Війна — день 798: росіяни збирають сили для атаки на трьох напрямках і обстрілюють Одесу

Читать на русском
Автор
1194
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 02 травня 2024, 00:05
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Росіяни продовжують підтягувати сили, щоб розпочати свій новий масштабний наступ і посилює тиск на трьох напрямках — Авдіївському, Бахмутському та Лиманському. Однією з пріоритетних цілей для росіян є Часів Яр, але також цілком імовірно, що бої невдовзі почнуться і за Покровськ. Втім, поява нового озброєння на полі бою може дозволити запобігти цьому сценарію. Однак після виділення допомоги США у ЗСУ починає з’являтися нова проблема — нестача людей.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 1 травня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 У четвер, 2 травня, одеські школярі перейдуть на дистанційну форму навчання.

22:00 В Одесі пролунали гучні вибухи. Повідомляється про обстріл міста балістикою. На місці прильоту масштабна пожежа.

21:00 Упродовж доби на лінії фронту зафіксовано 100 бойових зіткнень, українські захисники відбили 33 ворожі атаки на Авдіївському напрямку, повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України.

19:00 Міноборони веде переговори з однією з найбільших супутникових компаній, щоб обмежити зйомки території України під час воєнного стану.

18:00 Головне управління розвідки Міністерства оборони України назвало орієнтовні запаси в Росії ракет:

  • близько 40 одиниць гіперзвукових протикорабельних ракет 3М22 "Циркон". При цьому темпи виробництва цих ракет – до 10 одиниць на місяць.
  • Крилатих ракет 3M55/3М55М "Онікс"/"Онікс-М" – 400 одиниць. Темпи виробництва – до 10 одиниць на місяць.
  • Крилатих ракет 3М-14 "Калібр" – 270 одиниць. Темпи виробництва – 30-40 одиниць на місяць.
  • Керованих авіаційних ракет Х-69 – 45 одиниць. Темпи виробництва – 1-3 одиниці на місяць.

17:00 Збройні Сили України завдали вогневого ураження по скупченню особового складу супротивника поблизу населеного пункту Рогове, що на Луганщині

На кадрах, які зняв розвідувальний безпілотник, видно велике скупчення особового складу ворога та нанесення ураження трьома ракетами з касетною бойовою частиною.

16:00 Деякі країни Заходу дозволили Україні бити переданою їй зброєю територією РФ, заявила глава МЗС Латвії Байба Браже.

15:00 Президенти Естонії, Латвії та Литви Алар Каріс, Едгарс Рінкевичс та Гітанас Науседа виступили із спільною заявою у 20-ті роковини вступу країн Балтії до Європейського союзу. Вони закликали ЄС розпочати переговори щодо вступу до ЄС з Україною та Молдовою у червні цього року.

14:00 Додаткові тимчасові обмеження особливого режиму запроваджено в межах п'ятикілометрової зони від державного кордону України в Сумській області, повідомляється у спільному наказі Сумської обласної військової адміністрації та Оперативно-тактичного угрупування "Сіверськ" від 22 квітня, опублікованому 1 травня.

13:00 Російські терористи під час обстрілу Одеси пошкодили представництво уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

12:00 Балістичний удар по Одесі, завданий у ніч на 1 травня, пошкодив чимало будівель. Серед них — адміністративні та житлові, а також медичний та навчальний заклади, повідомляють Сили оборони півдня.

11:00 В Харкові пролунали вибухи. Як повідомив мер міста Ігор Терехов, є приліт в один із приватних будинків на околиці міста. Після детального огляду місця інциденту виявили пошкодження десяти приватних домогосподарств. На щастя, поки про жертв чи поранених не повідомлялося.

10:00 Генштаб ЗСУ оновив статистику втрат окупантів. Уже який день поспіль ворог втрачає у живій силі понад 1000 осіб:

9:00 Нафтопереробний завод в Рязані спланували представники ГУР. Таку інформацію із посиланням на джерела розповсюджуються українські ЗМІ.

"Військову ціль у Рязані уражено. Є значні пошкодження, було яскраво", — цитують співрозмовника медіа.

Слід додати, що офіційно розвідка поки не підтверджувала цю інформацію, однак і спростувань не надавала.

8:00 СБУ проводить планові контррозвідувальні заходи в Шевченківському районі Києва. Основними локаціями правоохоронці називають Софійську й Михайлівську площі, а також прилеглі до них території.

Як підкреслюють у Службі, головною метою заходів є перевірка і посилення контрдиверсійного захисту як місць скупчень людей, так і важливих держоб'єктів.

7:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжим ранковим зведенням з фронту. За минулу добу на різних напрямках було зафіксовано 122 бойових зіткнення з ворогом.

6:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі дуже неспокійно було на півдні України: Одесу атакували кількома ракетами, а на Херсонщині фіксувалися чергові артобстріли. Також повідомлялося про вибухи на Донеччині;
  • на жаль, внаслідок нічного удару по Одесі загинуло троє осіб. Окупанти, традиційно для себе, влучили по цивільній інфраструктурі;
  • водночас із цим від атак БПЛА тривожилися і жителі окремих регіонів РФ. Так, про гучні звуки повідомлялося у Рязанській та Воронезькій областях. Місцеві губернатори вже повідзвітовували про "чисту роботу засобів ППО", однак ми поки почекаємо на уточнення даних;
  • також вночі жителі одразу кільках областей України бачили незрозумілий яскравий спалах у небі, який не супроводжувався додатковим вибухом. Пізніше з'ясувалося, що в атмосфері міг згоріти метеор-болід;
  • ISW: окупанти можуть розпочати наступ на Торецьк, аби ускладнити ситуацію із Часовим Яром. Аналітики вважають, що це могло б їм допомогти збільшити тиск на Донеччині, однак без додаткового маневру ворогу не вдасться здійснити задумане.

3:00 Внаслідок обстрілу Одеси загинули троє людей, ще троє отримали поранення

1:00 Конгресмен США від Республіканської партії Джо Вілсон закликав передати Україні більше касетних бомб. Він вказав на те, що США мають надлишки, які планують знищити, проте натомість законодавець запропонував передати їх ЗСУ

00:00 В Одесі пролунало кілька вибухів. Моніторингові групи повідомляють про ракети з Криму

З ситуацією в Україні за 28 квітня можна ознайомитись у матеріалі: Війна — день 795: росіяни продовжують просуватися на сході та атакують Україну дронами

Інформацію за 29 квітня дивіться за посиланням: Війна — день 796: ситуація на фронті загострюється, окупанти наступають на ряді напрямків

Про те, що відбувалося 30 квітня, читайте у матеріалі: Війна — день 797: росіяни тиснуть на фронті та б’ють містами забороненою зброєю