Війна — день 793: евакуація у Києві та нове засідання "Рамштайну"

Читать на русском
Автор
2547
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 26 квітня 2024, 23:07
Бої за Україну продовжуються. Фото Телеграф

Оперативно про головне за добу

Ситуація на фронті скоро може змінитися – Україна вже повинна почати отримання нового пакету допомоги від США. Проте навіть попри нове озброєння та боєприпаси доведеться докласти максимум зусиль для змін на фронті. І все це попри те, що російські терористи не припиняють тиснути на лінії бойових дій.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 26 квітня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Повітряна тривога на всій території України. Повітряні сили повідомляють про ракети над країною, зокрема в напрямку Кропивницького.

22:00 В бою під Роботиним загинув колишній журналіст "Телеграфу" Андрій Топчій.

21:00 США виділяють 6 мільярдів доларів на військову допомогу Україні у межах механізму замовлення зброї в американських виробників, — Ллойд Остін.

Уряд Бельгії вирішив прискорити постачання Україні власних винищувачів F-16 і зробити це вже до кінця 2024 року, не чекаючи формування нового кабінету міністрів.

20:00 Зеленський звернувся до учасників "Рамштайну": "Хоча за пів року, поки ми чекали на рішення щодо американської підтримки, російській армії вдалося перехопити ініціативу на полі бою, ми все ж можемо зараз не тільки стабілізувати фронт, а й рухатися вперед. Перше: далекобійне озброєння. Жодна частина окупованої території України не повинна залишатися безпечною для окупанта. Друге: повітряний щит. Цього року російська авіація вже застосувала проти України понад 9 тисяч керованих авіабомб. Нам потрібна можливість збивати їхні бойові літаки. Нам терміново потрібні комплекси Patriot і ракети до них. Третє: артилерія. Багато з присутніх на "Рамштайні" були солдатами, і ви можете собі уявити, що відчувають наші солдати, коли їм просто нічим відповісти на вогонь противника. Співвідношення один до десяти артилерії нашої країни та російської армії надихає Путіна воювати далі".

19:00 Кличко: "Відбувається евакуація двох лікарень, одна з яких — дитяча, на вулиці Богатирській. Медики діють злагоджено, "швидкі" вивозять пацієнтів в інші лікарні міста. Робимо все, щоб убезпечити дітей, їх батьків, дорослих пацієнтів та персонал від можливої атаки на ці медзаклади, про яку заявив агресор".

В КМВА додають: "Наразі немає жодного підтвердження, яке б свідчило, що росія насправді збирається завдати таких ударів. Втім, для нас життя та здоров’я наших людей і наших дітей – це найвища цінність. В умовах постійних ракетних ударів ми не можемо ризикувати".

18:00 Російська армія після довгої паузи вивела в Чорне море на чергування два підводних ракетоносії. Сумарний залп "Калібрів" — до 8 ракет.

17:00 Уряд Польщі врахує рішення України про призупинення консульських послуг для чоловіків 18-60 років у загальному рішенні щодо продовження тимчасового захисту для громадян України, яке на етапі підготовки, — заявив міністр внутрішніх справ Марчин Кервінський.

Перші літаки F-16 почнуть прибувати в Україні цього року разом з навченими пілотами та обслуговуючим персоналом, а найвищий пріоритет Заходу — посилення українських систем протиповітряної оборони. Про це Ллойд Остін заявив на відкритті "Рамштайну".

Зеленський звільнив з посади голови адміністрації Державної спеціальної служби транспорту Бондара Богдана Васильовича. Новим головою став Олександр Яковець.

16:00 Перше обладнання в межах оголошеного нещодавно пакета військової допомоги на $1 млрд буде доставлене в Україну протягом кількох днів, — координатор нацбезпеки Білого дому Кірбі.

Міністр оборони США відкрив 21-е засідання Контактної групи з питань оборони України, так званого формату "Рамштайн", участь у якому беруть представники близько 50-ти країн. Зустріч проходить у віртуальному форматі.

15:00 ГУР Міноборони спалило російський багатоцільовий гелікоптер Ка-32, що знаходився на московському військовому аеродромі Остафьєво, — повідомляє NV з посиланням на джерело у спецслужбах.

14:00 Норвегія за останні місяці передала Україні військові матеріали на суму близько 1 млрд норвезьких крон (майже 850 млн євро), — повідомляє уряд Норвегії.

Кількість постраждалих внаслідок російського удару по залізничному вокзалу в Балаклії зросла до 13 осіб.

13:00 Україна повернула тіла ще 140 військовослужбовців, які загинули на війні. 112 із них воювали на Донецькому напрямку, 20 на Луганському, п'ять – на Сумському, двоє – на Запорізькому та один на Херсонському напрямку, – повідомляє Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.

12:00 Під час повітряної тривоги на півночі росіяни обстріляли Сумщину. Серед атакованих міст — Суми (пошкоджено промисловий об'єкт) та Білопілля (пошкоджено центр первинної меддопомоги та кілька будинків, загинула жінка).

11:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрат ворога:

Втрати армії РФ в Україні 26.04.2024
Втрати армії РФ в Україні 26.04.2024

10:00 Окупанти протягом двох днів не атакують Україну "Шахедами". Це може означати, що ворог готує більш "масоване дійство" або ж чекає кроку з боку України. Про це сказав речник Повітряних сил Збройних Сил України Ілля Євлаш.

09:00 Іспанія передасть Україні ракети для систем Patriot на тлі тиску з боку НАТО та ЄС. Ті, своєю чергою, вимагають від європейських країн передати деякі батареї ППО Києву.

08:00 Українські прикордонники зупинили штурм російських військ на Харківщині. Про це розповіли у Держприкордонслужбі та опублікували відповідне відео.

07:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжим ранковим зведенням новин з фронту. За минулу добу на різних напрямках зафіксовано 114 зіткнень із ворогом. Найбільш активними напрямками є Авдіївський та Бахмутський.

06:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • ця ніч видалася вельми спокійною в плані повітряних атак ворога. При цьому окремі вибухи чули жителі Донецької, Харківської та Сумської областей. Деталі уточнюються;
  • США готуються до оголошення про передачу одного із найбільших пакетів допомоги України в рамках програми USAI. Його розмір — близько 6 млрд доларів і він включатиме чимало озброєння, однак воно може надходити не надто швидко через особливості згаданої програми;
  • Греція остаточно відмовилася передавати Україні будь-які системи ППО. Рішення пояснили тим, що ці системи "критично важливі для захисту повітряного простору держави";
  • Україна наразі відводить з лінії фронту передані Штатами танки Abrams M1A1. Як пише Associated Press, частково причина в тому, що роботу цієї техніки серйозно ускладнюють російські безпілотники.

05:00 Оголошено повітряну тривогу для східних та південних областей України через активність тактичної авіації російських терористів.

03:00 Збройні сили України з новими американськими ракетами зможуть тримати під ударами абсолютно усі російські військові об'єкти на тимчасово окупованих українських територіях.

01:00 Російські терористи атакували КАБами Харківську область.

00:00 Без повітряних тривог і без запущених терористами безпілотників на поточний момент.

Інформацію за 23 квітня дивіться за посиланням: Війна — день 790: Україна під обстрілами чекає на новий пакет допомоги від США

Про те, що відбувалося 24 квітня, читайте у матеріалі: Війна — день 791: окупанти прориваються до Очеретино, а Україна чекає на новий пакет допомоги

З ситуацією в Україні за 25 квітня можна ознайомитись у матеріалі: Війна — день 792: росіяни нарощують тиск на фронті і місцями досягають успіхів