Війна — день 792: росіяни нарощують тиск на фронті і місцями досягають успіхів

Читать на русском
Автор
1309
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 25 квітня 2024, 23:01
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Російські окупанти значно наростили тиск на фронті та особливо активно поводяться на сході України. Загалом ситуація залишається дуже динамічною, а деякі позиції переходять із рук в руки, але в деяких місцях загарбники змогли досягти локальних успіхів. Водночас у Києві великі надії покладають на надання нового пакету допомоги від США, який дасть ЗСУ нову зброю для того, щоб завдати серйозної шкоди окупантам та повернути втрачені території.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 25 квітня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Представник Державного департаменту США в Брюсселі Деніел Сайзек вважає "складним питанням" рішення української влади призупинити надання консульських послуг чоловікам мобілізаційного віку, уряд США наразі не має позиції чи рішення в цьому питанні.

Міністерство оборони США вже розпочало процес доставки в Україну озброєнь, виділених напередодні в оборонному пакеті, і очікує, що перші партії, зокрема снаряди, надійдуть найближчим часом, — речник Пентагону генерал Патрік Райдер.

22:00 За посередництва Катару Україна вже повернула чотири групи дітей, невдовзі буде п'ята, — уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Україна все ще може здобути перемогу у війні з російськими окупантами, оскільки допомога від союзників перебуває у процесі передачі, — генсек НАТО Єнс Столтенберг.

21:00 Зеленський у вечірньому зверненні: "Готуємося до завтрашнього засідання "Рамштайну" – будемо говорити зокрема про те, як якнайшвидше подолати складнощі й проблеми, які накопичились за пів року, коли ми чекали рішень про американську підтримку. Політично ми вже спрацювали заради підтримки. Тепер треба, щоб спрацювали й щодо наповнення пакетів потрібною зброєю, і щодо логістики".

З'явилися фото наслідків ракетної атаки по залізничному вокзалу у Балаклії на Харківщині. Електропотяг був за 15 метрів від епіцентру влучання. Отримали поранення 10 мирних мешканців.

20:00 Вдень ворог атакував передмістя Херсону, внаслідок чого загорівся житловий будинок. Рятувальники виїхали на ліквідацію пожежі, після чого ворожі дрони повторно атакували місце події, пошкодивши техніку ДСНС. Постраждав один із рятувальників, поранення руки отримала й господарка сусіднього будинку.

Протягом доби на фронті відбулось 93 бойових зіткнення, найбільше атак Збройні сили України відбили на Авдіївському, Бахмутському, Лиманському та Новопавлівському напрямках, — Генштаб ЗСУ.

19:00 Внаслідок ворожого удару на Донеччині під час виконання роботи загинули троє залізничників, Богдан Ковальов, Сергій Кузнецов та Михайло Бандрівський. Четверо працівників отримали осколкові поранення та контузії, повідомила Укрзалізниця.

18:00 Окупанти вдарили по Балаклії Ізюмського району, влучили біля залізничного вокзалу, постраждало 7 осіб, — ОВА. Було влучання поруч із електропоїздом, людей під завалами немає, у постраждалих легкі осколкові поранення.

Зеленський провів нову Ставку: "Основне питання – захист. Була доповідь щодо прикриття життєво необхідних для країни об’єктів – не лише енергетичних, а й соціальних, безпекових, транспортних, забезпечення зв’язку тощо. По всіх галузях та всіма доступними нам засобами: інженерним, ППО та РЕБ. Також отримали зведення з фронту. Основні напрямки, наші дії та ймовірні дії ворога, забезпечення війська всім необхідним. Третє питання – контракти. Продовжуємо підсилювати власних виробників".

17:00 Європейський парламент засудив процес проведення президентських "виборів" в Росії та на окупованих територіях і закликав ЄС не визнавати Володимира Путіна легітимним після закінчення терміну його повноважень 7 травня. Відповідну резолюцію було ухвалено 493 голосами.

16:44-17:16 Ракетна небезпека по всій території України через зліт МіГ-31К!

16:00 Керівник Служби держбезпеки Білорусі Іван Тертель заявив про нібито зірвану в результаті "гострих чекістських заходів" атаку безпілотниками на Мінськ з території Литви, однак відмовився розкрити деталі.

Президент Франції Еммануель Макрон: "Неодмінною умовою нашої безпеки є те, що Росія не виграє агресивну війну, яку вона веде в Україні. Чи є в нас якісь межі? Ні. І тому ми маємо бути переконливими, стримувати, бути присутніми і продовжувати зусилля. Тому те, що нам потрібно зробити, і це нова парадигма, — це надійна оборона європейського континенту. Чи означає це, що нам потрібен щит протиракетної оборони? Можливо. Чи потрібно для цього нарощувати наш оборонний потенціал, і якщо так, то який? Безсумнівно".

15:00 Росія вдарила КАБом по інфраструктурі міста Суми, — повідомляє ОВА. На місці працюють всі необхідні служби. Наслідки атаки уточнюються.

Литва може допомогти Україні в поверненні чоловіків призовного віку, однак спершу дочекається, як цю процедуру проводитимуть у Польщі, — міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас.

13:53-14:25 Ракетна небезпека по всій території України! Зафіксовано зліт МіГ-31К!

13:00 В Кривому Розі чули вибухи. Попередньо робота ППО. Перед вибухами Повітряні сили попереджали про ракету в цьому напрямку.

12:00 На Харківщині через мережеві обмеження, пов'язані із бойовими діями, без світла перебувають близько 205 тисяч абонентів. Такі цифри озвучили в Міненерго.

11:30 Папа Римський Франциск на тлі воєн в Україні та секторі Газа закликав воюючі сторони до мирних переговорів. На його думку, мир, досягнутий дипломатією, набагато кращий, аніж безкінечні бої.

"Будь ласка. Країни, що воюють, всі ви, припиніть війну. Сядьте за стіл переговорів. Шукайте миру", — заявив понтифік в інтерв'ю CBS News.

10:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрат окупантів на фронті в Україні. Вперше за кілька тижнів добова кількість ліквідованих загарбників перевищила тисячу осіб!

Втрати армії РФ в Україні 25.04.2024
Втрати армії РФ в Україні 25.04.2024

9:00 На Черкащині цього ранку стався приліт після ракетної атаки окупантів. Відомо про щонайменше шістьох поранених, повідомили у Черкаській ОВА.

8:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжим ранковим зведенням щодо подій на фронті. За останню добу знову зросла інтенсивність боїв — всього зафіксовано 104. Найбільш активним напрямком є Авдіївський (27 зіткнень).

7:00 На Миколаївщині вночі було гучно. Як повідомив очільник ОВА Віталій Кім, близько другої години окупанти били по Куцурубській громаді. Наразі є дані про пошкодження приватних будинків та ліній електропередач. На щастя, без жертв.

6:00 Ранку! Зібрали кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • ніч минула відносно спокійно, однак окремі вибухи чули жителі Сумської, Харківської, Одеської та Запорізької областей. Десь ворог застосовував КАБи, десь — розвідувальні дрони, котрі наші сили ППО також знищують;
  • молоді українські пілоти почали проходити навчання азам польотів на F-16 у Франції, пише BFM TV. Всього у "французькій" групі десятеро осіб, шестеро із них й досі підтягують англійську мову в Британії. Потім вони приступлять до опанування власне техніки повітряного бою на західних винищувачах;
  • у США визнали, що затримка фінансування військової допомоги з боку Вашингтона вартувала Україні частини територій на сході країни, зокрема втрати Авдіївки. Про це заявив радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван під час брифінгу у Білому домі;
  • Італія підпише тристоронню угоду з Україною та ЮНЕСКО щодо відновлення Одеси після повітряних атак окупантів. Зокрема, мова йде про Спасо-Преображенський собор, що був пошкоджений ракетами ще минулоріч. За попередніми даними Reuters, підписання угоди планується на 15 травня;
  • президент Штатів Джо Байден підписав закон про заборону відеосервісу TikTok. Заборона має вступити в дію через 270 днів після підписання документа, якщо сайт не змінить власника. У Штатах вимагають, аби компанія ByteDance продала платформу, аби не втратити американську аудиторію.

5:00 Оголошено тривогу через активність тактичної авіації російських терористів на сході та на півдні країни.

3:00 У США розробляють пакет санкцій проти китайських банків через допомогу Росії. У планах можливе відрізання деяких банків від глобальних платіжних систем, щоб Пекін відмовився від підтримки Кремля.

1:00 На сході України оголошено тривогу через активність ворожої тактичної авіації

00:00 В Польщі кажуть, що готові сприяти Україні у поверненні військовозобов’язаних чоловіків

З ситуацією в Україні за 22 квітня можна ознайомитись у матеріалі: Війна — день 789: росіяни тиснуть під Часовим Яром та на інших напрямках

Інформацію за 23 квітня дивіться за посиланням: Війна — день 790: Україна під обстрілами чекає на новий пакет допомоги від США

Про те, що відбувалося 24 квітня, читайте у матеріалі: Війна — день 791: окупанти прориваються до Очеретино, а Україна чекає на новий пакет допомоги