Війна — день 791: окупанти прориваються до Очеретиного, а Україна чекає на новий пакет допомоги

Читать на русском
Автор
1260
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 24 квітня 2024, 23:42
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Російські окупанти продовжують чинити тиск практично по всій лінії фронту та особливо активізувалися у східній частині України. Зокрема, там вони намагаються прорватися до населеного пункту Очеретине і застосовує для цього весь свій арсенал, включаючи й хімічні засоби ураження, проте ЗСУ надійно утримують свої позиції. При цьому у військовому керівництві країни зазначають, що росіяни щомісяця мобілізують близько 30 тисяч солдатів, що достатньо, щоб не відчувати втрат, проте цього не вистачить, щоб перемогти у війні.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 24 квітня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Допомоги Україні від Сполучених Штатів Америки, яку нещодавно схвалив Конгрес, має вистачити до кінця поточного року, заявив на брифінгу радник Білого дому з нацбезпеки Джейк Салліван.

22:00 США продовжать постачання Києву тактичних ракет ATACMS, заявив на брифінгу радник Білого дому з нацбезпеки Джейк Салліван.

За його словами, США вважають, що Київ застосовуватиме ракети ATACMS у межах своєї території.

21:00 Українські військові відбили 18 атак противника на Лиманському напрямку, 13 атак – на Бахмутському напрямку, всього протягом доби на фронті зафіксовано 84 бойові зіткнення, повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

20:00 Пентагон підтвердив, що ракети ATACMS вже в Україні. Про це повідомив представник Пентагону Гаррон Гарн. За його словами, Байден таємно схвалив передачу ракет у лютому для використання на території України.

19:00 У Міноборони США оприлюднили пакет військової допомоги Україні на 1 мільярд доларів.

У нього входять:

  • ракети ППО RIM-7 і AIM-9M;
  • зенітні ракети Stinger;
  • стрілецька зброя та боєприпаси до неї;
  • боєприпаси для HIMARS;
  • 155-мм артилерійські снаряди, зокрема фугасні;
  • артилерійські снаряди калібру 105 мм;
  • мінометні снаряди калібру 60 мм;
  • бойові машини піхоти Bradley;
  • MRAP та HMMWV;
  • ракети TOW;
  • протитанкові системи Javelin і AT-4;
  • високоточні авіаційні боєприпаси;
  • аеродромно-допоміжне обладнання;
  • міни;
  • протипіхотні боєприпаси Claymore;
  • підривні боєприпаси для знищення перешкод;
  • прилади нічного бачення;
  • запчастини, польове обладнання, навчальні боєприпаси, технічне обслуговування та інше допоміжне обладнання.

17:00 Ворог наніс ракетний удар по передмістю міста Суми, — ОВА

На місці працюють всі необхідні служби. Наслідки ворожої атаки ворога уточнюються.

16:00 Німеччина й надалі продовжуватиме постачати Україні реактивні системи залпового вогню, оскільки це її "завдання". Водночас його рішення щодо "однієї системи озброєнь" залишається чітким, маючи на увазі ракети Taurus, заявив канцлер країни Олаф Шольц.

15:00 На Херсонщині до лікарні звернулася мешканка Михайлівки, яка кілька днів тому потрапила під російський обстріл, повідомляє Херсонська обласна військова адміністрація.

"У 35-річної жінки діагностували вибухову травму та поранення ноги. Потерпілій надають медичну допомогу", — зазначається в повідомленні.

14:00 Державну прикордонну службу України збільшать на 15 тисяч людей. Це потрібно для того, щоб надалі захистити кордон України.

13:00 Велика Британія відправить Україні авіабомби Paveway IV у рамках наступного пакету військової допомоги, заявив журналіст ВВС Джонатан Біль.

Бомба Paveway IV — це боєприпас вагою 230 кг, оснащений двома системами наведення: GPS та лазерною. Вона виробляється британською компанією Raytheon UK та є останньою версією серії Paveway.

Paveway IV може вражати цілі за допомогою GPS, лазерної вказівки або комбінації обох. Це дає пілотам більшу гнучкість при виборі тактики удару. Авіабомба також відома своєю високою точністю ураження цілей.

11:30 В Одесі СБУ затримала рецидивіста, який співпрацював з окупантами, наводячи ракети на місто. Головною причиною його вчинків була помста за отриману судимість. Тепер йому загрожує довічне.

10:30 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрат окупаційної армії на фронті в Україні:

Втрати армії РФ в Україні 24.04.2024
Втрати армії РФ в Україні 24.04.2024

09:00 Внаслідок нічної атаки у Харкові постраждало шість цивільних осіб. Дві ракети окупантів вдарили по території житлового комплексу у Шевченківському районі міста.

08:00 Минулої доби вороги п'ять разів обстріляли Херсон та міську територіальну громаду. Через удар окупантів пошкоджено житловий будинок та частину газогону, є поранений.

7:00 В Одесі пролунало кілька потужних вибухів за кілька секунд після оголошення повітряної тривоги. Повідомляється, що частина міста залишилася без світла.

Генштаб ЗСУ поділився свіжим ранковим зведенням щодо подій на фронті. За останню добу значно зросла кількість боїв — зафіксовано 101 зіткнення з ворогом.

6:30 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі на території України було відносно тихо, але вибухи все одно лунали у кількох областях. Зокрема, під ударом окупантів вночі опинився Харків, а ближче до ранку — Херсон. Чекаємо уточнення інформації від місцевих адміністрацій. За попередніми даними, у Шевченківському районі Харкова пошкоджено газопровід;
  • Сенат США після кількох годин дебатів таки підтримав рішення про пакет міжнародної допомоги США, що включає Україну. Це підтвердила посол України в США Оксана Маркарова;
  • перший транш допомоги Україні від США після остаточного затвердження відповідного законопроєкту коштуватиме близько мільярда доларів і включатиме боєприпаси для систем ППО, вибухівку, автівки Bradley та, що дуже ймовірно, ракети ATACMS із дальністю ураження в 300 кілометрів. Про це повідомили у CNN із посиланням на власні джерела;
  • за останню добу на Сумщині зафіксовано 51 обстріл та 242 вибухи у різних прикордонних населених пунктах. Чотири людини були поранені, зазначили у Сумській ОВА;
  • Велика Британія відправить до Польщі винищувачі Typhoon, які захищатимуть польський повітряний простір. Таку заяву зробив британський прем'єр Ріші Сунак, передає Rmf24.

3:00 Внаслідок обстрілу росіянами Харкова було перебито газопровід. Двоє людей отримали легкі поранення

1:00 У Харкові та області пролунала низка вибухів. Попередньо відомо, що були пуски балістичних ракет із Бєлгородської області.

00:00 У новому пакеті допомоги Україні від США швидше за все будуть далекобійні ракети з дальністю поразки 300 км, пише CNN.

Про те, що відбувалося 21 квітня, читайте у матеріалі: Війна — день 788: росіяни збирають сили на Бахмутському напрямку та обстрілюють міста

З ситуацією в Україні за 22 квітня можна ознайомитись у матеріалі: Війна — день 789: росіяни тиснуть під Часовим Яром та на інших напрямках

Інформацію за 23 квітня дивіться за посиланням: Війна — день 790: Україна під обстрілами чекає на новий пакет допомоги від США