Війна — день 796: ситуація на фронті загострюється, окупанти наступають на ряді напрямків

Читать на русском
Автор
2135
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 29 квітня 2024, 23:26
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Ситуація на полі бою продовжує загострюватися, а росіяни зосередили основні зусилля на кількох напрямках, створивши значну перевагу у силах та засобах. Зокрема йдеться про ділянку фронту на захід від Авдіївки та Мар’їнки. Проте успіхи мають і ЗСУ, які змогли встановити контроль над островом Нестрига, а також ліквідувати або поранити близько 450 тисяч російських окупантів. При цьому аналітики вважають, що українські військові зможуть усунути свої проблеми із постачанням у найближчі місяці та навіть провести обмежені контрнаступні дії.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 29 квітня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 В ООН підтвердили використання Росією північнокорейських ракет серії Hwasong-11. Зокрема, їхній ворог застосовував для удару по Харкову у січні, пише Reuters.

22:00 Командир роти ударних дронів "Орден Сантьяго" Ігор Луценко заявив, що в Україні виникла ініціатива із формування добровольчого жіночого підрозділу, який займатиметься безпілотниками у тісній інтеграції з Силами оборони.

21:00 Німеччина передала Україні новий пакет військової допомоги — Міноборони ФРН.

До пакета увійшли:

  • два ЗРК Skynex з боєкомплектом;
  • ракети для систем ППО Iris-T SLM;
  • боєприпаси для танків Leopard 2;
  • майже 30 тисяч боєприпасів для зенітних установок Gepard;
  • 7500 тисяч боєприпасів 155-мм калібру;
  • десять бронетранспортерів Marder з боєприпасами та запчастинами;
  • мостоукладальний танк Baber із запчастинами;
  • інженерний танк Dachs;
  • 11 плугів для розмінування;
  • шість великовантажних напівпричепів M1070 Oshkosh.

20:00 Протягом доби зафіксовано 93 бойові зіткнення, на Бахмутському напрямку сили оборони України відбили 27 атак ворога, на Авдіївському – 18, на Новопавлівському – 15, повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України.

19:00 Попередньо, в Одесі внаслідок російської атаки поранено вісім людей.

Є пошкодження житлових будинків та цивільної інфраструктури. На місці працюють всі відповідні служби, повідомив голова Одеської ОВА Олег Кіпер.

18:00 СБУ повідомила про підозру гендиректору найбільшого виробника російських ракет "Калібр" — російської компанії "Дослідне конструкторське бюро "Новатор" — Фаріду Абдрахманову.

17:00 50 бронетранспортерів передасть Україні Канада – це частина військової підтримки в розмірі $650 млн, – міністр оборони країни.

Білл Блер повідомив, що перші 10 бойових машин LAV II ACSV Super Bison будуть відправлені цього літа до Німеччини. Там українські військові пройдуть відповідну навчальну програму, а до осені бронетранспортери повинні вирушити на фронт.

16:00 Військова допомога США вже почала надходити в Україну, – Зеленський.

"Дещо вже почало надходити, в деталях не говоритиму, що конкретно. На жаль, поки не все для того, щоб наповнити нашу армію та укомплектувати відповідну кількість бригад", — зазначив президент.

15:00 Наразі Росія не має сил, щоб здійснити повномасштабне вторгнення з кордону, яке дало б їй можливість досягти якоїсь стратегічної мети, заявив речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко.

14:00 Росіяни атакували Полтавську область. Як повідомив голова Полтавської ОВА Філіп Пронін, звуки вибухів чули в Миргородському районі. Обійшлося, без постраждалих. Влучань у цивільну чи критичну інфраструктуру немає.

13:00 ГУР повідомляє, що в окупаційній армії РФ зростає рівень дезертирства. Так у бойових підрозділах округу самовільно залишили службу понад 18 тисяч російських військових.

"Левова частка ― близько 12 тисяч утікачів ― припадає на 8-му загальновійськову армію РФ, яку ворог постійно задіює у бойових діях на сході України. Орієнтовно 10 тисяч з них призвані Москвою через мобілізацію. Решта 2 тисячі ― контрактники. У 58-ій загальновійськовій армії, що також входить до південного округу армії держави-агресора, рівень дезертирства становить близько 2500 осіб", — йдеться у повідомленні.

12:00 Українським військовим вдалось повернути контроль над островом Нестрига у Херсонській області, який має тактичне значення. Як наслідок — якість контроверсійних заходів може бути збільшена. Про це заявив начальник Центру стратегічних комунікацій Сил оборони півдня Дмитро Плетенчук у коментарі у "Громадському радіо".

"Йдеться не про стратегію, а про порційні бої, це більше тактичне значення. Локації, які не дозволяють ворогу наближатися до наших позицій, вони мають значення", — підкреслив він.

Острів Нестрига на карті
Острів Нестрига на карті

11:00 Генштаб ЗСУ оновив статистику втрат ворога. За останню добу наші військові майже змогли побити рекорд по втратам окупантів у живій силі — "двохсотими" і "трьохсотими" з нашої землі забралося 1320 росіян.

Втрати армії РФ в Україні 29.04.2024
Втрати армії РФ в Україні 29.04.2024

10:00 В Україні відновили роботу офіційні Telegram-чат-боти вітчизняних служб, котрі були заблоковані минулої доби. Як зазначили у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, мова про боти "єВорог", чати СБУ та ГУР.

09:30 Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський показав, як на одному із напрямків на фронті безжально знищують ворога.

08:00 Голова Мюнхенської конференції з безпеки Крістоф Гойсген закликав німецького канцлера Олафа Шольца переглянути рішення щодо поставок ракет Taurus Києву. На його думку, навчати українських військових працювати із "таурусами" можна було вже давно, що сприяло пришвидшенню самої передачі озброєння.

07:00 За останню добу на фронті зафіксовано 131 бойове зіткнення з ворогом, повідомляє Генштаб ЗСУ. Найбільш активними напрямками є Авдіївський (55) та Бахмутський (29).

06:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі у багатьох регіонах України було вельми неспокійно. Через атаку ворога у різний час вибухи лунали на Київщині, Харківщині, Сумщині, Херсонщині. Деталі про наслідки чекаємо від місцевих адміністрацій та Генштабу;
  • Telegram без будь-яких попереджень заблокував кілька низку офіційних ботів різних українських служб, серед яких чат-боти СБУ, ГУР та Мінцифри. Це обмежило можливості для передачі даних Силам оборони від звичайних громадян, зокрема з окупованих територій;
  • відступ ЗСУ з позицій на захід від Авдіївки наразі не вплинув на швидкість просування окупантів, вважають у ISW. На думку аналітиків, українські військові зберігають можливість уповільнювати ворога;
  • США закупили у Казахстану щонайменше 81 старий літак зразка СРСР. Серед них — перехоплювачі, винищувачі та бомбардувальники. Як пише Kyiv Post, офшорну покупку Штати можуть планувати так чи інакше використати на користь України у війні з РФ;
  • Латвія передала Україні пакет спеціального енергетичного обладнання для ремонту теплових електростанцій, пошкоджених ворожими атаками. Про це інформує Delfi.

05:00 Активність тактичної авіації російських терористів на півдні та сході. Терористи атакують КАБами гирло Дніпра.

03:00 Повітряну тривогу оголошували у Харківській області через загрозу з боку тактичної авіації російських терористів.

01:00 В ГУР МО підтвердили блокування ботів. Також заблоковані боти Легіону "Свобода Росії" та каналу "Николаевский Ванек".

00:00 Telegram заблокував офіційні українські боти для коригування вогню.

Інформацію за 26 квітня дивіться за посиланням: Війна — день 793: евакуація в Києві та нове засідання "Рамштайну"

Про те, що відбувалося 27 квітня, читайте у матеріалі:Війна — день 794: росіяни масовано атакували Україну ракетами, допомога від США скоро надійде

З ситуацією в Україні за 28 квітня можна ознайомитись у матеріалі: Війна — день 795: росіяни продовжують просуватися на сході та атакують Україну дронами