Війна — день 789: росіяни тиснуть під Часовим Яром та на інших напрямках

Читать на русском
Автор
1577
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 22 квітня 2024, 23:53
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Російські окупанти продовжують тиснути під Часовим Яром, сподіваючись захопити місто до 9 травня. Для цих цілей вони все частіше піднімають повітря авіацію, яка руйнує місто авіабомбами. Не вщухають бої й в інших місцях, це насамперед стосується Покровського, Курахівського та Куп’янського напрямів. Однак незабаром ситуація може суттєво змінитись на користь ЗСУ, оскільки після схвалення допомоги з боку США українські військові можуть отримати потрібну зброю, включаючи далекобійні ракети ATACMS.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 22 квітня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Швеція може надати Україні зенітно-ракетні комплекси RBS 70. Це могло б полегшити тиск на системи Patriot. З такою заявою виступив міністр оборони Швеції Пол Йонсон.

22:00 Російські війська вкотре обстріляли селище Куп'янськ-Вузлове. Здобула тілесні ушкодження 37-річна волонтерка.

20:00 Байден запевнив Зеленського, що перший пакет оборонної допомоги після ухвалення закону про допомогу США Україні "буде швидким та потужним і посилить наші протиповітряні, далекобійні й артилерійські спроможності".

19:00 Ряд країн Європейського Союзу найближчим часом поставлять Україні системи ППО та боєприпаси для захисту від російських атак, заявив високий представник ЄС Жозеп Борель.

18:00 Окупанти завдали удар по обʼєкту телевізійної інфраструктури у Харкові, повідомив голова ОВА Синєгубов.

Під час тривоги співробітники перебували в укритті. Людських жертв немає.

На цю хвилину є перебої із сигналом цифрового телебачення.

17:00 За словами міністра оборони Нідерландів Кайси Оллонгрен, зустріч Контактної групи з оборони України (формат "Рамштайн") пройде 26 квітня.

16:00 Швеція допускає передачу системи ППО Patriot Україні, — голова Міноборони Поль Йонсон.

Громадяни Словаччини методом краудфандингу зібрали вже понад EUR3 млн. для підтримки ініціативи чеського уряду щодо закупівлі сотень тисяч артилерійських снарядів для України.

15:00 Наступне засідання Контактної групи з питань оборони України (формат "Рамштайн") відбудеться наприкінці цього тижня, повідомила міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен.

14:00 Міністр закордонних справ Анналена Бербок наголошує на важливості об'єднання зусиль для посилення української протиповітряної оборони.

13:00 ЄС та НАТО вимагають, щоб Греція та Іспанія надали Україні системи ППО. Збройні сили цих країн мають більш ніж дюжину систем Patriot. Крім того, в їхньому арсеналі є і С-300. Про це повідомляє Financial Times.

12:00 СБУ затримала росіянина, який працював на території Київської та Черкаської областей, збираючи дані про місцезнаходження комплексів протиповітряної оборони ЗСУ. Як дізналися співробітники спецслужби, затриманий був "законсервованим" агентом російської ФСБ і прибув до України ще до повномасштабного вторгнення.

11:00 В Міненерго повідомили, що росіяни 21 квітня обстріляли одну із шахт у Донецькій області. На жаль, є троє поранених. На цьому ворог не зупинився і вночі здійснив повторний обстріл. Пошкоджено кілька будівель.

10:00 Генштаб ЗСУ відзвітував про оновлення статистики втрат ворога. За останню добу наші захисники зібрали непоганий "врожай" із артсистем та автомобільної техніки окупантів.

Втрати армії РФ в Україні 22.04.2024
Втрати армії РФ в Україні 22.04.2024

09:00 В Силах оборони півдня показали наслідки влучання російських безпілотників в Одеській області.

08:00 Цієї ночі росіяни випустили по Україні сім "шахедів" і кілька керованих ракет. Від безпілотників відбивалися сили оборони Одещини, однак без прильотів не обійшлося.

07:00 Минулої доби на фронті зафіксовано 85 бойових зіткнень із ворогом. Найактивнішими напрямками залишаються Новопавлівське та Лиманське.

06:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • ніч видалася вельми неспокійною для жителів всього кількох областей. Одещина знаходилася під кількагодинним прицілом ворожих безпілотників, інші типи зброї окупанти застосовували на Херсонщині та Донеччині. Про наслідки зафіксованих вибухів чекаємо інформацію від місцевих адміністрацій;
  • неспокійно було і мешканцям російського Підмосков'я. Там, у населеному пункті Орєхово-Зуєво масштабно палала виробнича будівля. Вогонь охопив площу 1200 квадратних метрів, локалізувати загоряння намагалися кілька годин поспіль. Даних про ймовірних постраждалих не надходило;
  • окупанти планують захопити містечко Часів Яр на Донеччині до 9 травня. Про це заявив президент Володимир Зеленський у розмові із журналістами NBC News. Також він додав, що наразі Україна чекає "снарядної допомоги" від партнерів, що, на його сподівання, допоможе як захистити населений пункт, так і укріпитися ЗСУ на інших напрямках, зіпсувавши РФ імовірний червневий наступ;
  • "Літаки для України точно будуть. Це весь наш парк F-16, що зараз виводиться з експлуатації", — в інтерв'ю українським журналістам заявив посол Данії в Україні Олє Егберг Міккельсен. Нагадаємо, передати ці літаки в Копенгагені погодилися, адже замінюють власну авіацію новішою — літаками нового покоління F-35;
  • за минулу добу росіяни 7 разів обстріляли Сумщину. Було зафіксовано 36 вибухів у чотирьох громадах — Миропільській, Білопільській, Краснопільській та Середино-Будській.

05:00 Російські терористи здійснили атаку на Бериславський район на Херсонщині – запускали КАБи.

03:00 Оголошувалася тривога для східних областей через загрозу застосування терористами балістичного озброєння. Наразі без повітряних тривог.

01:00 Загроза ударних безпілотників для Одеської області. Кілька груп "мопедів" помічено на підльоті, ППО готова працювати.

00:00 Російський диктатор Володимир Путін неодмінно розпочне вторгнення до країн Балтії, якщо досягне успіху в Україні, каже президент Володимир Зеленський.

Із ситуацією в Україні за 19 квітня можна ознайомитись у матеріалі: Війна — день 786: росіяни готують нову ракетну атаку, Україна може отримати більше ППО

Інформацію за 20 квітня дивіться за посиланням: Війна — день 787: Україна чекає на рішення США про допомогу і відбиває десятки атак росіян

Про те, що відбувалося 21 квітня, читайте у матеріалі: Війна — день 788: росіяни збирають сили на Бахмутському напрямку та обстрілюють міста