під удар ворога потрапили Одещина, Херсонщина, Харківщина;
  • чи не наймасштабніше окупанти атакували Одесу — близько 23:00 поцілили балістикою в одному із районів міста. Відомо, що приліт стався у приміщення термінала "Нової пошти", серед працівників підприємства постраждалих немає. Загалом же через атаку отримали поранення щонайменше 13 осіб;
  • але відповідь ворогу не змусила себе чекати: цієї ночі від БПЛА довелося відбиватися Орловській, Смоленській та Курській областях РФ. Повідомлялося про пошкодження енергетичних об'єктів та проблеми із електропостачанням у цих регіонах;
  • нічний удар балістикою по Одесі, на думку посла США в Україні Бріджит Брінк, підкреслює важливість ППО для здатності України захистити себе від російських атак;
  • внаслідок масових протестів в Грузії, пов'язаних зі скандальним законопроєктом про "іноагентів", цієї ночі постраждало щонайменше 8 осіб, — МОЗ країни.

05:00 Наразі без повітряних тривог в Україні.

3:00 В Одесі продовжується пожежа на складі Нової пошти. Повідомляється, що горить саме місце, де зберігалися посилки

1:00 Невідомі БПЛА атакували російські Орловську та Курську області. Місцева влада говорить про пошкодження енергетичної інфраструктури та знеструмлення кількох населених пунктів.

00:00 Під час вечірнього удару по Одесі російська ракета впала на будівлю одного з відділень Нової пошти.

Інформацію за 29 квітня дивіться за посиланням: Війна — день 796: ситуація на фронті загострюється, окупанти наступають на ряді напрямків

Про те, що відбувалося 30 квітня, читайте у матеріалі: Війна — день 797: росіяни тиснуть на фронті та б’ють містами забороненою зброєю

З ситуацією в Україні за 1 травня можна ознайомитись у матеріалі: Війна — день 798: росіяни збирають сили для атаки на трьох напрямках та обстрілюють Одесу