Війна — день 797: росіяни тиснуть на фронті і б’ють по містах забороненою зброєю

Читать на русском
Автор
931
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 30 квітня 2024, 23:25
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Ситуація на фронті продовжує загострюватись, а окупанти нарощують кількість штурмів на ряді напрямків. Найгарячішими напрямками залишаються Авдіївське, Бахмутське та Лиманське, де сумарно може фіксуватися близько сотні бойових зіткнень за добу. При цьому бої іноді відбуваються не лише на лінії фронту, а й на кордоні Сумської, Чернігівської та Харківської областей, де росіяни постійно намагаються надіслати ДРГ. Також не припиняється обстріл мирних міст, проти яких періодично використовується навіть заборонена зброя.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 30 квітня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 США просять країни, які мають комплекси протиповітряної оборони Patriot, передати частину з них Україні для захисту від російських атак, йдеться у заяві глави Пентагону Ллойда Остіна на слуханнях у Комітеті з питань збройних сил Палати представників США.

22:00 Хвиля ударів безпілотників по нафтопереробних заводах у глибині Росії призвела до того, що там закінчився запас бензину, пише Politico.

21:00 Сполучені Штати Америки нададуть Україні стільки ракет ATACMS, скільки зможуть, заявив глава Пентагону Ллойд Остін.

20:00 На лінії фронту на півдні та сході України минулої доби зафіксовано 96 бойових зіткнень, повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України.

19:00 Бійці Сил спеціальних операцій знищили два російські "Буки" на Сумському напрямку за допомогою ударних дронів.

18:00 Уряд виділив додаткові 15,5 млрд грн для закупівлі дронів, — прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

"За виділені сьогодні кошти 300 тисяч дронів будуть поставлені нашим Силам безпеки та оборони", — йдеться у дописі Шмигаля.

17:00 Латвія затвердила надання Україні нової партії військової допомоги, до якої увійдуть, зокрема, зенітні гармати "NBS" та безпілотники для спостереження, повідомила прем’єрка країни.

16:00 Україна не примусово повертатиме чоловіків призовного віку з-за кордону, — віцепрем'єрка з питань європейської інтеграції України в інтерв'ю Deutsche Welle.

15:00 В Україні створюється третя бойова бригада Державної прикордонної служби під назвою "Гарт".

14:00 Україна прагне збільшити участь жінок у діяльності операторів протимінної діяльності, заявила перший віце-прем'єр – міністр економіки Юлія Свириденко.

12:00 У Міноборони озвучили суми виплат, котрі військові отримують за нищення ворожої техніки. Про це речник Міноборони Дмитро Лазуткін розповів у ефірі телемарафону.

Отже, захисники можуть отримати за:

  • підбитий військовий автомобіль ворога — 12 180 грн,
  • підбитий російський танк — 48 720 грн,
  • знищення броньованих машин — понад 40 тис. грн,
  • літак чи гелікоптер — понад 100 тис. грн,
  • знищення корабля першого рангу — понад 243 тис. грн.

11:00 У Харкові пролунало кілька потужних вибухів. Як повідомив мер Ігор Терехов, попередньо у місті зафіксовано два прильоти — у Київскому та Холодногірському районах. Ворог вже "традиційно" вдарив по цивільних об’єктах, зокрема цілився в райони житлових забудов.

Поки підтверджено дані про одного загиблого та шістьох постраждалих, двоє із яких госпіталізовані.

10:00 Генштаб ЗСУ оновив втрати окупантів. Гарна добова статистика, так би постійно!

Втрати армії РФ в Україні 30.04.2024
Втрати армії РФ в Україні 30.04.2024

09:00 Президент Володимир Зеленський привітав представників прикордонної служби України із професійним святом.

08:30 В Одесі зросла до 5 кількість загиблих внаслідок ракетного удару 29 квітня. За даними Одеської ОВА, у лікарні від отриманих травм помер чоловік 1960 року народження. На лікуванні знаходиться ще 23 поранених.

07:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжим зведенням з фронту. За останню добу на різних напрямках зафіксовано 115 бойових зіткнень. Найбільш активним напрямком став Бахмутський (33 бої).

06:30 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі ворог використовував КАБи та артилерію, аби кошмарити мирне населення України. Вибухи чули на Сумщині, Херсонщині та в Запорізькій області. Наслідки уточнюються;
  • водночас "гарячі вітання" у відповідь загарбники приймали у тимчасово окупованих Маріуполі та Криму. На півострові гучно було одразу у кількох містах, перекривався рух по Керченському мосту. Теж чекаєм подробиць від ЗСУ чи інших служб;
  • обіцяна Штатами зброя вже постачається до України, однак в Білому домі відмовилися коментувати обсяги та терміни поставок. За словами речниці команди Байдена Карін Жан-П’єр, це робиться із міркувань оперативної безпеки;
  • Wall Street Journal: військово-промисловий комплекс України нарощує виробництво далекобійних БПЛА, тож жителям РФ варто піднапружитися — за прогнозами видання, вже до середини 2024-го наші виробники постачатимуть до 500 ударних дронів на місяць;
  • російський Червоний Крест продовжить функціонувати попри виявлені міжнародним журналістським розслідуванням постійні порушення і ймовірні прямі зв'язки із Кремлем, — The Guardian.

05:00 Російські терористи на фоні повідомлень про ракетний удар по Криму ганяли туди-сюди тактичну авіацію та істерично кидалися КАБами у бік Пологівського району на Запоріжжі та двох районів на Херсонщині.

3:00 У російському сегменті мережі з'явилися повідомлення про ракетний удар по Криму. Підтверджень цієї інформації поки що не надходило

1:00 Аналітики DeepState повідомляють, що росіяни просунулися під Очеретиним.

00:00 У мережі показали фото уламків, знайдених в Одесі після російського обстрілу.

Про те, що відбувалося 27 квітня, читайте у матеріалі:Війна — день 794: росіяни масовано атакували Україну ракетами, допомога від США скоро надійде

З ситуацією в Україні за 28 квітня можна ознайомитись у матеріалі: Війна — день 795: росіяни продовжують просуватися на сході та атакують Україну дронами

Інформацію за 29 квітня дивіться за посиланням: Війна — день 796: ситуація на фронті загострюється, окупанти наступають на ряді напрямків